Tgrt Haber

Uzmanından çarpıcı araştırma: Bu kokunun zekâ üzerinde muazzam bir etkisi bulunuyor, başarıyı arttırıyor!

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
21 Ekim 2022 15:38 - Güncelleme : 21 Ekim 2022 16:18
Uzmanından çarpıcı araştırma: Bu kokunun zekâ üzerinde muazzam bir etkisi bulunuyor, başarıyı arttırıyor!

Yakın tarihli bir araştırmaya göre, öğrenirken ve uyurken bazı kokuların kullanılması öğrenme kapasitesini geliştiriyor, hatta sınav performansını artırıyor. Araştırmanın baş yazarı Dr. Jürgen Kornmeier, konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: "Kokuların destekleyici etkisinin günlük yaşamda çok güvenilir bir şekilde çalıştığını ve hedefe yönelik bir şekilde kullanılabileceğini gösterdik"

Belirli bir kokuyu koklarken bir şeyler öğrenmenin ve sonrasında kokunun yanında uyumanın öğrendiklerimizi hatırlamada çok daha kolay bir yol olacağını söyleyen Dr. Jürgen Kornmeier, kokunun zekâ gelişimi ve başarı üzerinde büyük bir rolü olduğunu belirtiyor

KOKUNUN ÖĞRENME ÜZERİNE ETKİSİ

Koku​ alma duyularımızın en eskilerinden biridir, çünkü beynimizin duygu ve hafıza​ ile ilgilenen kısmı, koku alma kısmıyla yakından ilişkilidir. Tam da bu yüzden bir koku bazen hatıraları çok canlı şekilde karşımıza getirir. Koku alma ve hafıza arasındaki bağlantı bu nedenle öğrenme yeteneklerimizi geliştirmek için faydalı olabilir. 2017'de yapılan bir çalışmada bilim adamları, yavaş dalga uykusu sırasında belirli bir kokuya maruz kalanlar ile REM uykusu sırasında kokuya hiç maruz kalmayan farklı katılımcı grubunu karşılaştırdı. Sınav sırasında aynı kokuya maruz kalan ilk grup en iyi performansı gösterirken, ikinci grup en kötü performansı gösterdi.

Uzmanından çarpıcı araştırma: Bu kokunun zekâ üzerinde muazzam bir etkisi bulunuyor, başarıyı arttırıyor!

UYKUDA KOKUNUN ÖNEMİ

Bir başka çalışmada bilim insanları, 54 öğrenciden İngilizce öğrenirken yanlarına gül kokulu çubuklar koymalarını istedi ve ardından sınav için dört gruba ayrıldı. Birinci grup herhangi bir kokuya maruz kalmamış, ikinci grup öğrenirken ve test sırasında, üçüncü grup öğrenirken ve her gece test sırasında son grup ise öğrenirken ve uyku​ sırasında kokuya maruz bırakılmıştır.

UYKUDA TÜTSÜ KOKUSU BAŞARIYI ARTTIRIYOR

Son iki öğrenci grubu, sınav sırasında ilk iki gruba göre çok daha iyi performans gösterdi ve bu analiz, bilim adamlarının asıl önemli faktörün uyku sırasında kokuya maruz kalmak olduğu sonucuna varmalarına yol açtı. Bilim adamlarına göre hem öğrenme hem de uyku aşamalarında tütsü çubukları kullanıldığında öğrencilerin öğrenme başarıları %30 arttırıyor.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...