Tgrt Haber

Aşı olmayanlara yasak yolda! İşte gündemdeki 'aşı' önlemleri

11 Temmuz 2021 15:16
Aşı olmayanlara yasak yolda! İşte gündemdeki 'aşı' önlemleri

Türkiye’de 13 Ocak tarihinde itibaren aşılama çalışları sıkı bir şekilde devam ediyor. Ancak aşı olmak istemeyenlerin sayısı da oldukça yüksek. Aşı olmayanlara yasaklar ise gündemde. Peki hangi önlemler, yasaklar ihtimal dahilinde. İşte son durum...

Aşılama uygulaması kapsamında her gün milyonlarca insan aşı oluyor. 13 Ocak tarihinde sağlık çalışanları ve 65 yaş ve üstü vatandaşlar için başlayan aşı çalışmaları 10 Temmuz itibariyle 16 yaş ve üstüne kadar indi. Sağlık Bakanlığı tarafından her gün aşı olmanın önemi anlatılırken pandeminin sona ermesi için toplumun önemli bir kısmının aşılanması ve toplum bağışıklığının kazanılması gerekiyor. Bunun için aşı olmak istemeyen vatandaşları aşıya teşvik etmek için yeni düzenlemelerin gelmesi bekleniyor. İşte ‘’Aşı olmayanlar için yasak gelecek mi? Aşı olmayanlara hangi kısıtlamalar geliyor?’’ sorularının cevabı.

AŞI OLMAYANLAR İÇİN YASAKLAR GELECEK Mİ?

Türkiye’de güncel olarak 57 milyon 613 bin 901 kişi aşı oldu. Aşı olmak isteyenler vatandaşlar e-nabız ve MHRS üzerinden hılzıca randevu oluşturup aşı olabilir. Aşı çalışmaları tüm hızıyla devam ederken aşı olmak istemeyenleri sayısı da artıyor. Aşı olmak konusundan tedirginlik yaşayanların aşıya teşvik edilmesi için Sağlık Bakanlığının aşı olmayanlar için yeni tedbirler alması bekleniyor. Ankara Üniversite Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık aşı olmayanlar için yasak gelecek mi? Aşı olmayanlara hangi tedbirler uygulanacak sorularını yanıtladı.

AŞI OLMAYANLAR FUTBOL MAÇINA VE KONSERE GİDEBİLİR Mİ?

Türkiye’de toplum bağışıklığının kazanılması için aşıya teşvik eden kampanyalar devam ediyor. Prof. Dr. İsmail Balık, Covid-10 aşısı olmayanların konser ve futbol maçlarına alınmamasını önerdi. Aşı olmayanlar için yeni uygulamalar başlatılması gerektiğini vurgulayan Balık, özellikle aşıya karşı ilgisiz ve tedirgin olan gençlerin aşıya teşvik edilmesi amacıyla aşı olmayanlar için konser ve futbol maçı gibi sosyal alanlara girişlerde 2 doz aşı şartı getirilmesini önerdi.

Özellikle Delta ve Delta Plus varyantının Türkiye’de görülmeye başlamasıyla aşı çalışmaları daha da hızlandı. 2.doz aşı tarihlerinin öne çekilmesi ve aşı yaşının düşürülmesiyle bulaş riski daha yüksek olan varyant tehlikesi önlenmeye çalışılıyor. Bu nedenle aşı olmayanlar için yasak uzmanlar tarafından gündeme getirildi. Aşılanmanın artırılmasıyla ilgili tedbirlere yoğunlaşmak gerektiğinin altını çizen Balık, "Covid-19'a karşı elimizde çok önemli bir aşı silahı var. Delta ve Delta Plus varyantları ülkemizde yayılmadan aşılamaların hızlı bir şekilde yapılması gerekiyor. Birçok ülkede aşının, salgının önüne geçilmesinde ne kadar işe yaradığı görüldü. Ülkemizde de çok net gözlemlerimiz var, aşılı olanlar arasında yoğun bakıma girme ve ölüm neredeyse hiç görülmüyor" açıklamalarında bulundu.

