Aşı kartı nasıl alınır, ne işe yarar? Adım adım e-nabız aşı kartı oluşturma
Aşı olmayanlara karşı 6 Eylül itibariyle yeni düzenlemeler gelmesi ''Aşı kartı nasıl alınır? Aşı kartı ne işe yarar?'' sorularını gündeme getirdi. Aşı olmayanların uçak ve otobüs bileti alamaması aşı kartı araştırmalarının artmasına neden oldu.
Aşı sertifikası veya aşı kartı son günlerde sık sık gündeme geliyor. Koronavirüs salgını devam ederken aşı çalışmasıyla birlikte tüm dünya yavaş yavaş normale dönmeye başladı. Salgının ilk tedbirlerinden biri olan yurt dışına seyahat engeli hayatın normale dönmesiyle tekrar başladı. Ancak koronavirüsün mutanta uğraması ve çeşitli varyantların ortaya çıkmasıyla ülkeler kapılarını yalnızca belirli şartları sağlayan insanlara açıyor. Dışişleri Bakanlığı tarafından karşılıklı anlaşılan ülkeler arasından geçerli olan aşı kartı nasıl alınır, aşı sertifikası ne işe yarar gibi soruları cevapladık.
AŞI KARTI NEDİR?
Pandemiyle mücadele kapsamında Türkiye 13 Ocak tarihinden bu yana belirli risk grubu içinde mesleklere ve yaşa göre aşılama çalışması başlattı. Günümüzde 12 yaşında kronik hastalığı olanlar ve 15 yaşından büyüklere aşı hakkı tanımlandı. Bu grup içinde yer alan tüm vatandaşlar diledikleri zaman e-nabız ve MHRS sistemi üzerinden randevu alarak aşı olabilir. Aşı çalışmaları hızla devam ederken aşı karşıtı ve aşı konusunda tedirgin olanlar nedeniyle toplum bağışıklığı yeterince oluşamıyor.
Uzmanlar aşılama çalışmalarının istenilen düzeyde olmadığı takdirde 4.dalga tehlikesinin kapıda olduğunu belirtti. Ağustos ortalarında 20 bin vaka sayısının görüldüğünü belirten doktorlar aşı zorunluluğu gibi uygulamaların gündemde olduğuna dikkat çekti. Aşı tedirginliği problemi yüzde 50'si aşılanmış ülkelerin dahi 4.dalgaya sürüklenme ihtimalinin olduğunu söyledi.
Buna rağmen normalleşmeyle birlikte ülkelere yavaş yavaş giriş çıkışlar açılmaya başladı. Ülke içinde ve ülke dışında seyahatlerin güvenli bir şekilde yapılması nedeniye özellikle yurt dışına çıkmak isteyen vatandaşların aşı kartı alması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’na bağlı dijital sistemlerden elde edilen aşı sertifikası yurt dışı seyahatlerinde kullanılıyor. Güvenli Turizm logosuna sahip aşı sertifikası üzerinde yer alan karekod okutulduğunda sistem e-nabız sayfasına yönlendiriyor ve kişinin aşı kartı hakkındaki bilgileri görüntüleniyor. Bu sayede aşı olan vatandaşlar izin verilen ülkere rahatlıkla seyahat edebiliyor.
AŞI KARTI NASIL ALINIR?
Yurt dışı seyahatine çıkmak için hazırlık yapan vatandaşlar yurt dışı seyahati için ne yapması gerektiğini merak ediyor. Sağlık Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamaya göre Türkiye’nin karekodlu Covid 19 aşı kartı AB ülkeleri tarafından da tanınmaya başlandı. Özellikle yurt dışı giriş çıkışlarda bazı ülkelerin aşı olmayanlardan negatif test sonucu istemesi nedeniyle aşı sertifikası oldukça önemli. ''Aşı kartı nasıl alınır?'' sorusunun cevabını merak edenler için -Sağlık Bakanlığı açıklama yaptı. 2. doz aşısı tamamlanmış vatandaşlar aşı kartını kolayca alabilir. Aşı kartı üzerinde yer alan QR kod okutulduğunda e-Nabız sistemine bağlanarak kartın doğru olup olmadığı kontrol edilebilir. Adım adım e-nabız aşı kartı alma;
- E-nabız ‘’e-devlet üzerinden giriş’’ seçeneği üzerinden TC kimlik numarası ve şifre ile sisteme giriş yapın,
- Ana sayfada bulunan ‘’Covid-19’’ sekmesine tıklayın,
- Ardından “Covid-19 aşı bilgileri” ve “Covid-19 aşı sertifikası” seçeneklerinden “Covid-19 aşı kartı” kısmına tıklayın,
- “Aşı kartı oluştur” seçeneğine tıklayın,
- Dilerseniz PDF olarak indirebilirsiniz,
- HES uygulaması üzerinden aşı kartı almak için HES uygulamasına giriş yapın,
- Pasaportunuzu 'hesabım' bölümünden tanımlayın
- Ardından “Pasaportlarım” sekmesine gelerek ekle tuşunu seçin,
- Pasaport numarasını girin.
- Ana ekrana dönün ve “Covid-19 aşı bilgilerim” kutucuğunu seçin,
- Gelen ekrandan “Aşı kartlarım” tıklayıp ardından ekranda çıkan “Aşı kartı oluştur” seçeneğine tıklayın.
KİMLER AŞI KARTI ALABİLİR?
Son günlerde gündemde olan aşı kartı ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ‘’Dışişleri Bakanlığımız ile birlikte tüm ülkeler ile görüşerek karşılıklı sertifika tanıma anlaşmaları imzalamaktadır. Buna göre ülkemizde hangi aşıyı yaptırmış olursanız olun anlaşma imzalanan ülkelerde aşı kartı karşılıklı olarak tanınıyor. Aşı türünden bağımsız olarak sertifikalar karşılıklı olarak tanınmaktadır. Bu konuda aşı türü, sertifika açısından bir tercih sebebi değildir’’ açıklamasını yaptı. Buna göre Sinovac ve Biontech aşısı olmuş kişiler Sağlık Bakanlığı bünyesindeki sistemlerden aşı kartı alabilecek. Aşı kartı 2 ya da 3 doz aşı olanlar için aşı ile bağışıklığı, hastalığı geçirmiş ve tek doz aşı olmuş vatandaşlarımız için ise aşı ve hastalığı geçirmiş olmakla bağışıklığı elde etmiş kişilerce temin edilebiliyor.
Aşı kartı nasıl alınır? Aşı zorunluluğu gelecek mi? Aşı kartı ne işe yarar? Adım adım e-nabız aşı sertifikası oluşturma hakkında sorularınızı cevaplarını topladık.