Tgrt Haber

Bilim insanlarından çarpıcı araştırma, en çok kalp krizi yaşanan günü tespit ettiler 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Sciencealert
13 Haziran 2023 16:31 - Güncelleme : 13 Haziran 2023 16:44
Bilim insanlarından çarpıcı araştırma, en çok kalp krizi yaşanan günü tespit ettiler 

Bilim insanları, en ölümcül hastalıklardan biri olan kalp krizinin en fazla yaşandığı günü tespit ettiler. 

Bilim insanları kalp krizi​ ile ilgili çarpıcı bir araştırmaya imza attı. En ölümcül hastalıklarından biri olan kalp krizinin en şiddetli yaşlandığı günün pazartesi​ olduğunu tespit ettiler.  Araştırma, İrlanda ve Kuzey İrlanda'da 2013 ile 2018 yılları arasında hastaneye başvuran 10.528 hastanın analizine dayanıyor. Verilere göre, pazartesi günü STEMI tipi kalp krizi riski diğer günlerin ortalamasına göre yüzde 13 daha fazla. En düşük gün ise Perşembe​.  İsveç'te 156.000'den fazla hastayı içeren 2017 tarihli bir araştırma, kış aylarında olduğu kadar pazartesi günleri de kalp krizi vakalarının daha fazla olduğunu gösterdi. Bu çalışmanın arkasındaki araştırmacılar, stresin nedenin bir parçası olabileceğini öne sürüyor. 

Bilim insanlarından çarpıcı araştırma, en çok kalp krizi yaşanan günü tespit ettiler 

EN DÜŞÜK GÜN PARŞEMBE 

Araştırmaya göre, pazartesi günü kalp sağlığına özel dikkat göstermek gerekiyor.  İngiliz Kalp Vakfı tıbbi direktörü Nilesh Samani, "Bu çalışma, özellikle ciddi kalp krizlerinin zamanlaması hakkındaki kanıtlara katkıda bulunuyor. Kalp krizinin en düşük yaşandığı gün ise perşembe” dedi. 

Sciencealert'daki yer alan habere göre araştırma, İngiltere'nin Manchester kentinde düzenlenen British Cardiovascular Society (BCS) konferansında sunuldu. 

Kaynak: Sciencealert

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...