Tgrt Haber

Ani işitme kaybına dikkat

08 Ocak 2014 16:48
Ani işitme kaybına dikkat

Memorial Kayseri Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Murat Koç, ani işitme kaybı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Memorial Kayseri Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Murat Koç, "Ani olarak ortaya çıkabilen işitme kayıpları; damar tıkanıklığı, tümörler, darbeler ve immünolojik bozukluklara bağlı olarak gelişebiliyor. Kış aylarında soğuk algınlığına bağlı büyük artış gösteren viral enfeksiyonlar da ani işitme kayıplarının en önemli nedenlerinden biri olarak gösteriliyor" dedi.
Memorial Kayseri Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Murat Koç, "Tek ya da iki taraflı olan ve aniden ortaya çıkabilen işitme kayıpları, hastaların önemli bir bölümünde saatler hatta dakikalar içinde kendini gösterebilmektedir. Hastada işitme kaybı ile birlikte; yüz felci, baş dönmesi, bulantı ve kusma, dengesizlik, kulakta uğultu gibi şikayetler de bulunabilmektedir. Hastayı birden bire işitme kaybına götüren sürecin en önemli nedenlerinden biri de enfeksiyonlardır. Soğuk algınlığına bağlı olarak ortaya çıkan üst solunum yolu enfeksiyonları ve bilinçsiz kullanılan antibiyotikler ani işitme kayıplarını tetiklemektedir" diyerek şu bilgileri verdi:Hastanın tek kulağında işitme eksikliği hissetmesi ve buna eşlik eden çınlama şikayeti oluşması, vakit kaybetmeden doktora başvurmasını gerektirir. Çünkü ani işitme kayıplarına 72 saat içerisinde müdahale edilmesi ve alınan ilaç tedavisi ile sorunun ortadan kalkma olasılığı %90 oranındadır. Ancak 72 saatten sonra müdahale edilen hastalarda bu oran % 5’e kadar düşmektedir. Bu nedenle işitme kaybına maruz kalan hastaların zaman kaybetmeden 3 gün içinde bir kulak burun boğaz uzmanına başvurması gerekmektedir. Müdahale edilmeyen hastalarda işitme kaybı kalıcı oluşabilir."Ani işitme kayıplarında hasta klinik ortamda yatırılarak; sigara ve alkol gibi iç kulağın beslenmesi için engelleyici unsurlardan uzaklaştırılması sağlanmaktadır. Ender de olsa iç kulağın beyinle birleştiği yerde kendisini gösterebilecek bir tümör varlığına karşı hastaya tahliller uygulanmakta, bu sorunun ortaya çıkışının altında yatan neden araştırılmaktadır. Hastanın diyabet açısından da değerlendirilmesi çok önemlidir. Çünkü şeker hastalarında işitme kaybı, sağlıklı kişilere göre 4 kat daha fazladır. Bazen gizli şeker hastalığı işitme kaybı ile kendini göstermektedir.Tedavide öncelikle kortizondan yararlanılmaktadır. Kortizon tedavisinin yanı sıra hastaya ek ürünler ve kan sulandırıcı ilaçlarla özel bir formül uygulanmaktadır. İşitme kayıplarının tedavisi hastanın yaşı ve başvurduğu süreyle göre de şekillenmektedir. Damardan 10 günlük ilaç protokolü uygulamasının yanı sıra hasta ileri yaşta ise basınç tedavisi de eklenmektedirAni işitme kaybında cerrahi yönteme de başvurulmaktadır. Sorunun büyük ölçüde damarsal kaynaklı olduğu durumlarda, bozulmuş iç kulak kan akımının düzeltilmesi de iyi sonuçlar alınmasını sağlar.Günlük hayatta alınacak bir takım önlemlerle ani işitme kaybı önlenebilmektedir. Ancak öncelikle kişinin işitme duyusunu etkileyecek sistemik bir hastalığı varsa kontrol altına alınmalıdır. Yüksek ses ve sesin aniden yükselebildiği ortamlardan uzak durmak da işitme kayıplarına karşı koruyucu bir önlemdir. Gürültülü ortamlarda çalışmaya maruz kalanların ise kulak tıkacı kullanması gerekir. "

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...