Türkiye’de aşılama çalışmaları devam ederken bir yandan aşı karşıtlığı da yükseliyor. Aşı olmak konusunda tedirgin olan vatandaşlar ''Biontech aşısı kısırlık yapar mı? Sinovac aşısının kısırlık etkisi var mı?’’ sorularının yanıtını arıyor.
Her gün milyonlarca insan asi olurken diger yandan asiya karsi ilgisiz olanlarin ve asi karsitlarinin da sayisi artiyor. Türkiye'de güncel olarak 91 milyon 081 bin 547 kisi asi oldu. Türkiye’de asilama çalismalari Çin merkezli Sinovac asisi ile basladi. Daha sonra yüklü miktarda Biontech asisinin gelmesiyle birlikte asilama çalismalari hiz kazandi. Ancak asi karsiti olanlar ve koronavirüs asisi yan etkileri konusunda endiselenenler nedeniyle Türkiye’de asi uygulama oranlari düstü. Asiya olan ilgisizligin ve tedirginligin en büyük nedenlerinin basinda asi hakkinda ortaya atilan yan etki iddialari geliyor. Toplum bagisikliginin saglanmasi ve pandeminin sone ermesi için asi kampanyalarini artiran Saglik Bakanligi, asi hakkinda dogrulugu kanitlanmamis iddialarin önüne geçmeye çalisiyor. Asi tedirginligi konusunda en çok tartisilan konu koronavirüs asisi kisiriga neden olur mu? sorusu oldu. Iste ‘’Biontech asisi kisirliga neden olur mu? Sinovac asisi kisirlik yapar mi?’’ sorulari ve asilarin yan etkileri hakkinda bilmeniz gerekenler.
Ilk kez bir virüse karsi yaygin bir sekilde kullanilan mRNA teknigi, özellikle BioNTech asisiyla ilgili dogrulugu kanitlanmamis asilsiz iddialarin ortaya çikmasina neden oldu. Çok sayida komplo teorisi üretilen Biontech asisi yan etkileri insanlarin asi olmasini engelliyor.
Günümüzde Biontech asisi ile ilgili ortaya atilan Biontech asisi yan etkilerinden en çok ses getireni koronavirüs asisi kisirlik yapiyor iddiasi. Ancak bununla ilgili hiçbir bilimsel bilgi ya da bulgu bulunmuyor. Uzmanlar Biontech asisi kisirlik yapar mi endisenin altini doldurabilecek bir kanit bulunmadigini söylüyor. Bilim insanlari Biontech asisinin kanser, kisirlik, Alzheimer gibi hastaliklara neden olmadigini bunlarin yalnizca komplo teorisinden ibaret oldugunu vurguladi.
Koronavirüs asisi ksiirlik yapar iddiasi asinin vücudun, plasentada bulunan proteinlere saldirmasina neden olabilecegi varsayimina dayaniyor. Uzmanlar bu iddialarin bilimse bir dayanaginin olmadiginin altini çizerken Gebelik Bakimi uzman doktor Laura Morris; Koronavirüs asisinin bagisiklik sistemini karistirarak plasentaya saldirmasinin bir fili giri oldugu için sokak kedisi sanmak kadar komik oldugunu söyled. Morris ''Bagisiklik sisteminiz bunu karistirmayacak kadar akilli" açiklamasini yapti.
Uzmanlar asinin kisirlik yaptigi iddialarinin gerçegi yansitmadigi gibi koronavirüs asisi erkek üreme sistemini olumlu etkiledigi ortaya çikti. ABD Hastalik Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) su anda hiçbir kanitin koronavirüs asisi yan etkilerinin erkek dogurganlik sorunlarina neden oldugunu göstermedigini belirtti. Moderna veya BioNTech asisi olan erkekler üzerinde yakin zamanda yapilan küçük bir çalisma, asilamadan önce ve sonra sperm sayisini ve hareketi ölçtü. Arastirmacilar asilamadan sonra bu sperm özelliklerinde önemli bir degisiklik bulamadigini belirtti. Bunun aksine koronavirüs hastaligini agir geçiren erkeklerde kisirlik rahatsizligina rastlandi.
Miami Üniversitesi'nde yapilan çalismada asilarin canli virüs degil mRNA içerdiginden asinin sperm parametrelerini etkilemesi olasi olmadigi sonucu çikti.
Türkiye’de ilk uygulanmaya baslanan asi olan Sinovac hakkinda ortaya atilan ''Sinovac asisi kisirlik yapar mi?'' iddiasi birçok insanin gündeminde. Her gün yeni varyantlar ortaya çikarken hizli bir sekilde asi uygulamasi yapilmasi gerekiyor. Ancak asiya karsi ilgisiz olan ve asi karsiti olan insanlarin asi olmamakta israrci olmasi toplum bagisikliginin olusmasina engel oluyor.
Bilim insanlari toplumda yayilan Covid-19 asilarinin uzun vadeli yan etkileri olacagina dair iddialarin asilsiz oldugunun altini çizdi. Sinovac asisinin kisirliga neden olmadigini söyleyen uzmanlar bu sekilde yan etkilerinin olmasi durumda asilarin uygulanmayacagini kesin bir sekilde dile getirdi.
Hamile ve emziren kadinlar koronavirüs asisi olup olmamak konusunda endiselenirken bu konuda Biontech asinin herhangi bir sakincali duruma neden olduguna dair bilimsel bulgu bulunmuyor. Hamile ve emziren kadinlar Biontech asisi olamaz iddilaarinin aksine su ana kadar yapilan arastirmalar, Covid-19 asilarinin emziren veya gebe kadinlarda herhangi bir ciddi sikintiya yol açmadigini gösteriyor. Uzmanlar bu bilgiler isiginda Biontech asisi olup olmama kararini kisinin kendisinin vermesi gerektigini vurguladi. Ancak uzmanlar hamile kadinlarin Covid-19 olmalarinin Biontech asisi olmalarindan çok daha büyük risklere neden olacaginin altini çizdi.
Biontech asisi kisirlik yapar mi? Sinovac asisinin kisirlik yan etkisi var mi? sorularini yanitladik. Siz de asi ile ilgili soru ve görüslerini yorumlara yazabilirsiniz.