Aşı ile yeni varyantların ortaya çıkmasının önlenebileceğini hatırlatan Prof. Dr. Balık, günümüzde hızlı bulaşıcılık yönüyle bilinen varyantların ölüm riskini d artırdığını vurguladı. Balık, varyantlar yüzünden aşıların etkisini belli bir oranda azabileceğini söyledi. Ortaya çıkabilecek yeni varyantlar aşıların etkisini tamamen sıfırlayabilme ihtimaline de değindi. Böyle bir durumda karşılaşıldığında aşıların içeriğinin değişmesi ve tekrar, tekrar aşılama yapılması gerektiği uyarısında bulundu. Bu nedenle yeni varyantlar oluşmadan aşılama uygulamasının iyileşmesi gerektiğine dikkat çekti. Türkiye'de çift doz aşı oranının hızlı şekilde yüzde 75'e çıkarılması için herkesin tam seferberlik içinde hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Balık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Salgın bitmediği gibi Delta varyantı da girdiği ülkelerde 1 ay içerisinde hakim hale geliyor. Ülkemizde de ağustosun ortalarından itibaren Delta varyantını yüzde 80 oranında görmeye başlayacağız gibi duruyor. Bu yeni bir dalgaya sebebiyet verebilir. Aşılama ve bireysel tedbirlerle önüne geçmek elimizde. Tüm vatandaşlarımızın en kısa sürede randevularını alıp çift doz aşılarını olması çok önemli. Maske, 2 metre mesafe ve hijyen gibi bireysel tedbirlerden asla taviz verilmemeli."

Aşı olmayanlara yasak yolda! İşte gündemdeki 'aşı' önlemleri

AŞI OLMAYANLAR ÜNİVERSİTEYE GİDEBİLECEK Mİ?

Aşı çalışmalarının hızlanmasının ardından vaka sayısının düşmesiyle yavaş yavaş normal hayata dönülüyor. Eğitim-öğretim yılının yüz yüze gerçekleşeceğini öngören YÖK, üniversitelerin açılış tarihi ile ilgili açıklama yaptı. İlk defa üniversiteye gidecek olan veya yeni döneme başlayacak olan öğrencilerin ve ailelerinin aşı olmayanların ne olacağı ile ilgili endişeleri başladı. Yüz yüze eğitim için heyecanlanan öğrenciler üniversiteler ne zaman açılacak ve aşı olmayanlar ne olacak sorularını gündeme taşıdı. YÖK tarafından yapılan açıklamaya göre üniversiteler 13 Eylül tarihinde yüz yüze eğitime geçerek açılacak. 2021-2022 eğitim öğretim yılı akademik takvimi 13 Eylül itibariyle başlayacak.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Sağlık Bakanlığı’na gönderilen yazıda üniversitelerde güvenli ve sağlıklı bir eğitim yapılması için akademik personel idari çalışanlar ve örgün eğitim görecek olan öğrencilerin 13 Eylül tarihine kadar aşılanmaları gerektiği belirtmişti.

Prof. Dr. İsmail Balık, bazı üniversitelerin sadece aşılarını olmuş öğrencilerin yüz yüze eğitime katılabileceğine ilişkin açıklamalarının anımsatılması üzerine, ülkelerin aşıya teşvik amaçlı bu ve buna benzer tedbirleri almaya başladığına dikkati çekti.

Aşılama konusunda katı uygulamalardan yana olmadığının altını çizen Balık, şunları kaydetti:

"Özellikle genç jenerasyonumuzda aşı kararsızlığı, aşıya karşı ilgisizlik da lakayıtlığının daha fazla olduğunu görüyoruz. Bu durumu aşmak, gençleri aşıya teşvik etmek amacıyla yasaklamalardan ziyade gençlerin keyfekeder sosyalleştikleri alanları kısıtlamaya dönük uygulamalara gidilebilir. Mesela konserler, tiyatro, sinema, eğlence merkezleri, futbol, basketbol maçları gibi alanlara 2 doz aşısını olmayanlar alınmayabilir. Buralar isteğe bağlı gidilen yerler olduğu için kimse de bir zarar görmez. Örneğin, toplu taşımayı, şehirler arası seyahati yasaklayamazsınız, o zaman kişinin zorunlu günlük yaşantısına dokunan müdahaleler söz konusu olur."

Kadir Has Üniversitesi yaptığı çağrıda yüz yüze eğitime geçeceklerini duyurdu. Duyuru metninde öğrencilerine iki doz aşı olmalarının zorunlu olduğunu belirten Kadir Has Üniversitesi, okul girişinde QR kod sistemiyle öğrencilerin 2 doz aşı olup olmadıklarını kontrol edeceklerini vurguladı. Üniversite yönetimi, ‘’İki doz aşısı olmayan hiç kimsenin üniversite kampüsümüze girmesine izin vermeyeceğiz’’ dedi. Marmara Üniversitesi ve Üsküdar Üniversitesi de yüz yüze eğitime geçebilmek için öğrencilerinden aşı olmalarını beklediklerini söyledi.

