4 ay önce doğdu ama aslında 7 yaşında
Tüp bebek yönteminden umudunu kesmeyen 15 yıllık evli Gaye ve Mehmet Lengerli çifti, 2008'de dondurulan embriyolarının 6 yıl sonra çözdürülüp transfer edilmesiyle bebeklerine kavuştu.
İzmir'de evlat sahibi olmak için başvurdukları tüp bebek yönteminden umudunu kesmeyen 15 yıllık evli Gaye (33) ve Mehmet Lengerli (36) çifti, 2008'de dondurulan embriyolarının 6 yıl sonra çözdürülüp transfer edilmesiyle Mira bebeğe kavuştu. 8. uygulamadan sonra kızını kucaklayan anne Lengerli, "Bizim çocuğumuz olduysa herkesin olur, denemekten hiç vazgeçmeyin" dedi. Embriyolog Dr. Tunç Pınar, "Mira'da ultra hızlı vitrifikasyon (dondurma) tekniğini kullandık. Bu işlemde donma hızı 10000 derece/dakikadır. Ehil ellerde doğru teknikle dondurulan ve çözülen embriyolardaki başarı oranı taze sikluslarla aynı" dedi.
SABRIN SONU MİRA
İkisi de tekstil sektöründe çalışan Gaye-Mehmet Lengerli 15 yıl önce evlendi. Ancak bazı sorunlar yüzünden çok istedikleri halde çocuk sahibi olamayan çift, tedavi için 2005'te bir özel hastaneye başvurdu. Gerekli tetkikler yapıldı, tedavi başlandı. İlk deneme taze embriyolarla 8 Mart 2005'de gerçekleşti. Aynı yıl ağustosta yine deneme yapıldı, tutmadı, elde edilen embriyolar donduruldu.
Ekim 2005'te bu kez dondurulup çözülen embriyo transferi yapıldı, yine sonuç alınamadı. Denemelere bir süre ara veren çift, Ocak 2008'de yeniden başvurdu. Taze embriyo transferiyle gebelik oluşmazken, 6 embriyo bu kez yeni uygulanmaya başlanan vitrifikasyon yöntemiyle donduruldu. 2005'te dondurulmuş embriyolarla 2010 ve 2011'deki üç denemeden de sonuç alınamazken, 8. deneme ise Embriyolog Dr. Tunç Pınar tarafından ultra hızlı vitrifikasyon tekniğiyle dondurulan embriyo ile yapıldı. Çift heyecanla beklediği gebelik müjdesini bu transferden sonra aldı. Umutsuzluğa kapılmadan denemelerden vazgeçmeyen Lengerli çifti, 13 Kasım 2014 tarihinde özlemle bekledikleri bebeklerine kavuştu.
MİRA MUTLULUĞU
38 haftalıkken 49 santim boyunda, 2 kilo 950 gram ağırlığında dünyaya gelen kız bebeğe Mira adı verildi. Şu anda boyu 60 santimetreyi, ağırlığı 6 kilogramı geçen Mira'nın hayatlarının merkezi haline geldiğini belirten Gaye Lengerli, "Bir çocuğumuzun olmasını çok istiyorduk. O nedenle de denemekten hiç vazgeçmedik, olumsuzluklar bizi yıldırmadı. Bu mücadelemiz sonunda kızımıza kavuştuk. Bizim çocuğumuz olduysa herkesin olabilir. O nedenle bizim gibi çiftlere cesaretlerinin kırmamalarını öneriyoruz. Mira bizim her şeyimiz, çok mutluyuz" dedi. Mehmet Lengerli de "Mira ile dünyamız bambaşka oldu, mutluluğumuzu tarif edemiyorum" dedi.
HÜCRE CAMLAŞTIRILARAK DONDURULUYOR
Öte yandan embriyolog Dr. Tunç Pınar, bu sonucu almalarında vitrifikasyonun çok önemli bir yeri olduğunu belirterek şunları söyledi: "İnsan hücrelerinin dondurulması ve çözülmesi tüp bebek tedavisinde çok önemli bir role sahip. Çiftimiz bize 2005 yılında başvurdu. Bu sabır isteyen neredeyse 10 yıllık süreçte tüp bebek laboratuvarlarında çok önemli gelişmeler oldu. Bunlardan en önemlisi dondurma ve çözme teknikleri çok ilerledi. Yavaş ve kontrollü embriyo dondurma yerini ultra hızlı vitrifikasyon adı verilen tekniğe bıraktı. İşte Mira bebek, Ocak 2008'de bu yöntemle dondurulduktan sonra 2014 yılında çözülerek sağlıklı bir şekilde dünyaya geldi.
Vitrifikasyon yönteminde hücreye dondurma işlemi esnasında zarar veren hücre içi cam kristallerinin oluşumuna izin verilmeden yüksek konsantrasyonlu dondurma sıvıları sayesinde hücre camlaştırılarak donduruluyor. Bu işlemde donma hızı 10000 derece/dakikadır. Bu teknik daha dünyada yeni yaygınlaşmaya başlamıştı ki biz bunu Mira'da kullandık. Ehil ellerde doğru teknikle dondurulan ve çözülen embriyolardaki başarı oranı taze sikluslarla aynı."