Büyük indirim! Hastalara İlaç gibi geldi! 250 TL'de 4 TL'ye düştü
İlaç sektöründe akıllara durgunluk veren kazançlardan biri daha sona erdi. Sağlık Bakanlığı; yayınladığı genelge ile kanser ilaçları üzerinden elde edilen fahiş karlara 'dur' dedi.
Bakanlık eczaneler ile ecza depolarının kanser ilacı üzerinden aldığı fahiş karı ortadan kaldıran genelgeyi uygulamaya koydu. Vatandaş bu uygulamadan memnun. İlaç sektöründe akıllara durgunluk veren kazançlardan biri daha sona erdi. Sağlık Bakanlığı; yayınladığı genelge ile kanser ilaçları üzerinden elde edilen fahiş karlara 'dur' dedi. Ekonomik durumu kötü olan kanser hastalarına 'derman' olacak genelge 1 Temmuz 2015 tarihinde yayınlandı. Genelge ile artık kanser ilaçlarının eczanelerde satışı duruldu. Uygulama ile ihtiyaç sahipleri ilaçlarını hastanelerin açtığı ihale alımı yöntemiyle yapılacak tedarik ile sağlıyor.
250 LİRALIK İLAÇ 4 LİRAYA İNDİ
Uygulama sonunda fiyatı 250 liraları bulan kanser ilaçlarının tutarı 4 liraya düştü. Fiyatların düşüşünde toplu olarak alım yapılmasının yanısıra, eczanelerden alınmaması da etkili oldu. Bakanlığın çalışması ile dışarıya reçete yazılması da sona erdi. Hastaneler en az 2 aylık stok bulundurmaya başladı. İlaçlar artık tüm tedavilerde kullanılacak.
ECZA DEPOLARI DA FAHİŞ KAR EDEMEYECEK
Bu karar hastanelerin açtığı ihalelere katılan ilaç depolarının karını da etkiledi. Eskiden istedikleri kar oranı ile ilaç satan depolar bu karlarını tırpanlamak zorunda kaldı. Hastanelerin ihalelerine katılmak için ilaç depoları büyük çapta fiyat indirimi yapmak zorunda kaldı. Bunun sonucu olarak eczanelerde 250 liradan satılan kanser ilaçları hastanelere 4 liradan ihale ile verilmeye başlandı.
DEVLET DE VATANDAŞ DA MEMNUN
Uygulama ile ballı karları kesilecek eczaneler yerine artık devlet ve vatandaş kara geçecek. Eczacıların kanser ilaçlarından olan karının yüzde 35-40 seviyesinde olduğu göz önünde bulundurulduğunda devlet milyonlarca lira paranın birilerinin cebine gitmesini engelleyecek. Geçtiğimiz yıl kanser tedavisinde kullanılan ilaçların devlete faturası 1.4 milyar lira oldu. Eczacıların ve diğer ara tedarik sağlaycıların yaklaşık 560 milyon lira kar ettikleri belirtiliyor. Uygulama ile bu karın da Sağlık Bakanlığı'na kalacağı ifade ediliyor. Uygulama ile ayrıca hastanelerde kanser ilaçları olmadığı durumlarda dış reçete yazılarak eczanelerden alınıyordu. Genelge ile artık hastanelerin kanser ilaçlarını en az 2 aylık bulundurma zorunluluğu da getirildi. (yenişafak)