Bilim insanlarından çarpıcı araştırma! Dondurulan embriyolardan doğanlarda kanser riski yüksek çıktı
Bilim insanları tarafından yapılan araştırmada, dondurulmuş embriyolardan dünyaya gelen çocukların kansere yakalanma riskinin daha yüksek olduğu ortaya çıktı.
Dünyada milyonlarca kadın ileri yaşlarda çocuk sahibi olmak için yumurtalarını donduruyor. Günümüzde sıklıkla kullanılan donmuş yumurtadan bebek dünyaya getirme ile ilgili yapılan son araştırmalar çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkardı. Donmuş embriyolardan doğan çocukların lösemi ve merkezi sinir sistemi ile ilgili kanserlere yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Ancak tüp bebek yöntemi ile doğan çocuklarda aynı risk bulunmadı.
Milyonlarca kadının dondurduğu yumurtaların çoğu kullanılmıyor ya da kullanılsa bile başarıyla sonuçlanmıyor. 2017'de yayınlanan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri raporuna göre, ABD’de 2015'te canlı doğumla sonuçlanan yaklaşık 29.000 donmuş embriyo bulunuyor.
KANSER RİSKİ EN FAZLA OLAN GRUP
Bilimsel dergi Plos'ta yayımlayan araştırma Danimarka, Finlandiya, Norveç ve İsveç’i içine alacak şekilde 7,9 milyon çocuktan veri toplanarak gerçekleştirildi. Bu sayının 172.000'i tür tüp bebek yöntemi ile doğdu ve 22.630'u donmuş bir embriyodan dünyaya geldi. Araştırmacılar, embriyonun çözdürülmesinden sonra doğan çocukların daha genç yaşta kan ve merkezi sinir sistemi kanserlerine yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Ortalama olarak, doğal yollarla gebe kalınarak doğan her 1.000 çocuktan 2.07'si kanser geliştirdi.
Tüp bebek yöntemi ile dünyaya gelen her 1.000 kişiden 1,97'sinin kanser hastalığı geliştirdiğini buldu. Dondurulmuş bir embriyodan doğan 1.000 kişiden 2,12'sine kanser teşhisi konuldu. Dondurulmuş embriyo ile doğan çocuklar, genellikle yaşamlarının erken dönemlerinde kanser ile karşı karşıya geliyor.
NEDENİ BİLİNMİYOR
Araştırmacılar, embriyolardan doğan çocukların neden en fazla risk altında olabileceği konusunda henüz bir fikre ya da sonuca varmış değil.