Tgrt Haber

Uzmanlar uyarıyor: Bu kan grubuna sahip insanların beyin kanaması geçirme riski 5 kat daha fazla

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
01 Eylül 2022 11:43 - Güncelleme : 01 Eylül 2022 12:44
Uzmanlar uyarıyor: Bu kan grubuna sahip insanların beyin kanaması geçirme riski 5 kat daha fazla

Şimdiye kadar yapılan birçok çalışma kan gruplarının kişilerin sağlığı üzerinde çeşitli etkilere sahip olduğunu gösteriyor. Yürütülen son çalışma ise bazı hastalıkların kan grubuna göre daha fazla risk oluşturduğu yönünde… ABD’deki Maryland Üniversitesi’nin araştırmalarına göre; kan grubu A olan insanların bazı hastalıklara yakalanma riski, diğer kan grubuna sahip olanlara nazaran 5 kat daha fazla…

ABD’de bulunan Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yürüttüğü bir çalışmada A grubu kana sahip bireylerin bazı hastalıklara yakalanma riskinin, diğer kan grubuna sahip bireylere göre 5 kat fazla olduğu ortaya çıktı. Uzmanların yaptığı çalışmada kan grubu A olan kişilerin erken yaşta beyin kanaması​ geçirme riskinin yüksek olduğu belirtildi.

60 YAŞINDAN ÖNCE BEYİN KANAMASI GEÇİRME RİSKİ 5 KAT FAZLA

Araştırmanın uzmanları kan grubu A olan bireylerin 60 yaşından önce beyin kanaması geçirme riskinin, diğer kan grubu sahiplerine oranla 5 kat fazla olduğunu söylüyor. Yürütülen çalışmada 0 kan grubuna sahip bireylerin ise felç​ geçirme riski, diğer kan grubuna sahip insanlara göre 12 kat daha düşük. Tıp dergisi Neurology’de yayınlanan çalışmada, erken beyin kanaması geçirme riskinin kan grubu A olan bireylerde daha yoğun olduğu belirtildi. 

Uzmanlar uyarıyor: Bu kan grubuna sahip insanların beyin kanaması geçirme riski 5 kat daha fazla

SEBEBİ TROMBOSİTLER VE KAN PIHTILAŞMASI OLABİLİR

Maryland Üniversitesi’ndeki araştırmayı yürütenlerden Dr. Steven Kittner, konuyla ilgili “A kan grubunun neden daha yüksek bir risk oluşturduğunu hala bilmiyoruz. Ancak bunun büyük olasılıkla kan damarlarını oluşturan trombositler ve kan pıhtılaşma faktörleriyle ilgisi var” dedi.

Çalışmanın görevlilerinden Tıbbi İşler Sorumlusu Başkan Yardımcısı Mark T. Gladwin ise “Bu çalışma, genetik olarak önceden belirlenmiş kan grubumuzun erken felç riskinde nasıl bir rol oynayabileceğine dair daha derin bir araştırmayı gerektiren önemli bir soruyu gündeme getirdi” ifadelerini kullandı.

(Neorosicience News)

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...