Tgrt Haber

Avrupa'da bu tedavi durduruldu! Türkiye harekete geçti

Editör: Dilek Ulusan / Kaynak: TGRT Haber
15 Şubat 2024 15:27 - Güncelleme : 15 Şubat 2024 15:27
Avrupa'da bu tedavi durduruldu! Türkiye harekete geçti

Halk arasında gümüş dolgu olarak bilinen cıva içeren amalgam dolguların kullanımı Avrupa Birliği tarafından yasaklandı. 1 Ocak 2025’ten itibaren geçerli olacak yasak Türkiye’de ise devam ediyor.

Türk uzmanlarının yaptığı araştırmaya göre; amalgam diş dolguları, son teknoloji görüntüleme cihazlarına maruz kalması durumunda vücuda zehirli cıva salınımına yol açıyor. Avrupa Birliği​ büyük zararları olan amalgam diş dolgusunu 1 Ocak 2025’te yasaklayacak.  

GÜMÜŞ DOLGU AVRUPA BİRLİĞİ'NDE YASAKLANDI 

Halkı ve çevreyi korumak için hazırlanan yeni kurallara göre; 1 Ocak 2025 itibariyle AB ülkelerinde amalgam dolgu kullanımı yasaklanacak. AB’de yılda yaklaşık 40 ton cıva kullanıldığı tespit edildi. Amalgam dolgunun üretimi ve ithalatı ise 1 Temmuz 2026'dan itibaren yasak​ olacak.

Avrupa'da bu tedavi durduruldu! Türkiye harekete geçti - 1. Resim

AMALGAM DOLGUSUNUN ZARARLARI NELERDİR?

Geçmişte kalıcılık nedeniyle tercih edilen amalgam dolgusu, son yıllarda zararları nedeniyle az tercih edilir hale geldi. Dolgunun büyük bir kısmını oluşturan cıva elementinin vücuda birçok zararının bulunması, tercih edilmemesine neden oldu. Sıvı formda olan cıva, kalp, böbrek, karaciğer, bağışıklık gibi sistemlere zarar verir. Görüntü olarak da diş renginden farklı olması nedeniyle uyumsuz bir görüntü profili çizer.

HAMİLELER VE ÇOCUKLAR İÇİN BÜYÜK TEHDİT 

Amalgam dolgusu özellikle çocuk ve hamilelerde uygulanmaması gereken bir dolgu türüdür. Amalgam dolgusu ayrıca küçük çocuklarda daha ciddi problemlere yol açar ve özellikle hamilelerde hassaslaşan diş etlerine büyük oranda zarar verir. 

 

 

 

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...