Tgrt Haber

Çocuklarda doğumsal problemlere dikkat!

18 Nisan 2016 15:23
Çocuklarda doğumsal problemlere dikkat!

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mert Demirel, çocuklarda doğumsal problemler konusunda anne ve babaları uyardı.

Op. Dr. Mert Demirel, kepçe kulak, yarık dudak, çeşitli cilt lekeleri ya da el deformasyonlarının birçok çocuğun doğumsal olarak sahip olduğu özelliklerden birkaçı olduğunu belirtti.
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mert Demirel, doğumsal anomalisi olan bir çocuğun yaşadığı durumun; anne ve babalar için oldukça düşündürücü bir süreç olduğunu belirterek, "Hangileri düzeltilebilir, nasıl bir işlem yapılmalı ve çocukları iyileşme döneminde neler bekliyor? Bu ve bunun gibi onlarca soru, bu durumları yaşayan anne ve babaların zihnini meşgul ediyor. Ancak tüm bu doğuştan gelen farkların ehil ellerde ve uygun cerrahi koşullarda düzeltilebilmesi mümkün. Küçük çocuklar acımasızdır ve dış görünüş hakkında yapılan şakalar, çocuğunuzun psikolojisini ciddi şekilde etkileyebilir. Bu sebeple bu işlemlerin erken yaşta düzeltilmesi çocuğunuzun ileride yaşaması muhtemel bir özgüven probleminin de önüne geçecektir" diye konuştu.
Op. Dr. Mert Demirel, doğumsal olarak en sık karşılaşılan problemleri ise şöyle sıraladı: "Kulak deformiteleri, dudak-damak deformiteleri, el deformiteleri, kulak deformiteleri. Kulak deformitelerinden en sık karşılaştığımız 'kepçe kulak' olarak tarif edilen durumdur. Kulağın kıvrımlarının silik olması, kulağın baş kısmından ayrık durması ile karakterizedir. Hiçbir duyma problemi oluşturmamakla birlikte, çocukta sosyal gelişimsel bozukluklara neden olabilir. Kepçe kulak dışında, diğer zorlu şekil bozuklukları, hatta kulağın tamamen yokluğu gibi durumlar da az da olsa görülebilmektedir" dedi.
Kulak gelişiminin 7 yaşında tamamlandığını belirten Op. Dr. Mert Demirel, "Dolayısıyla kepçe kulak deformitesini düzeltmek için, 7 yaşı beklemek uygundur. Bu işlem yetişkinlerde lokal anestezi altında yapılacak kadar hafif bir işlemdir. Büyük ve sakin çocuklarda lokal anestezi altında, küçük çocuklarda ise genel anestezi altında yapılabilir. İşlem 1 saat 45 dakika kadar sürer ve operasyonun ardından kulağı örten bir tenisçi bandı giydirilebilir. 1 hafta sonra çocuğunuz rahatça okula dönebilir" ifadelerini kaydetti.
DUDAK-DAMAK DEFORMİTELERİ
Yarık dudak anomalisinin sık karşılaşılan bir anormallik olduğuna değinen Op. Dr. Demirel, "Birçok önemli sanatçıda bu rahatsızlık mevcuttur. Fazıl Say gibi müzik dahileri, en iyi film Oscarı almış Gladyatör filminde oynayan Joaquin Phoenix buna örnek verilebilir. Temel faktör bebeğin bir an önce normal beslenmesini sağlayabilmektir. Daha sonra düzgün bir konuşma fizyolojisi için de, düzeltim gerekecektir. Yarık dudak deformitesi onarımı için 10'lar kuralı geçerlidir. Bebek 10 haftalığı geçip, kan seviyesi 10'un üzerine çıktığında ameliyat için uygun dönem gelmiş sayılır. Doğru ameliyat yöntemi ile bir ya da iki seansta bu problem çözülür. Yarık damak problemi ise, daha uzun süren bir tedavi süreci gerektirir. Bebeğin yüz kemiklerinin gelişmesi beklendiği için tedavi başlangıcı 18 ayı bulabilir. Tedavide amaç düzgün beslenmek ve doğru biçimde konuşabilmektir" dedi.
EL DEFORMİTELERİ
Doğumsal olarak el deformiteleri arasında en sık 'polidaktili' yani çoklu parmağın geldiğini söyleyen Op. Dr. Demirel, "Bizim kültürümüzde de oldukça çok karşılaşıldığı için 'altıparmak' gibi soyadlarına konu olmuştur. Bu problem varlığında, fazla olan parmağın normal el ile olan ilişkisi, kemik barındırıp barındırmadığı, önemli damar sinirlere sahip olup olmadığının incelenmesi gerekir. Genellikle bebeğin sağlık durumunun izin verdiği ilk zamanda bu düzeltme işlemi yapılır. El fonksiyonunu doğal bir biçimde kavuşmak temel noktamızdır. Tabii ki estetik görünüm de ikincil düzeyde önemlidir. Tedavisi genellikle basit ve hızlı yapılır. Ayrıca normale yakın zamanlarda fonksiyonların tekrar kazanılması, mental ve motor gelişimin normal ilerlemesi için gereklidir. Normal biçimde beslenebilmek, el fonksiyonlarına sahip olmak en az normal görünmek kadar önem kazanıyor. Ameliyatta, damar, sinir, tendon, kemik gibi yapılara dikkat edilir. Genellikle iyi tanımlanmış yöntemlerle yapılan ameliyatlar başarılı geçer. Fakat esas önemli olan ameliyattan sonraki rehabilitasyon sürecidir. Ameliyatını el fizyoterapi hizmeti verebilen merkezlerde uygulatmanız mantıklı olacaktır" bilgisini verdi.
Op. Dr. Mert Demirel, "Doğumsal anomaliler her ne kadar ebeveynlerde; üzüntü, utanç, kızgınlık gibi duygular uyandırsa da, el birliği ile bu zorlu tedavi sürecinden bebeklerimiz için yüzümüzün akıyla çıkmak zorundayız" dedi.

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...