Çığır açan kanseri ilacı! Çare beklenmedik yerden çıktı
Çağımızın en ölümcül hastalıklarından biri olan kanser ile ilgili çığır açan bir buluş geldi. Utahlı bilim insanları inceledikleri yumuşak mercanda kanser ilacı eleutherobinin hammaddesine rastladı. Üretilen ilaç diğer kanser ilaçlarına göre daha etkin.
Utah Health Üniversitesinden çığır açan bir keşif geldi. Bilim insanları yumuşak mercanlarda bulunan bir kimyasal ile kanser tedavisine umut olabilecek bir ilaç üretti. Bilim insanları ilaç avcılarının odağında olan eleutherobin hammaddesinin nasıl üretildiğini bulmak için uzun zamandır çalışma yürütüyordu. Bunun için mercan kimyasalının DNA kodu çözüldü.
Utah'tan sonra California San Diego Üniversitesi tarafından ikinci bir araştırma yapıldı ve mercanların kanser için gerekli olan molekülleri sentezlediği ortaya çıktı. Yumuşak mercanlarda bunun yanı sıra anti-enflamatuvar, antibiyotik gibi pek çok ilaç bileşeni bulunuyor. Yılan ve örümcek gibi hayvanların taşıdığı bazı kimyasallar da iyileştirme özelliği gösteriyor.
KİMYASALLAR KENDİLERİNİ KORUMASI İÇİN
Aslında mercanlardaki kimyasallar, mercanların kendilerini koruması için var. Ancak bu kimyasalların kolaylıkla hap haline getirilip sindirilmesi ilacı daha da avantajlı kılıyor. Avustalya yakınlarında yaşanan nadir bir mercanda eleutherobin olduğu biliniyordu. Ancak bu maddenin mercanda yaşayan sinbiyotik canlılardan geldiği düşünülüyordu. Labotuvar çalışmaları, bu bileşin kanser hücrelerinin büyümesini engelleme potansiyeli olduğunu açıkça gösterdi.