Tgrt Haber

Bilim insanlarından devrim niteliğinde buluş: Yaşlanma karşıtı mekanizma keşfettiler!

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
11 Kasım 2022 14:36 - Güncelleme : 11 Kasım 2022 15:01
Bilim insanlarından devrim niteliğinde buluş: Yaşlanma karşıtı mekanizma keşfettiler!

Londra Koleji’ndeki bilim adamlarından oluşan bir ekip, yaşlanmanın 9 ayırt edici özelliğinden ” biri olan bağışıklık hücrelerinin normal yaşlanmasını yavaşlatan ve hatta belki de önleyen yeni bir mekanizma keşfetti. Araştırmacılara göre, mekanizmanın fareler üzerindeki keşfi doğrulandı. Kanser ve bunama gibi hastalıklar için kullanılan mekanizma bulguları yakın zamanda Nature Cell Biology dergisi de yayınlandı

Çalışmayı açıklayan baş yazar, UCL Tıp Bölümü Onursal Profesörü Dr. Alessio Lanna şunları söyledi: “Bağışıklık hücreleri sürekli yüksek alarmda, her zaman patojenlerle savaşmaya hazır. Etkili olmaları için ise vücutta on yıllarca kalıcı olmaları gerekir. Bu araştırmada, bir antijene karşı bağışıklık tepkisinin başlangıcında, T hücreleri olarak bilinen bağışıklık sistemi​ hücrelerine uzun ömür sağlamak için hangi mekanizmaların mevcut olduğunu bulmaya çalıştık” dedi.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NEDEN YAŞLANIR?

Her kromozomun, binlerce kez tekrarlanan belirli bir DNA dizisi olan telomer adı verilen koruyucu bir başlığı vardır. Dizinin iki işlevi vardır. Birincisi, kromozomların kodlama bölgelerini hasardan korur, ikincisi ise bir hücrenin yapabileceği bölünme sayısını düzenleyen bir yaşlanma​ saati olarak hizmet eder. T hücreleri (bir tür beyaz kan veya bağışıklık hücresi), diğer hücreler gibi her hücre bölünmesiyle) kısalan telomerlere sahiptir. Telomerler kritik bir uzunluğa ulaştığında hücre bölünmeyi durdurur ve bağışıklık sistemi tarafından atılan veya işlevsiz bir durumda kalma süreci olan yaşlanmaya girer. Bağışıklık sisteminin artık etkili bir şekilde çalışmaması kronik enfeksiyonların, kanserli hastalıkların ve ölümün başlamasına yol açar. Telomer yıpranması, “Yaşlanmanın ayırt edici özelliklerinden” biri olarak tanımlanmıştır.

TELOMERLERİ TRANSFER EDEREK YAŞLANMAYI DURDURMAK MÜMKÜN

Profesör Lanna çalışmayla ilgili şunları söylüyor: “Bağışıklık hücreleri arasındaki telomer transfer reaksiyonu, Nobel ödüllü telomeraz keşfine katkıda bulunuyor ve hücrelerin telomeraz eylemi başlamadan önce kromozom uzunluğunu düzenlemenin bir yolu olarak telomerleri değiş tokuş edebildiğini gösteriyor. Sadece telomerleri transfer ederek yaşlanmayı yavaşlatmak veya iyileştirmek mümkündür.”

Bilim insanlarından devrim niteliğinde buluş: Yaşlanma karşıtı mekanizma keşfettiler!

YENİ MEKANİZMANIN KULLANILMASI

Araştırmacılar insan hücrelerinde ve farelerde, saflaştırılmış hücre dışı vezikül preparasyonlarının tek başına veya bir aşı ile kombinasyon halinde uygulanabileceğini ve prensipte yeniden aşılama ihtiyacını ortadan kaldırabilecek bu uzun süreli bağışıklık korumasını keşfettiler.

Alternatif olarak 'telomer donörü' transfer reaksiyonu, doğrudan hücrelerde güçlendirilebilir. Çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulurken, bilim adamları bunun bağışıklık yaşlanması ve yaşlanma için yeni önleyici tedavilerin olacağını söylüyorlar.

Profesör Lanna şu sonuca varmıştır: “Telomer biyolojisi 40 yıldan uzun süredir çalışılmaktadır. On yıllardır, tek bir enzim olan telomeraz, hücrelerde telomer uzamasından ve korunmasından sorumlu tek mekanizma olarak kabul edildi. Sonuçlarımız, telomerleri uzatmak için telomeraz gerektirmeyen ve telomeraz hücrede hala aktif değilken hareket eden farklı bir mekanizmanın nasıl olduğunu gösteriyor.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...