Tgrt Haber

Bıttım sabunu faydaları nedir? Kellik, saç dökülmesi ve beyazlaması için bıttım sabunu nasıl kullanılır?

18 Kasım 2021 12:37
Bıttım sabunu faydaları nedir? Kellik, saç dökülmesi ve beyazlaması için bıttım sabunu nasıl kullanılır?

"Bıttım sabunu faydaları nedir? Bıttım sabunu ne için kullanılır, neye iyi gelir?" merak ediliyor. Doğal yollarla üretilen bıttım sabunu, birçok cilt problemine ve saç sorununa merhem oluyor! İşte, bıttım sabununun az bilinen faydaları!

Saç beyazlamasından ve dökülmesinden şikayetçiyseniz, kelliğe doğal yollarla hızlı bir çözüm arıyorsanız bıttım sabunu sizin için doğru tercih olacaktır. Faydaları saymakla bitmeyen bıttım sabunu, doğal yollarla üretilen ve kullandıktan sonra hemen hemen herkesin memnun kaldığı bitkisel bir üründür. Bıttım sabunu nedir, nasıl yapılır? Bıttım sabunu neye iyi gelir? Bıttı sabunun faydaları haberimizde...

BITTIM NEDİR, BITTIM SABUNU NASIL YAPILIR?

Siirt yöresine özgü fıstığın aşılanmadan dikilmesiyle ortaya çıkan kahverengi kabuklu, yabani bir fıstık ağacı olan bıttım; meyvesi olarak verdiği menengicin yağından sabun yapılmasıyla bilinir. Sınırlı sayıda yetiştirilmesine rağmen birden fazla isme sahip olan bıttım; menengiç, çitlembik, çedene, çıtlık olarak da bilinir. Yağlı yapısı fıstığın farklı kullanımlarında kullanılır. Çerezin dışını kaplayan bu yağ, bozulmasını önlerken menengiç kahvesi haline gelecek şekilde öğütüldüğünde ise bilinen kahvelere göre daha yoğun ve yağlı bir kıvam elde edilmesini sağlar.

Menengicin içindeki bu yağ, bıttım sabununun da reçetesinin başında yer alır. Sabun, yağ sayesinde şifa veren bir etkiye sahip olur. "Botan sabunu” olarak da bilinen bıttıms sabunu, doğal ve geleneksel bir üründür. Sabun, içerdiği potasyum, çinko, kalsiyum gibi insan sağlığına yararlı minerallerin yanı sıra; yüksek oranda B ve E vitamini de içermektedir. Eylül ayı süresince yetişen ürünler sonrasında toplanır ve işlenmeye başlanır. İlk olarak çöp ve bozuk meyvelerden arındırılan menengiç; uygun bir alana serilerek on gün kadar kurutulmaya bırakılır; sonrasında el değirmeni veya dibekler ile öğütülür. Kimyasal kullanılmadan yapılan bu işlemler, menengiçler, yağından arındırılıp ve kaynatılır. Elde edilen yağa kül suyu çözeltisi eklenir. Bu şekilde 12 saat sürecek kaynama işlemine başlatılır, kaynamaya başlayan ürün pelteleşince, sıvı haldeyken kalıplara dökülerek son kez kurumaya bırakılır. Kalıplar kuruduktan sonra satışa sunulur.

BITTIM SABUNUNUN FAYDALARI NEDİR

Bıttım ağacının meyvesi olan menengicin yağıyla yapılan bıttım sabununun birçok faydası bulunmaktadır. 

  • Sivilce oluşumunu önler ve var olan sivilceleri azaltır.
  • Saç dökülmesini, saçların çıkmasında etkilidir.
  • Cilt lekelerini azaltır.
  • Saç diplerini güçlendirirken; saç derisinde oluşan bakterileri yok eder.
  • Kepek oluşumunu azaltır ve önler.
  • Siyah noktaların oluşumunu azaltır ve engeller.
  • Saçları yumuşatır ve kuru saçları nemlendirir.
  • Cilt yaralarına ve sedef hastalığına iyi gelir.
  • Egzamaya karşı etkilidir, azaltır.
  • Varis oluşumunu ve ağrılarını hafifletir.
  • Erken yaşlarda saç beyazlamasını önler.

 

BITTIM SABUNU NASIL UYGULANIR?

Öncelikle, saçınızı ılık suyla yıkayıp temizleyin, sonrasında sabunu ıslatıp bolca köpürterek saç diplerinize masaj şeklinde uygulayın. Köpükleri yaklaşık beş dakika beklettikten sonra durulayabilirsiniz.

 

GERÇEK BITTIM SABUNU NASIL ANLAŞILIR?

Ham hali kırmızı olan Menengiç meyvesi, olgunlaştıkça yeşil renge döner. Bıttım sabununun ayırt edici özelliği de budur. Parlak yeşil olanlarında zeytinyağı da bulunan Bıttım’ın katkısız hali daha mat bir renge sahip olmakla birlikte; koyu yeşil ile koyu sarı tonlarının hakim olduğu bıttım sabununu renginden fark edebilirsiniz. Bıttım sabununun rengi kullandıkça açılabilir. Yüksek maliyetin önüne geçmek isteyen satıcılar, rengi defne ve zeytinyağı gibi farklı ürünlerle tutturmaya çalıştığı için sabunu koklamak da etkili olacaktır. Bıttım kokusu pek çok kişi için bilinmese de defne ve zeytinyağını ayırt edebileceğiniz için; eğer bu kokuları alıyorsanız ürünün gerçek olup olmadığını anlayabilirsiniz.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...