Tgrt Haber

Bölgede hastalık riski var mı? Prof. Dr. Mehmet Ceyhan TGRT Haber’de anlattı 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
16 Şubat 2023 16:49 - Güncelleme : 17 Şubat 2023 20:32

Deprem bölgesinde en büyük risklerden biri de salgın hastalıklar. Biriken çöpler ve enkazların geç kaldırılması bu riskin artmasına neden oluyor. Öte yandan insanların çadırda ya da spor salonları gibi alanlarda toplu halde yaşamaları bu riski artırıyor. TGRT Haber’de Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, bölgede artış gösteren hastalıklara dikkat çekti.

Kahramanmaraş​'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6'lık depremler 10 ilde büyük yıkıma neden oldu. Alınan son bilgilere göre, çifte felakette 36 bin 187 kişi hayatını kaybetti, 108 bin 68 kişi ise yaralandı. Binlerce insanın evsiz kaldığı deprem​ bölgesinde milyonlarca kişi cadırlarda yaşıyor. Bazı bölgelerde enkaz kaldırma, arama kurtarma çalışmaları devam ederken hastalık riski de kapıda… TGRT Haber’de Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, mevsimin kış olduğunun altını çizerek dikkat edilmesi gereken hastalıkları anlattı.

ÜST SOLUNUM HASTALIKLARINA DİKKAT 

Deprem bölgesinde pek çok hastalık riskinin arttığına dikkat çeken Ceyhan, “Depremlerin büyük salgınlara neden olduğuna dair veri yok. Mevsim önemli. Kış aylarındaysanız solunum yolları, yaz aylarındaysanız dışkıyla bulaşan yani tifo ve kolera gibi hastalıklara neden oluyor. Salgınlar genelde dışkıyla bulaşan hastalıklar sonucunda gelişiyor. Çünkü alt yapı kırılınca çıkan atık sulardaki bu tür mikroplar içme ya da kullanma suyuna bulaşıyor. Bu da salgına neden oluyor. Şu anda solunum yolu enfeksiyonları yoğun. Yüzlerce insan çadırda ya da spor salonunda kalıyorlar. RSV, grip enfeksiyonu, Kovid-19, kızamık ve su çiçeğine karşı bakanlıkça uyarılar vardı. Bunlar artabilir. Menenjit ve zatürre gibi hastalıklar da solunum yoluyla bulaşıyor” dedi. 

Bölgede hastalık riski var mı? Prof. Dr. Mehmet Ceyhan TGRT Haber’de anlattı 

ÇOCUKLARIN EKSİK AŞILARI YAPILMALI! BİTLENME VE UYUZ GÖRÜLEBİLİR 

Bölgede yapılması gereken tüm hastalıklarla ilgili aşıların yapılması gerektiğini kaydeden Ceyhan, “Bu aşılar zaten ücretsiz. Çocuklarda ishale neden olan Rota virüsü ücretlidir, o da zaten 3 aya kadar çocuklara uygulanabiliyor. Dolayısıyla bu aşının temin edilip yapılması gerekir. Bitlenme ve uyuz gibi hastalıklar da artıyor. Doktor arkadaşlar ve öğrencilerle görüşünce bu hastalıkların arttığını söylüyorlar. Bunlarla ilgili ilaçlar hazır bulundurulmalı. Salgın büyük bir afettir. Ancak hastaneler yıkıldı. Şu anda yapılması gereken en önemli şey organizasyon. Ayrıca kalabalık alanlara girildiğinde mutlaka maske takılmalıdır. Enkazda çalışanlara da el dezenfektanı, eldiven ve maske kullanmalarını öneririz” dedi. 

KAPALI ALANLARDA MASKE TAKIN 

Çocuklar ve yaşlıların grip gibi hastalıkları daha ağır geçtiğine dikkat çeken Ceyhan, “Özellikle grip aşısı ve Covid-19 aşıları yapılmalı. Maske takılmaya teşvik edilmeli.Çocukluk çağının diğer aşıları eksikse mutlaka tamamlanmalı” ifadelerini kullandı. 

CESETLERİ CESTE TORBASI İLE GÖMÜLMELİ 

“Cesetlerden hastalık yayılacak, salgın çıkacak düşüncesi doğru değil” diyen Ceyhan, bu durumlarda hastalıkların canlılardan yayıldığına dikkat çekerek şu konularda uyardı: “Ancak cesetlerin ceset torbaları ile gömülmesini öneririm. Şimdi bol miktarda kemirgenler ortaya çıkacak, sıçanlar, fareler yıkılan kanalizasyonlardan. Bir miktar ev hayvanları ve sokak hayvanları var. Bu hayvanları doyurmak lazım çünkü aç kalırlarsa ısırmalar başlayabilir, bu da kuduz gibi hastalıklara neden olabilir.”

Ceyhan, depremlerde sağlık hizmetleri açısından hazırlıklı olunması gerektiğini kaydederek “Salgın olmadan önce bir felaket öncesinde stratejik bir planı yapılmalı” dedi. 

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...