Ağrı kesicileri rafa kaldıran çalışma: Yeşil gözlük takmak daha etkili
İngiltere’de yapılan araştırma, şiddetli ağrılara yeşil renkli gözlük takmanın iyi geldiğini ve kişilerin daha az ağrı kesiciye ihtiyaç duyduklarını ortaya koydu.
İngiltere’de yeşil gözlükler üzerine hayli çarpıcı bir araştırma yapıldı. Çıkan sonuçlara göre yeşil gözlüklerin şiddetli ağrıya neden olan fibromiyalji hastalığının semptomlarını azalttığı ve hastaların daha az ağrı kesiciye ihtiyaç duyduğunu ortaya koydu. Günümüzde standart ağrı kesicilerin fibromiyalji ağrısını kesmediği için hastalar antidepresan kullanıyorlar. Ancak bu ilaçların hasta üzerine pek çok yan etkisi olabiliyor. Bunun için hastanın günde en az 4 saat yeşil gözlük takması gerekiyor.
ENKEFALİN’İN SALGILANMASINI TETİKLİYOR
ABD'deki Duke Üniversitesi tarafından 34 hastayı kapsayan yeni çalışma, yeşil ışığın ilaçsız bir alternatif olabileceğini öne sürüyor. Yeşil gözlük takan hastaların kaygı düzeylerinde de bir azalma söz konusu. Ayrıca yeşil gözlük kullananlar daha az ağrı kesici kullanıyor ve semptomları daha iyi kontrol edebiliyor. Bunun nedeni ise yeşil ışığın vücutta enkefalin adı verilen doğal ağrı kesici benzeri kimyasalların salınmasını tetikliyor ve beynin ağrıyı işleme biçimini değiştiriyor olması. Beynin gözden gelen bilgileri işleyen bölgesi olan talamustaki hücreler yeşil ışığa daha az tepki verdiğinden ağrının daha az hissedilmesine yardımcı oluyor.
MİGREDE DE ETKİLİ
Geçen yıl ABD'de on hafta boyunca günde bir ila iki saat yeşil LED ışık şeritlerine maruz kalan 29 migren hastası üzerinde bir araştırma yapılmıştı. Bu kişilerde aş ağrısı sayısında yüzde 60'lık bir düşüş görüldü. Cephalalgia dergisinde yayınlanan Arizona Üniversitesi'nin araştırmasına göre aylık migren atakları ortalama 22,3'ten 9,4'e düştü.