Sağlık

Aşıdan sonra duş alınır mı? Aşıdan sonra banyo zararlı mı?-

Türkiye’de aşılama çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Aşı olan vatandaşlar "Aşıdan sonra duş alınır mı? Biontech ve Sinovac aşısından sonra banyo yapılır mı? Aşı sonrası yapılmaması gerekenler?’’ sorularının cevabını arıyor. Aşı öncesi ve sonrasında yapılmaması gerekenleri derledik.

Aşıdan sonra duş alınır mı? Aşıdan sonra banyo zararlı mı?-
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
27.06.2021
saat ikonu 16:31
|
GÜNCELLEME:
27.06.2021
saat ikonu 16:31

Covid-19 salginina yönelik önlemlerle sayesinde vaka sayisi düserken, bir yandan da asilama devam ediyor. Saglik Bakanligi’nin salgina karsi en etkili silah diye tanimladigi asi, Türkiye’de hizli bir sekilde uygulaniyor. Peki asi olanlar nelere dikkat etmeli? Asidan sonra banyo yapilir mi? Dus almak zararli mi? Asi süreci ile ilgili bilmeniz gereken tüm bilgileri güvenli kaynaklardan derledik. 

ASIDAN SONRA DUS ALINIR MI?

Sosyal medyada hizla yayilan yanlis bilgiler vatandaslarin asi olmaktan çekinmesine ya da asi olduktan sonra endiseye kapilmasina neden olabiliyor. Bunlardan biri de asidan sonra dus alinip alinmayacagi. Ya da banyo yapmanin zararli olup olmadigi.

Prof. Dr. Dilek Arman asidan sonra dus alinir mi sorusunu söyle yanitladi: “Asidan sonra dus alinmamasi, kisilerin mantik yolu ile olusturduklari bir önlem olsa gerek. Asi sonrasinda asiri sicak dus almak, sadece lokal reaksiyon riskini artirabilir. Ancak bunun disinda, “Herhangi bir asi sonrasi dus alinmaz” diye bilimsel bir bilgi yok. Çünkü asi uygulamasi sonrasinda cilt açikligi hizla kapaniyor, buradan vücuda mikrop girmesini beklemiyoruz.”

SINOVAC VE BIONTECH ASISINDAN SONRA BANYO YAPILIR MI?

Vatandaslar özellikle sicak yaz günlerinde her gün dus almaya aliskin oldugunda asi sonrasi dus alinip alinmayacagi konusunda net bilgilere sahip olmak istiyor. Uzmanlar asinin ardindan dus alinmayacagi konusunda bilimsel bir kanit bulunmadigini belirtirken sicak suda dus almanin asi uygulanan bölgede mikrop kapilmasina neden olabilecegini de ekliyor. Ancak Sinovac ve Biontech asilarinin olusturdugu açiklik uygulandiktan kisa süre sonra kapaniyor.

Türkiye’de toplam yapilan asi sayisi TC. Saglik Bakanligi Covid-19 asisi bilgilendirme platformundan güncel olarak paylasiliyor. Buna göre; 47 milyon 176 bin 492 kisiye Covid-19 asisi uygulandi. Bu sayilardan 32 milyon 316 bin 915 tanesine birinci doz, 14 milyon 859 bin 577 tanesine ise ikinci doz uygulandi. Bu rakamlar nüfusun önemli bir kisminin asilandigini gösterirken, asi ardindan dus alinip alinmayacagi konusu kafalari kurcaliyor. Saglik Bilimleri Üniversitesi Ankara Keçiören Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Doç. Dr. Davut Akduman asilama çalismalarinin yogun bir sekilde devam ettigini söyledi. Akduman "Dünya genelinde en fazla asilanma oranina sahip ülke olarak son bir haftada gündeme oturduk. Asilanma önemli. Bagisiklikla beraber pandemiden kurtulmanin en önemli silahlarindan bir tanesi asi" dedi. 

Türkiye’de asi yasi 18‘e kadar düstü. 18 yasindan gün almis ve daha büyük olan herkes MHRS, E-nabiz veya 182 üzerinden randevu alabiliyor. Vatandaslar randevu alirken hangi asiyi olmak istiyorlarsa seçebiliyor. Asinin uygulanacagini hastane ve saati de seçen vatandaslar randevularina uygun olarak saglik merkezlerinde asilaniyor. Türkiye’de su an Sinovac ve Pfizer-Biontech asisi uygulaniyor.

BIONTECH ASISI YAN ETKILERI NELER?

Saglik Bakanliginin asi bilgilendirme platformunda yapilan açiklamaya göre Covid-19 asisi olan bireyler su yan etkileri gösterebiliyor:

  • Asi uygulanan bölgede sislik, kizariklik ve agri,
  • Yorgunluk,
  • Hafif ates ve titreme
  • Bas agrisi
  • Kas ve eklem agrisi
  • Kusma ve ishal

Bakanlik asi sonrasinda görülebilecek yan etkilere karsi birtakim önerilere bulundu.

  • Asi uygulanan bölgede agri, sizi ve kizariklik sikayetleri olanlar soguk uygulama yapabilir. Örnegin; soguk suyla islatilmis bir havlu kullanilabilir. Asi uygulanan bölgeye direkt olarak buz temas ettirilmesi sakincalidir.
  • Parasetamol içeren agri kesiciler kullanilabilir.
  • Asi sonrasi imkani olan vatandaslar istirahat edebilir.
  • Bol bol su içilmelidir.

Belirlenen yaygin yan etkiler disinda reaksiyon gösteren vatandaslarin en yakin saglik kurulusuna basvurmasi gerekiyor.

"Asidan sonra dus alinir mi?" sorusu için hazirladigimiz içerikle ilgili yorumlarda da kendi deneyiminizi yazabilirsiniz. 

ETİKETLER
#Sağlık
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.