Uzmanlardan kritik uyarı geldi: Bal arılarının yaşam süresi yüzde 50 kısalıyor!
Son yıllardaki arı kolonisi kayıpları ve düşük bal üretimi, uzmanlar tarafından laboratuvarda tutulan bal arılarının yaşam sürelerindeki düşüşle açıklandı. Araştırmalar, bal arılarını laboratuvarda tutmak için geliştirilen standartlara rağmen, arıların 50 yıl öncesine göre daha kısa yaşam sürelerine sahip olduğunu gösteriyor.
Maryland Üniversitesi entomologları tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, kontrollü bir laboratuvar ortamında tutulan bireysel bal arılarının ömrü, 1970'lerde olduğundan yüzde 50 daha kısaldı. Bilim adamları günümüzdeki arıların yaşam sürelerinin etkisini modellediğinde, sonuçlar arıcıların son on yılda azalan bal üretim eğilimlerini ve artan koloni kaybını gözlemledi.
GENETİK FAKTÖRLERDEN KAYNAKLANABİLİR
Arı kolonileri doğal olarak yaşlanır ve ölür. Bu da koloni arıcılığında kabul edilen bir faktördür. Son olarak dünya genelinde arıcılar on yılda yüksek kayıp oranları bildirdiler. Araştırmacılar nedenini anlamak için pestisit, çevresel faktörler, parazitler, hastalıklar ve beslenme konularına odaklandılar. Ancak araştırmacı Anthony Nearman, konuyla ilgili "Bu durum genetik bir bileşen fikrini ortaya koyuyor. Bu hipotez doğruysa, olası bir çözüme de işaret eder. Bazı genetik faktörleri izole edebilirsek belki daha uzun ömürlü bal arıları üretebiliriz.” dedi.
“LABORATUVAR ORTAMINA ALDIĞIMIZ ARILARIN DAHA UZUN YAŞAYACAĞINI SANDIK”
Nearman, "Laboratuvarda bal arısı yetiştirmeye yönelik standartlaştırılmış protokoller resmileşmedi. Fakat buradaki arılar için her türlü en iyi koşullar sağlandı biz de yaşam sürelerinin daha uzun olacağını ya da değişmeyeceğini sandık. Ancak bunun yerine ölüm oranının iki katına çıktığını gördük.” dedi.
Nearman, arıların ömürlerinin neden kısaldığına dair çalışmaların sürdüğünü ancak genetik faktörler üzerinde durulduğunu belirtti.