Tgrt Haber

Uzmanlar alarmda: RSV en çok çocukları etkisi altına alıyor! Peki RSV Nedir? RSV belirtileri nelerdir? Tehlike saçan RSV’nin tedavisi var mı?

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
24 Kasım 2022 15:27 - Güncelleme : 24 Kasım 2022 16:46
Uzmanlar alarmda: RSV en çok çocukları etkisi altına alıyor! Peki RSV Nedir? RSV belirtileri nelerdir? Tehlike saçan RSV’nin tedavisi var mı?

Son dönemde dünyayı etkisi altına alan ve çocuklar arasında kol gezen bir virüs aileleri korkutuyor. Çocukluk çağındaki enfeksiyonlara neden olan ve en tehlikelisi sayılan Respiratuvar Sinsityal Virüs (RSV) her yaştan kişiyi enfekte edebilse bile özellikle küçük çocuklarda ve emzirme dönemindeki bebeklerde etkisini gösteriyor. Birçok ülkede etkisini gösteren RSV’nin belirtileri nedir? RSV nasıl tedavi edilir? İşte detaylar...

Çocukluk çağında en sık karşılaşılan sağlık sorunlarının başında enfeksiyonlar geliyor. Çocukluk çağı enfeksiyonları genellikle ciddi sorunlara yol açmasa da bazı enfeksiyon etkenlerine dikkat etmek gerekiyor. Bu enfeksiyon etkenlerinin başında ise Respiratuvar Sinsityal Virüs​ yani RSV geliyor. RSV akciğerleri ve solunum yollarını en çok etkileyen bir virüs türü. RSV enfeksiyonu küçük çocuklarda ve bebeklerde çok daha önemli sonuçlar doğurabiliyor. Hava yoluyla bulaşan bu virüs, son dönemde ABD başta olmak üzere birçok ülke çocuklarını etkisi altına almış durumda. Türkiye’de de görülmeye başlayan RSD için uzmanlar alarm veriyor, korunma yöntemleriyle ilgili bilgi paylaşıyor…

RSV NEDİR?

RSV virüsü, solunum yollarını hedef alan bir RNA virüsüdür. Her yaştan kişiyi enfekte edebilse de özellikle küçük çocuklarda ve emzirme dönemindeki bebeklerde enfeksiyona yol açar. Yetişkinlerde ise hafif soğuk algınlığı semptomları oluştursa da önemli bir sağlık sorununa neden olmaz.

RSV NASIL BULAŞIR?

RSV, hava yoluyla veya öksürükle havada asılı kalan virüs içerikli damlacıklar sayesinde bulaşır. Damlacıkların ortamdaki eşyalara bulaşması sonucu, temas edildiğinde damlacıkların ağza veya buruna götürülmesi bulaşma söz konusudur. Araştırmalar, RSV’nin çocuklarda en sık görülen akciğer enfeksiyonu etkenlerinden biri olduğunu ortaya çıkarmıştır. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) verilerine göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl 57,000’nin üzerinde 5 yaşın altındaki çocukta RSV enfeksiyonu tespit edilmektedir. Bu enfeksiyonlar sıklıkla eylül ayı ile mayıs ayı arasında görülür.

RSV HANGİ HASTALIKLARA NEDEN OLUR?

RSV, akciğer dokusuna yerleşerek bronşiolit ve zatürre benzeri hastalıklara yol açabilir. Virüs özellikle solunum yolları içerisinde burun ve ağız yoluyla alınan havanın akciğer dokusuna ulaşmasını sağlayan, bronş ve bronşiollerdeki solunum epiteline yerleşme eğilimindedir. Bronşiol çapı bebeklerde henüz gelişme aşamasında olduğundan oldukça küçüktür. Bronşiollerin enfekte olmasıyla açıklık daha da daralarak havanın geçmesi engellenir ve hastalık tablosu ortaya çıkar. Solunum salgıları, daralan bronşiollerde birikerek başka mikroorganizmaların üremesine ve ek hastalık oluşmasına müsait bir ortam yapar. Bu nedenle, RSV enfeksiyonu ile beraber diğer viral ve bakteriyel enfeksiyon etkenleri mevcut olduğu durumlarda ciddi komplikasyonlarla karşılaşılabilir.

