Bilim insanları balı mercek altına aldı! Antibiyotik yerine geçer mi?
Bilim insanları antibiyotiğe dirençli enfeksiyonlar nedeniyle dünya genelinde bir milyondan fazla kişi hayatını kaybetmesi üzerine balı mercek altına aldı.
Antibiyotiğe dirençli enfeksiyonlar hızla artmaya devam ederken, bilim insanları antimikrobiyal ilaç alternatifi arayışlarında balın iyileştirici özelliklerini inceliyor. Tıp dergisi Lancet'e göre 2019'da dünya çapında 1,2 milyondan fazla kişi antibiyotiğe dirençli bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle hayatını kaybetti. Bakterilerin antibiyotiklere karşı artan direnci, "antibiyotik öncesi döneme" geri dönme tehlikesi nedeniyle küresel sağlığı ve güvenliği muazzam derecede tehdit ediyor.
GELENKESEL TEDAVİLERE DÖNÜŞ MÜ?
BBC’ye konuşan Cardiff Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden Profesör Les Baillie şöyle dedi: “Neredeyse tüm antibiyotiklere dirençli bakteriler görüyoruz ve elde hiçbir şeyin kalmayacağı bir aşamaya yaklaşıyoruz. Çalışmalar atalarımızdan bir şeyler öğrenip öğrenemeyeceğimizi görmek için” dedi.
Independent'ın haberine göre antibiyotik içeren bal, yüzyıllardır bazı hastalıklarla savaşmak ve yaraları tedavi etmek için doğal bir ilaç olarak kullanılıyor. Cardiff Üniversitesi'ne göre bal, düşük pH, hidrojen peroksit, arılardan gelen peptitler ve yüksek şeker içeriği gibi bir dizi faktör sebebiyle iyileştirici özelliklere sahip.