Tgrt Haber

Uzmanlar uyarıyor: Bu hastalık gece ani ölümlere neden olabiliyor!

11 Ağustos 2022 11:05 - Güncelleme : 11 Ağustos 2022 12:09
Uzmanlar uyarıyor: Bu hastalık gece ani ölümlere neden olabiliyor!

Uyku sağlıklı bir yaşam için büyük önem taşıyor ve iyi bir uyku geçirmediğimiz günün verimsiz olması bizi hiç de şaşırtmıyor. Kalitesiz bir uyku, konsantrasyon bozukluğu ve dikkat eksikliği gibi durumlara sebep olurken yüksek tansiyon, felç ve ani ölümlere neden olan uyku apnesine de beraberinde getirebiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Taş, horlamanın neden olduğu en önemli hastalıklardan biri olan uyku apnesinin, gece uyku esnasında ani ölümlere neden olabilen önemli bir hastalık olduğunu belirtiyor.

İnsan ömrünün ortalama üçte biri uykuda geçiyor. Uyku​ verimli bir gün ve sağlıklı bir hayat geçirmek için insan hayatında çok önemli bir yere sahip. Rahat ve kaliteli bir uyku çekmek; uykuya geçtiğiniz saat, uyku odasının ışık durumu, yatağın konforu ve beslenme şekliniz gibi kriterlere bağlı olsa da bazen bunların bir arada olduğu durumlarda bile sağlıksız bir gece geçirebiliyorsunuz. Bunun ilk nedeni de horlama probleminizin ileri safhaya taşınmış olması. Yani ciddi bir solunum sorunu olan uyku apnesi… Uzman Dr. Neslihan Taş, uyku apnesiyle ilgili detaylı bilgilere yer veriyor.

UYKUDA SOLUNUM DURUYOR

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Taş, uyku apnesiyle ilgili: "Uyku apnesi​, horlamanın neden olduğu en önemli hastalıklardan biridir ve uykuda solunumun durması olarak ifade edilebilir. Uyku esnasında nefesin durması ve yüzeysel hale gelmesi anlamına gelen uyku apnesi gece boyunca defalarca tekrarlayabilir. Uyku apnesi sırasında, üst solunum yolunun açık kalmasını sağlayan kaslarda gevşeme olur. Dil kökü veya yumuşak damağın veya aşırı büyümüş bademciklerin hava yolunu tıkaması sonucunda en az 10 saniye nefes alamamak uyku apnesi olarak adlandırılır. Uyku apnesi sırasında solunum çabası sürse de bir süre sonra daha da artan bu çaba beyni uyarır ve hava yolu açılır. Solunumu durana kadar horlayan kişi, gürültülü bir homurdanma ile yeniden nefes almaya ve horlamaya devam eder” şeklinde konuştu.

Uzmanlar uyarıyor: Bu hastalık gece ani ölümlere neden olabiliyor!

UYKU APNESİ OLANLAR 3-4 KAT FAZLA HORLUYOR

Uyku apnesinin en önemli belirtisinin uykuda solunumun durması olduğuna belirten Neslihan Taş, uyku apnesi sendromu olan kişilerde horlamanın, 3-4 kat daha fazla, çok gürültülü ve kaba şekilde olduğunu, horlamanın yanı sıra nefes darlığı, sık sık iç çekme, el kol hareketleriyle çırpınarak uyanmaya çalıştıklarını, sık ve uzun süreli solunum durması yaşadıklarını ve sabah yorgun ve halsiz uyandıklarını söylüyor. Uyku apnesi sendromu olan hastaların yüzde 30 ila 50'sinde yüksek tansiyon görüldüğünü belirten Taş, uyku apnesinin diğer belirtilerini şöyle sıralıyor: Uykuda sırasında huzursuzluk, horlama, sık sık idrara kalkma, terleme, ağız kuruluğu, reflü ve solunum durmalarının yanında baş ağrısı, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, depresyon, sabah dinç uyanamama, aşırı derecede uykulu olma ve yorgunluk hali olarak görülüyor.

TRAFİK KAZALARINA NEDEN OLABİLİYOR

Uyku apnesinin uykuda ani ölümlere sebep olabileceğini belirten Taş, inme, kalp krizi ve kalp yetmezliği, eğer hasta obez ise kilo vermede zorluk, akciğer hastalarında solunum yetmezliği, kontrol altına alınamayan diyabet, cinsel isteksizlik ve iktidarsızlık gibi ciddi problemlere yol açacağını belirtiyor. Bunun yanı sıra, uyku apnesinin kişide gündüz sürekli yorgunluk ve konsantrasyon eksikliğine neden olacağı için trafik ve iş kazalarına da neden olabileceğini vurguluyor.

Uzmanlar uyarıyor: Bu hastalık gece ani ölümlere neden olabiliyor!

KİLO VERMEK UYKU APNESİNİ YÜZDE 50 AZALTIYOR

Uyku apnesinin kilo verilerek yüzde 50 oranında azaltıldığını belirten Taş, ayrıca alkol ve uyku ilaçlarından kaçınmak, sigarayı bırakmak ve sırt üstü yatmaktan kaçınmak da uyku apnesini azaltıyor. Uyku apnesi tedavisinde ilk yapılması gerekenin obeziteden kurtulmak olduğunu üst solunum yollarında belirgin darlıklar varsa hastanın Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından cerrahi girişim yönünden değerlendirilmesi gerektiğini bildiriyor.

Kaynak: İHA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...