Aşırı tuz tüketimi hastalığa davetiye
Kardiyolog Prof. Dr. Nuri Kurtoğlu, aşırı tuz kullanımın yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltan birçok hastalığa davetiye çıkardığını söyledi.
Kardiyolog Prof. Dr. Nuri Kurtoğlu, aşırı tuz kullanımın yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltan birçok hastalığa davetiye çıkardığını söyledi. Sultangazi Belediyesi Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve İlçe kaymakamlığı işbirliğiyle "Gençler Bilgilenir Toplum Bilinçlenir Projesi" kapsamında gerçekleştirilen "Tuzu Azaltırsak Yaşam Kalitemiz Yükselir" seminerinde gençlere tuz kullanımının zararları anlatıldı. Sultangazi Belediyesi Nikah Salonu'nda düzenlenen Seminere Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, Kaymakam Ali Uslanmaz, Sultangazi Belediyesi Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İsa Tanrıverdi, Kardiyolog Prof. Dr. Nuri Kurtoğlu, Nefrolog Doç. Dr. Murathan Uyar ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Proje ile toplumda tuz tüketimi konusunda bilinç oluşturarak, tuz kullanımı azaltmak ve tuzsuz beslenmeye teşvik etmek amaçlanırken Sultangazi'deki 33 ortaokulda 31 bin 240 öğrenciye, liselerde 21 okulda 14 bin 982 öğrenciye İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından tuz kullanımının azaltılması konusunda eğitimler verilecek. Okul aile birliği çalışmaları ile de annelerin yemeklerinde daha az tuz kullanmaları konusunda bilinçlenmeleri sağlanacak.
"TUZU MASADAN KALDIRALIM"
Tuz kullanımının günümüzde önemli bir sağlık sorunu olduğunu dile getiren Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, "Sadece bireysel koruma yetmiyor, dışarıda yediğimiz yemeklerde, iş yerlerinde ya da toplumda başka mekanlarda tamamen toplumun bilinçli olması gerekir ki tuz tüketiminde oransal bir noktaya getirelim. Eğer sadece evde uygularsak bireysel olarak korunmuş olabiliriz. Ama gittiğimiz yerlerde buna uyulmadığı takdirde bundan kaçınamıyoruz. Tuzu masadan kaldıralım. İnsanın günlük tuz ihtiyacı 1 çay kaşığı yani 5 gram ancak bunun 4 katını tüketiyoruz. Bu başka ülkelerde bu kadar yüksek değil" dedi.
"OBEZİTEYE NEDEN OLABİLİYOR"
Tuz tüketiminin arttığı zamanlarda kan basıncının da doğru orantıda yükseldiğini söyleyen Kardiyolog Prof. Dr. Nuri Kurtoğlu, "Tuz kemiklerin erimesine sebep oluyor. Kalsiyumu serbestleştirdiği için aynı şekilde böbreklerde zaman içinde bozulmalara, protein kaçaklarına, astıma ve obeziteye neden olabiliyor. Keşke susadığımız zaman içtiğimiz içecekler su olsa çoğu kere şekerli içecekler oluyor" diye konuştu.
"TUZU AZALTARAK SAĞLIĞIMA DAHA DİKKAT EDECEĞİM"
Yemeklerine artık daha az tuz atacağını söyleyen Beste Alkılıç, "Tuzun sağlık açısından bir sürü zararı var, kemik kırılmalarına sebep oluyor. Tuzu azaltarak sağlığıma daha dikkat edeceğim, yemeklere daha az atacağım" diye konuştu.
Tuzun zararlarını bu seminerde öğrendiğini ifade eden 5. sınıf öğrencisi Emre Kütükçü, "Yemeklere tuz atıyordum ama bu seminerden sonra daha az atacağım. Çünkü tuzun böbreğimize ve karaciğerimize zararları var" şeklinde konuştu.
Öte yandan seminerde bir insanın 70 yıllık hayatı boyunca 460 kg tuz tükettiğini anlatan bir maket de yer aldı.