İğne fobisi olanlara müjde: COVID-19 aşısı hapı geliştiriliyor
Bilim insanları, enjeksiyondan korkanlar için COVID-19 aşısını bir hap şeklinde geliştiriyor. Üstelik hap, Moderna ve Pfizer/Biontech aşılarında kullanılan mRNA teknolojisiyle geliştiriliyor.
Araştırmalar, aşılanmamış kişilerin yüzde 10'unun iğne korkusu nedeniyle aşı olmadığını gösteriyor. Ancak ABD'li uzmanlardan oluşan bir ekip, aşıların sindirilebilir bir hap yoluyla verilmesini amaçlıyor.
ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) bilim insanları, iğne fobisi olanların hap yardımıyla COVID-19 aşısı olabileceğini açıkladı. Daha önce, mRNA bazlı ilaçlar, insan sindirim sisteminin asidik yapısı nedeniyle ağızdan uygulanamıyordu. Ancak bu hap, sindirim sisteminin geri kalanını atlayarak doğrudan ilacı mide zarına bırakıyor.
DOMUZLARDA DENEDİLER
Bilim insanları, hapı domuzlar üzerinde denedi ve aşı olarak kullanmayı planlıyorlar. Yaban mersini boyutundaki tablet hap, mRNA aşı teknolojisi ile geliştiriliyor. Deneylerde, 150 mikrogram mRNA'yı domuzların midelerine başarıyla ilettiler. Bu, Pfizer aşısındaki mRNA'nın beş katıydı.
Araştırmacılar, hapın COVID-19 aşılarına benzer bir bağışıklık tepkisi oluşturmak için kullanılıp kullanılamayacağını test etmeyi planlıyor. Bayılmaya yol açan iğne fobisi ‘tripanofobi’ hastaları için bir nimet olacak.
Profesör Dr. Giovanni Traverso, bu tür mRNA hapı teknolojisinin, mide ülseri gibi tedavilerin geliştirilmesine de katkıda bulunabileceğini söyledi. Dr. Traverso, "Nükleik asitler, özellikle RNA, özellikle sindirim sisteminde bozulmaya karşı aşırı derecede hassas olabilir. Bu zorluğun üstesinden gelmek, oral yoldan potansiyel aşılama da dahil olmak üzere terapiye yönelik birden fazla yaklaşımın kapısını aralıyor.” dedi.
MIT araştırmacıları, bulgularını Matter dergisinde yayımladı. Ekip, mide astarından geçtikten sonra hücrelere iletilirken bozulmaması için mRNA'yı korumak üzere yeni bir da geliştirdi. Araştırmanın baş yazarı Dr Ameya Kirtane, poli(beta-amino esterler) adı verilen bu malzemenin, gerekli mRNA dozunu vermek için gereken toplam ilaç miktarını azalttığını söyledi.
Domuzlar üzerinde yapılan testte bilim insanları, her bir hayvana, hücrelerin test amacıyla bir tür protein üretmesini sağlamak üzere tasarlanmış 50 mikrogram mRNA içeren üç hap verdi. Buna karşılık, Pfizer'in koronavirüs aşısı, antikor üretimini sağlayan 30 mikrogram mRNA materyali içeriyor.