Son günlerde vaka sayılarının yükselmesiyle aşı karşıtı olanlar ve aşı konusunda tedirgin olanlar‘’Aşı zorunluluğu gelecek mi? Aşı zorunluluğu olan ülkeler hangileri?’’ sorularını sormaya başladı.
Asilama çalismalari devam ederken bir yandan da 1 Temmuz’da baslayan normallesmeyle birlikte vaka sayilari hizla artiyor. Yaz tatili ve Kurban Bayrami tatilinin gelmesiyle birlikte vaka ve ölüm sayilari da artis gösterdi. Koronavirüsün mutant geçirmis hali olan varyantlar nedeniyle bulas hizi ve hastaligin ciddiyeti de artti. Bu nedende asi zorunlulugu, asi olmayanlara getirilecek olan kisitlamalar, asiya tesvik çalismalari gibi konular gündeme geldi.
Türkiye’de güncel olarak 64 milyon 750 bin 349 kisi Covid-19 asisi oldu. 16 yas ve üstünde olan herkes e-nabiz ve MHRS sistemi üzerinden randevu alarak asi olabiliyor. Ancak asi sirasi gelmesine ragmen bazi vatandaslar asi olma konusundan tedirgin oldugundan asi olmuyor. Asi kampanyalarini artiran ve asiya karsi tesvik çalismalari yürüten Saglik Bakanligi artan vaka sayilarinin endiseli oldugunu vurguluyor.
Uzmanlar sonbahar gelmeden 4.dalgayi yasama riskinin oldugunu belirtirken asi olmanin bu dalgayi durdurmada en güçlü silah olacagini belirtiyor. Vaka sayilari varyantlar nedeniyle tüm ülkelerde artis gösterirken ülkelerin gündemine asi zorunlulugu uygulamasi sik sik geliyor. Asiya tesvik için çesitli kampanyalar düzenleyen ülkeler ayni zamanda asi zorunlulugunu da gündemde tutuyor. Türkiye’de henüz bir asi zorunlulugu bulunmuyor. Daha önce asi zorunlulugu uygulamasi gündeme geldiginde Saglik Bakanligi, Türkiye’de çocukluk asilari da dahil olmak üzere hiçbir asinin zorunlu olmadigini açiklamisti. Asi hakkinda nihai kararin kisiye ait oldugunu belirten Saglik Bakanligi pandemiye karsi en etkili silahin ise asi oldugunu bir kez daha hatirlatti.
Ancak asi olmayanlar için yeni kisitlamalar gelmesi ülke gündemini sik sik mesgul ediyor. Uzmanlar asi tedirginligi ve asi karsiti olanlar yüzünde asilama uygulamasinin yavasladigini ve istenilen toplum bagisikligina ulasilmadigini açikladi. Ancak Türkiye'de uzmanlar Saglik Bakanligi'nin asi zorunlulugu uygulamasini getirmeyecegini bunun yerine insanlari asiya tesvik edecek kampanyalari artiracagini belirtti. Ayrica Saglik Bakanligi asi olmayanlar için yeni kisitlamalar getirerek asiya tesvik etmeye çalisabilir.
Artan vaka sayilari ve ölüm oranlarinin ardindan bazi ülkelerde birtakim mesleklere asi zorunlulugu uygulamasi baslatildi. Fransa hükümeti tüm doktor, hemsire, saglik sektörü çalisani ve gönüllülerine 15 Eylül’e kadar asi yaptirma zorunlulugu getirdi. 15 Eylül'e kadar iki doz asi yaptirmayanlarin çalismalarina izin verilmeyecegi belirtildi. Asilarini olmadiklari için çalisma hakki bulunmayan saglik çalisanlarinin maaslari da yatmayacak.
Ingiltere ve ABD’nin bazi kentlerinde kamu çalisanlarina asi zorunlulugu getirdi. Bu kararla birlikte polis memurlari, itfaiyeciler, insaat müfettisleri ve diger sehir çalisanlari asi olmadan çalisamayacak. Bunun yaninda Özbekistan ve Yunanistan’da da belirli meslek gruplarina asi zorunlulugu getirdi.
Asi zorunlulugu var mi? Asi olamayanara kisitlalamar gelecek mi? sorularini cevabini hazirladik. Siz de asi zorunlulugu hakkinda sorularinizi ve görüslerinizi yorumalra yazabilirsiniz.