AŞI OLMAYANLAR İÇİN SOSYAL MEDYA FENOMENLERİNDEN ÇAĞRI

Aşıya karşı ilgisizlik veya aşı karşıtı olanlar sosyal medyada son derece aktif. Aşı hakkında doğruluğu kanıtlanmamış iddiaları okuyan vatandaşlar aşı olmaktan çekiniyor. Özellikle gençler arasında aşı ilgisizliği veya kararsızlığının daha fazla görüldüğünü belirten Balık, gençlerin haberler yerine daha çok sosyal medyayı takip ettiğine, bu nedenle uzmanların verdiği bilgilerin ve kamu spotlarının onlara ulaşmada yetersiz kaldığına işaret etti.

Prof. Dr. İsmail Balık, Türkiye'de yeni yaş gruplarına randevuların açılmasıyla günlük aşı dozunun 1,5 milyona kadar çıktığına dikkati çekti. Aşı konusunda istekli olanlar hızlıca randevularını alıp aşılarını olurken aşı kararsızlığı yaşayanların randevuya gitmemesi sebebiyle aşılama oranları da geriledi. Bu nedenle aşı olamayanlar ve aşı kararsızlığı yaşayanlar üzerinde yoğunlaşılıyor.

Balık aşı olmayanlar için aşıya teşvik çalışmaları hakkında şöyle konuştu:

"Maalesef aşı karşıtları sosyal medyada çok aktif. Bu nedenle sosyal medya fenomenlerinin, sanatçıların, dizi oyuncularının, sporcuların kendilerini takip eden genç nüfusu düzenli olarak aşılamanın önemi konusunda bilgilendirmesi önem taşıyor. Bu aynı zamanda bir vatandaşlık görevi. Seveni, takipçisi çok olan kişilerin aşılama konusunda sorumluluk alması gerekiyor. Tüm ünlülerimizi sosyal medya platformlarında aşı kampanyasına gönüllü olarak destek vermeye davet ediyorum. Ancak bu yolla genç jenerasyonda aşı hızımızı artırabiliriz."

Aşı olmayanlara yasak yolda! İşte gündemdeki 'aşı' önlemleri

AŞI OLMAYANLARA SEYAHAT KISITLAMASI VAR MI?

Türkiye’nin güncel olarak aşı kapasitesi 2 milyon doz olduğu açıklandı. Ancak aşıya karşı ilgisizlik nedeniyle aşılama oranları son haftalarda düşüş gösterdi. Bu nedenle aşıya olan ilgisizliği azaltmak için yeni tedbirler alınması gündeme geldi. Hem Sağlık Bakanlığı hem de bilim insanları tarafından bu konuda farklı öneriler tartışılıyor. Aşı olmayanların sosyal etkinliklere, kamu kuruluşlarına, otobüs ve uçaklara alınmaması önerilecek olan tedbirler arasında.

AŞI OLMAYANLARA KISITLAMA GELECEK Mİ?

Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı aşı haritasında Doğu ve Güneydoğu'da aşılama oranları yüzde 30'ların altındayken batı bölgelerinde bu oranın yüzde 60'ın üzerine çıktı. Prof. Dr. Balık, "Burada ciddi bir uçurum söz konusu. Benzer şekilde İç Anadolu'da da aşılama oranı düşük iller var. Bu nedenle il pandemi kurullarının, aşı oranları düşük bölgelerde toplumun aşıyla ilgili yönelimlerini ve nedenlerini tespit ederek buna dönük tedbirler geliştirmesi gerekiyor." İfadelerini kullandı.

Bu kapsamda her siyasi partiden milletvekillerinin, kanaat önderlerinin insanlara aşılamanın önemini anlatması gerektiğini aktaran Balık, "Eğer ülkenin bir tarafında aşılama oranı çok düşük kalırsa diğer bölgelerde yüksek olsa bile ülke içinde seyahatler devam edeceğinden enfeksiyon süreklilik kazanmış olur." açıklamasında bulundu. Prof. Dr. İsmail Balık, gezici aşı ekipleri ile tarlalarda, yaylalarda, mezralarda aşılama çalışmalarının devam ettirilmesi ve yoğunlaştırılması gerektiğini de vurguladı.

Aşı olmayanlar için yasak gelecek mi? sorusunun cevabını derledik. Siz de aşı olmayanlar için yasak olacak mı konusunda görüşlerinizi yorumlara yazabilirsiniz.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...