Bayram çikolatasındaki zehirleyen tehlike! Hiç dikkat etmemiştik
Mevsimi ve zamanı olmayan çikolatanın Türkiye için en çok tüketildiği dönem şüphesiz ki bayramlar. Ancak özellikle bayram çikolatalarında vatandaşı bekleyen bir tehlike bulunuyor. Maliyetten kaçmak amacıyla üretilen sahte çikolatalar ve bu çikolatalardaki madde kalp krizine hatta ani ölümlere davetiye çıkarıyor. Peki, sahte çikolatayı nasıl anlarız? İşte detaylar…
Dünyanın her bölgesinde ve ülkesinde sevilerek tüketilen çikolata, Türk milletinin de vazgeçemediği bir lezzet. Özellikle bayramlarda sıklıkla tüketilen çikolataların sahtesi adeta tehlike saçıyor. Merdiven altı olarak bilinen Türk Gıda Kodeksi ‘ne uymayan standart dışı sağlıksız üretilen çikolata, şekerleme ve tatlı türlerinin hastalıklara davetiye çıkardığı biliniyor. Bazı çikolataların içeriğinde bulunan Sildenafil isimli madde, kalp krizine ve ani ölümlere neden olabiliyor.
SAHTE ÇİKOLATANIN TADI NASILDIR?
Gerçek çikolata gerçek kakao çekirdeklerinden hazırlanır ve faydalı vitaminler ve antidepresan madde sayılan alkaloid, antioksidan, poligenol içerir. Bu nedenle çikolatada ne kadar çok kakao kullanılırsa ürün bir o kadar faydalı olur. En faydalı olan çikolata çeşidi bitter çikolatanın içeriği, 55% veya 40 % olur. Sahte çikolata ambalajlarında ya üretimde kullanılan kakao değeri belirtilmez ya da kakao yerine bitkisel yağlar kullanılır.
Sahte çikolatadan daha çok yağ tadı alınır, gerçek çikolata ise sırf kakao kokusu ile kendini belli eder. Bazı ülkelerde çikolata üretiminde yasal olarak 5 % göstericiye yakın bitkisel yağ kullanımına izin verilmekte. Çikolatanın merkezi olan Belçika ve İsviçre’de sadece kakao yağı kullanılır. Tercih edeceğiniz çikolatada kakaonun yüzdesi en az yüzde 55 olmalıdır.
SİLDENAFİL MADDESİ ÖLÜME GÖTÜREBİLİR
Bazı sahte çikolatalarda kullanılan sildenafil sitrat isimli ilaç etken maddesi kalp rahatsızlıklarına ve hatta fazla kullanımda ölüme neden olabilir. Son derece tehlikeli, insanları ölüme götürebilecek, kalp krizlerine yol açabilecek, bu madde birçok hastalığa da zemin hazırlamaktadır. Üretilen sahte çikolatalar içerdiği kanserojen maddelerle sağlığa zarar verir. Bu nedenle uzmanlar tarafından güvenilir marka tercih etmeniz ve sağlığınızı riske atmamanız önemle tavsiye edilir.
SAHTE ÇİKOLATAYI NASIL ANLARIZ?
TGRThaber'de aktarılanlara göre; Gerçek çikolata 31 derece sıcakta erimeğe başlar ancak sahte çikolata şeklini nerdeyse hiç bozmaz. Gerçek çikolata kırıldığı zaman kendine has bir ses çıkarır, sahte çikolata ise içerdiği bitkisel yağlar nedeni ile sessiz kırılır. Gerçek çikolatanın yüzeyi pürüzsüz ve parlaktır. Tüketim süresi biten gerçek çikolatanın yüzeyinde beyaz tabaka oluşur. Sahte çikolatalar bozulmuş olsalar bile çoğunlukla şeklinde ve dış görünüşünde değişiklik olmaz.