Beyaz çayın yararları
Beyaz çay; çayın farklı bir işlem tekniği uygulanarak üretilmesi sonucunda elde edilen bir içecektir. Çok hafif bir tada sahip olması ve diğer çaylara göre az işlem görmesi nedeniyle daha faydalıdır. İşte beyaz çayın yararları...
-Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu kansere karşı korur.
-Tansiyon ve kolesterolü düşürür.
-İçerdiği antioksidan ve polifenoller sayesinde cildi yaşlanmaya karşı korur.
-Beyaz çay, kan dolaşımı bozukluğunu ve kalp damar hastalıkları riskini azaltır.
-Gıdalardan alınan fazla yağın vücut tarafından emilmesini önleyerek kilo vermeye yardımcı olur.
-Beyaz çay içerdiği az miktarda florür sayesinde diş, diş eti ve kemiklerin sağlığını korur.
-Ayrıca virüs ve bakterilere karşı etkisi yeşil çaydan daha kuvvetlidir.
Çay demlerken bir takım kurallara dikkat etmek gerekiyor. Aksi takdirde demlediğiniz çay, sağlığınızı riske atabiliyor ilerleyen zamanlarda ciddi sağlık problemlerine sebep olabiliyor. İşte çay demlerken dikkat edilmesi gerekenler…
YANLIŞ DEMLEME SAĞLIK SORUNLARINA DAVETİYE ÇIKARTIYOR
Türk mutfağının geleneksel içecekleri arasında çay çok önemli bir yere sahip. Bitki çayları her ne kadar sağlığımız için çok yararlı olsa da çayın yeri ve önemi her zaman farklıdır. Ancak yanlış şekilde demlediğiniz çayla çeşitli sağlık sorunlarına davetiye çıkabilirsiniz.
İşte çayı demlerken dikkat edilmesi gerekenler ve yanlış çay demlemenin neden olduğu hastalıklar…
ÇAYIN ACI OLMAMASI VE UZUN SÜRE DAYANMASI
Çayın acımaması ve uzun süre dayanması için demlemiş olduğunuz çayı ocak üzerinde bekletmemenizi öneririz. Bu durum çayın acımasına sebebiyet verebilir.
OCAK ÜZERİNDEN ALIN
Bu nedenle çay iyice demlendikten sonra muhakkak ocak üzerinden alınmalıdır. Aksi taktirde başta gastrit ve ülser olmak üzere midede meydana gelebilecek hasarlara sebebiyet verebilir.
YÜKSEK ISIYA MARUZ BIRAKMAYIN
Çayı demlerken veya demledikten sonra yüksek ısıya maruz bırakmamalısınız. Yüksek ısıda kalan ve demlenen çay insan sağlığı için büyük tehdit oluşturabilir.
KANSER RİSKİ VAR
Sürekli yüksek ısıda ve kaynar bir şekilde içilen çay ilerleyen zamanlarda kanser hastalıklarına sebebiyet verebilir.
BURUK BİR TAT BIRAKIR
Dışarı da içtiğimiz çayların yüksek ısıya maruz kaldığı nasıl anlarız diyorsanız, acımaya yüz tutmuş ağzınızda fazla buruk bir tat bırakmasından anlayabilirsiniz.
KAYNAMAMIŞ SU İLE DEMLEYİN
Çayı muhakkak kaynamamış su ile demlemeniz gerekir. Aşırı bir şekilde kaynamış su çaya döküldüğü zaman çayın içerisinde bakteri oluşmasına sebebiyet verebilir.
Çayın tadının acıması da genellikle bu sebeplerden meydana gelmektedir.
ÇAY RUTUBET ALIR
Çay demlerken yapılan bir diğer hata ise daha henüz çay suyu sıcakken üst demliğe çay koyulmasıdır. Bu yöntemle çay rutubet alır ve henüz demlikteyken bayatlar.