ABD, İspanya, Danimarka'dan sonra Almanya da maymun çiçeği aşısı sipariş etti
Almanya, dünyada yayılmaya devam eden maymun çiçeği virüsüne karşı Haziran ayında 40 bin, yıl içinde ise 200 bin doz olacak şekilde aşı temin etme kararı aldı.
Almanya’da federal hükümet, özellikle Batı ve ABD’de yayılan maymun çiçeğine karşı aşı sipariş edildiğini açıkladı. Alman birinci kanalı ARD’ye konuşan Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, aşı tedariki için gerekli sözleşmeyi imzaladığını ve Haziran ayında 40 bin doz, yıl içinde de 200 bin doz aşının gelmesini beklediklerini söyledi. Yakın zamanda aşının tedarikinin gerçekleşeceğini belirten Lauterbach, aşılar geldikten sonra hastalarla temaslı olanlara yönelik aşılama konseptleri geliştirilebileceğini ifade etti. Lauterbach, “Maymun çiçeğinin pandemi anlamında gerçek bir tehlike oluşturduğunu sanmıyorum” diyerek yine de hastalığın sönümlendirilmesi gerektiğini belirtti.
DSÖ’DEN KRİTİK AÇIKLAMA
ABD de geçen pazartesi hastalığı karşı Danimarkalı Bavarian Nordic firmasının aşılarını uygulamaya başlamıştı. İspanya da aşı sipariş ettiğini duyurmuştu. Danimarka ise geçen hafta ilk etapta Hollanda’dan 200 doz aşı temin edileceğini açıklamıştı.
Ağırlıklı olarak Batı ve Orta Afrika’da görülen virüsün son dönemde bu derece yayılmış olmasının olağan dışı olduğu belirtiliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yaptığı açıklamada, hastalığın küresel düzeyde kamu sağlığı açısından orta seviyede risk teşkil ettiğini belirtti. Örgütün açıklamasında, “Virüsün insan patojeni olarak yerleşme fırsatını bulması ve küçük çocuklar ile bağışıklığı baskılanmış kişiler gibi ağır hastalık risk gruplarına yayılması halindeyse kamu sağlığına karşı daha büyük bir tehdit oluşturabileceğine” de dikkat çekildi.
UZMANLAR UYARDI! NEDEN ŞİMDİ YAYILIYOR?
Uzmanlar, hastalığın şimdiye kadar 20’yi aşkın ülkede görüldüğüne dikkat çekerek Covid-19 pandemisinin başında yapılan hataların tekrarlanmaması çağrısında bulundu. DSÖ ise, kitlesel aşılamalara gerek olmadığı değerlendirmesinde bulundu. Bazı uzmanlara Batı ve Orta Afrika’da endemi olarak devam eden hastalığın dünyada yayılmasının nedeni iklim değişikliği ve artan göçler.