Uzmanlar alarmda: RSV en çok çocukları etkisi altına alıyor! Peki RSV Nedir? RSV belirtileri nelerdir? Tehlike saçan RSV’nin tedavisi var mı?

RSV’NİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

RSV genellikle hafif, soğuk algınlığı belirtilerine benzer bulgularla ortaya çıkar. Burun akıntısı, halsizlik ve hafif öksürük gibi belirtiler görülür. Ayrıca çocuklarda ve bebeklerde ortaya çıkan RSV enfeksiyonuna bağlı belirtiler şöyledir:

Nefes alıp verme sırasındaki ıslık sesi

Çocuklarda ve bebeklerde halsizlik ve yorgunluk, günlük aktivitedeki azalma

Öksürükle beraber sarı-yeşil renkli balgam

RSV enfeksiyonu sıklıkla yüksek ateşe yol açmasa da havayollarında ek enfeksiyonların ortaya çıkmasını takiben 38 derece ve üzeri ateş gözlemlenebilir.

Nefes almada zorluk ve buna eşlik eden belirtiler. Havayollarının kapanmasına bağlı olarak solunum zorlaşır. Bebeklerde nefes darlığı durumunda çeşitli bulgular ortaya çıkar. Bunlar arasında burun kanatlarının genişlemesi, göğüste çekilmelerin izlenmesi, soluk alışverişinin hızlanması, ileri vakalarda ise dudaklarda ve el-ayak uçlarında morarmalar gözlenir.

Bebeği emzirme esnasında sık sık yorulma, bebek​ yeterli solunum yapamadığı için, emzirme esnasında sık sık ara verme ihtiyacı duyabilir.

Ağlama esnasında gözyaşının oluşmaması, idrarda azalma, kuru ve soğuk cilt gibi belirtiler görülür.

KİMLER RİSK ALTINDA?

8-10 haftalık bebekler

Prematüre bebekler

Bağışıklığı düşük çocuklar

Kreş, okul ve bakımevi gibi toplu ortamlarda bulunan çocuklar

Kalp ve akciğer problemleri olan hastalar

65 yaş ve üzeri yetişkin hastalar

TEDAVİSİ

RSV hafiftir ve özel bir tedavi edilmesi gerekmez. Çoğu çocuk 1 veya 2 hafta sonra iyileşir. RSV enfeksiyonu, viral bir enfeksiyon olması nedeniyle herhangi bir antibiyotik tedavisi gerektirmez. Mevcut koşullarda RSV’ye yönelik özel bir tedavi bulunmamaktadır. Hastanın yeterli sıvı ve besin desteği almasına dikkat edilir.

KORUNMA YÖNTEMLERİ

RSV’ye karşı geliştirilen bir aşı bulunmamaktadır. Ancak RSV’nin bulaşma yolu hava ve damlacık yoluyla olduğundan buna yönelik alınacak tedbirler hastalığın gelişmesini önleyebilir. Bu doğrultuda yapılması gerekenler şöyledir:

Çocukların ellerini sık ve bol sabunlu suyla yıkamalarını sağlamak

Kalabalık ortamlara mümkün olduğunca Çocukları ve bebekleri getirmemek.

Havlu gibi ortak kullanılmaya müsait eşyaların mümkün olduğunca bireysel kullanılmasına özen gösterilmelidir.

Temasın yoğun olduğu bezleri sık sık dezenfekte edilmelidir.

Mümkün oldukça çocuklarda kreşlerde ve yürüdükleri süreler sınırlandırılmalıdır.

Sigara dumanının solunması, bebeklerde RSV enfeksiyonu riskini artırır.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...