Çocuk Diş Hekimi Uzmanı Dr. Nurgül Demir, vaka sayılarının artmasına neden olan koronavirüs konusunda vatandaşları uyardı. Demir, 'Ağız hijyeni kötü olanların Covid-19’a yakalanma ihtimali artıyor' ifadelerine yer verdi.
Covid-19, Delta ve Omicron varyantlariyla etkili olmaya devam ederken birçok vatandas agiz ve dis sorunlari da yasadigini belirtiyor. Medicana International Ankara Hastanesi Çocuk Dis Hekimi Uzmani Dr. Nurgül Demir, “Bu sekilde devam ederse gelecek yillarda çocuk yas grubundaki hastalarimizda viral enfeksiyonlarin sebep oldugu direkt ve dolayli etkenlerle erken dis kaybi oranlari artabilir. Ayrica Covid-19 pandemisi çocuklar basta olmak üzere birçok kiside agiz ve dis sagligi sorunlarinin artmasina neden oluyor. Agiz hijyeni kötü olanlarin Covid-19’a yakalanma ihtimali artiyor. Semptomsuz seyreden Covid-19 vakalarinin agiz içi bulgulari da tani koydurucu olabiliyor” ifadelerini kullandi.
Maske kullanimina adapte olmakta zorlanan özellikle çocuk yas grubundaki hastalarin agiz içi bulgulari konusunda daha dikkatli olmasi gerektigini belirten Demir, mutlaka uzman bir dis hekiminden destek alinmasi gerektigini söyledi. Özellikle okul çagindaki çocuklarda tasiyicilik ve bulastiricilik riskinin en aza indirilmesi açisindan agiz içi yaralarin takibinin son derece önemli oldugunu ifade eden Demir, bu takiplerin ertelenmesinin son derece riskli olduguna dikkat çekti.
Korona virüsün agiz içi dokulari olumsuz etkiledigini gösteren temel 5 bulguya vurgu yapan Demir, ilk olarak dilde daha kirmizi renkte görülen ve baharatli-eksi tatlara daha hassas olan bölgesel degisimlerle baslayarak, bunun agiz kurulugu ve tat kaybiyla iliskili olabilecegini kaydetti. Ailelere de çagrida bulunan Demir, dudak ve damak bölgesinde agiz içi yaralar oldugunda dikkatli olunmasi gerektiginin altini çizerek, “Yanik, bölgesel travma gibi lokal etkenlerden bagimsiz olustugu düsünülen mukozal degisimlerde dis hekimine basvurulmali” uyarisinda bulundu.
Dis eti iltihaplarinin ilerleyen dönemde kalpten beyine birçok hastaligin nedeni olabilecegine dikkat çeken Demir, dis eti kanamasi oldugunda kontrol edilmesi gerektigini söyledi. Demir, agiz hijyeninin ideal ve etkili bir sekilde saglanmasiyla bu süreç kontrol altina alinamiyorsa mutlaka temelinde yatan sistemik sebep arastirilmali seklinde aileleri uyardi. Maske ile dolasildigi için agiz kuruluguyla da karsilasildigini ifade eden Demir, bunun dis çürüklerinin artisina neden olabildigini de söyledi.
Pandemi döneminde artan kaygi bozuklugunun sebep oldugu dis sikmaya bagli dis kiriklarini da besinci agiz bulgusu olarak ekleyen Demir, vaka sayilarinda görülen artisla birlikte kliniklere Covid-19 sonrasi devam eden agiz içi bulgularla basvuran hasta sayilarinda artis görülebilecegini kaydetti. Demir, ayrica semptomsuz seyreden Covid-19 vakalarinin agiz içi bulgulari da tani koydurucu nitelikte olabildigini vurguladi.
Diyabet, kronik kalp hastaligi ve kan hastaliklari gibi kronik sistemik hastaliklari olan çocuk hastalarin Covid-19 sonrasi dönemde iyilesme takibinin hastayi takip eden doktorla birlikte yapilmasi gerektigini ifade eden Demir, dis tedavilerinin de buna göre planlanmasinin önemli oldugunu, bu süreçte hastaya dogru agiz temizligi egitimi verilmesinin önemine dikkat çekti. Demir, ailelerin agiz hijyeni için dikkat etmesi gereken konulari su sekilde siraladi:
“Disler sabah okula gitmeden ve gece uyumadan önce mutlaka firçalanmali. Ara ögünlerde çürük yapici atistirmaliklar yerine meyve tüketimine agirlik verilmeli. Su tüketimi arttirilmali. Bulas riskinin en aza indirilmesi için bu dönemde okulda dis firçalamaktan mümkün oldugunca kaçinilmali veya bir yetiskin gözetiminde disler firçalanmali.”