Tgrt Haber

Akıllı telefonlar yeni hastalık ortaya çıkardı: Mesaj boynu

26 Ağustos 2017 10:31
Akıllı telefonlar yeni hastalık ortaya çıkardı: Mesaj boynu

Uzmanlara göre, özellikle mesaj yazarken boynun uzun süreli olarak 45 derece açıyla tutmak boyuna binen yükü artırarak yaygın bir rahatsızlık oluşturuyor.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Rıdvan Alaca, uzun süreli akıllı telefon kullanımının oluşturduğu rahatsızlığı "mesaj boynu" olarak adlandırdı.

Medicana International Ankara Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Rıdvan Alaca, "Grafi ile görüntülendiğinde boyun tipik olarak arkaya doğru bir eğim yapar. Ancak her gün öne eğik şekilde saatlerce telefonlarına bakan kişilerde bu eğim düzleşir veya tersine döner. Ve hastalar bize geldiğinde şiddetli ağrı ve disk sorunlarından yakınır halde oluyorlar. Günümüzün telefon kullanım alışkanlıkları ile 8 yaşında bir çocuk 28 yaşında ameliyat mı olacak? Bu durumun normal anatomiyi ne kadar etkileyeceğini, bütün gün telefonlarla oynayan omurgaları daha tam gelişmemiş ve büyümekte olan çocukların ve gençlerin ilerideki hayatlarına nasıl yansıyacağını bilemiyoruz" ifadelerini kullandı.

İnsanların internette dolaşırken veya video izlerken değil de özellikle mesaj yazarken aşağıya doğru baktığına işaret eden Alaca, "Çalışmalarda insanların boyunlarını 45 derece açıyla tuttukları, otururken bu açının ayakta durmaya göre daha da kötüleştiği gösterilmiştir. Daha öne eğilmiş açılarda boyunun daha kötü etkilendiği aşikardır. Karşıya bakılan nötral pozisyonda kafanın ağırlığı 5-6 kilogram iken, 15 derece öne eğilmeyle bu ağırlık 13 kilogram olmakta, başın öne eğilme açısı arttıkça boyuna binen yük artmaktadır. 60 derecelik bir öne eğilme açısıyla yük 30 kilograma kadar çıkmaktadır" dedi.

Prof. Dr. Rıdvan Alaca, 'mesaj boynunu' önlemek için bazı basit yaşam tarzı değişiklikleri önerdi. Buna göre; mesaj yazarken telefon yüz veya gözler hizasında tutulmalı. Omurga için daha simetrik ve rahat pozisyon sağlamak için iki el ve her iki başparmak kullanılmalı. Daha sık dinlenme araları vermeli. Boyun ve omuz kaslarını güçlendirmeli. Postür ve germe egzersizleri ihmal edilmemeli. Yatağa sırtüstü uzanıp, kenarda başı aşağıya sarkıtarak boyunda normal eğimi düzeltmeye çalışmalı. Otururken kulaklar omuz seviyesinin yukarısında olacak şekilde boyun ve omurga dik tutulmalı.

Dr. Rıdvan Alaca, "Bir arkadaşınızdan siz mesaj yazarken vücut üst kısmınızın fotoğrafını çekmesini isteyin. Bu fotoğrafı telefonunuzda duvar kağıdı veya ekran koruyucu olarak kullanın. Bu fotoğraf size sıkça kısa aralar vermenizi hatırlatacak ve dokularınızın kendisini toparlaması böylece mümkün olabilecektir" önerisinde bulundu.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...