Bilim insanlarından endişe veren araştırma: Hava kirliliği anne karnında başlıyor
Bilim insanlarının yaptığı araştırmalar sonucunda anne karnındaki bebeklerde daha ilk nefesini almadan kirli hava parçacıkları olduğu ortaya çıktı.
Bilim insanları çocuk sağlığı ile ilgili kritik bir araştırmaya imza attı. Araştırmaya göre daha doğmamış bebeklerin ciğerlerinde siyah karbon parçacıklarına rastlandı. Ayrıca siyah karbon parçacıkları fetüslerin beyinlerinde de bulundu. İngiltere'deki Aberdeen Üniversitesi ve Belçika'daki Hasselt Üniversitesi'nden araştırmacılar, fetüslerin beyinlerinde de siyah karbon parçacıklarının bulunmasının endişe verici olduğunu söyledi. Aberdeen Üniversitesi'nden Profesör Paul Fowler, "Bu, karbon parçacıklarının fetüsün organları ve hücreleri içindeki kontrol sistemleriyle doğrudan etkileşime girmesinin mümkün olduğu anlamına geliyor" dedi.
İLK KEZ BULUNDU
Daha önceki araştırmalar, bu tehlikeli parçacıkların hamile kadınların plasentasında olduğunu bulmuştu.Ancak şimdiye kadar karbon parçacıklarının doğmamış bebeğe ulaşabileceğine dair somut bir kanıt yoktu. The Lancet Planetary Health'de yayınlanan çalışma, doğmamış bebeklerin, annelerinin hamileyken soludukları kadar hava kirliliğine maruz kaldıklarını buldu. Bunun nedeni, nanopartiküllerin kan dolaşımı ve plasenta yoluyla fetüse geçebilmesi. Siyah karbon, dizel, kömür ve diğer yakıtlar yakıldığında yayılan birçok parçacık ve gazdır. Hava kirliliğinin daha önce artan düşükler, erken doğumlar ve düşük doğum ile bağlantısı ortaya çıkmıştı.
KANSERE NEDEN OLUYOR
Çalışmaya katılan Belçika'daki Hasselt Üniversitesi'nden Prof Tim Nawrot şunları söyledi: "Hava kalitesi düzenlemesi yapılmalı ve insan gelişiminin en hassas aşamalarını korumak için harekete geçilmeldiri. Zehirli hava akciğer kanserine neden olur.”