Çatlamış topuk bu hastalığın belirtisi olabilir! Tedavisinde ise sadece tek bir yöntem kullanılıyor!
Yaz aylarının gelmesiyle sandalet ve terlikler dolaplardan çıkmaya başladı. Ancak topuk çatlakları canınızı sıkmasın. Topuk çatlakları şişkin, kuru ve yağ eksikliği olan nasır tabakaları sebebiyle oluşur. Tedavisi olan bu rahatsızlığı sakın hafife almayın. Çatlak topuklar tedavi edilmezse daha büyük sorunlar oluşur.
Ayak topuklarında görülen çatlak, ince ve derin yarıklardır. Sağlıklı olmayan bu deri hastalığı elastiğini yitirmiş bir derinin habercisidir. İlk başlarda önemli bir sağlık problemi olarak algılanmasa da ilerleyen zamanlarda ciddi etkilere yol açabilir.
ÇATLAK TOPUK NEDEN OLUR?
- En önemli nedenlerin başında ayak mantarı, egzama, sedef gibi deri hastalıkları gelir.
- Sıvı alımının yetersiz olması,
- Kadınlarda menopoz sonrası östrojen eksikliğine bağlı olarak veya daha ileri yaşta her iki cinste yaşlanma sürecinde deri kuruması.
- Demir veya B vitamini eksikliği,
- Kışın soğuk hava veya iç mekanlarda havanın kuru olması, yazın açık ayakkabılarda ayak derisinin tozlu zeminlerle yakın teması deriyi kurutur.
- Şeker hastalığı, tiroit yetmezliği veya böbrek hastalıkları sebebiyle olabilir.
ÇATLAK TOPUK NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Sabah'ta yer alan habere göre; Çatlakların tedavisinde öncelikle fazlalık olan nasırlaşmış tabaka dikkatlice alınarak basınç azaltılır. Düzenli bakım yapılarak tedavi gerçekleştirilir. Nemlendirici kullanmak çatlamış topuk için en iyi tedavi yöntemdiir. Düzenli nemlendirici kullanılması çatlak bakımında önemlidir.
ÇATLAK TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?
Çatlakların tedavi edilmemesi, burada bulunan damarlar yoluyla mikroorganizmaların çatlaklardan vücudun içine ulaşma ve enfeksiyona neden olma riski sebebiyle tehlikedir. Açık sinir uçlarının da daha fazla hissedilmesine neden olur.