Covid-19'un bu etkisi ilk kez ortaya çıktı! ABD'den Türkiye'ye ödül geldi
İstanbul'da bulunan Göztepe Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nde yapılan bir araştırma, Covid-19'un yeni bir etkisini ortaya koydu. Dünyada ilk araştırmaya Amerikan Kalp Derneği'nden ödül geldi.
İstanbul'da Göztepe Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nde yoğun bakıma kaldırılmış, acile başvurup, serviste takip edilen Covid-19 hastaları üzerinde bir çalışma yapıldı. Çalışmda koronavirüs enfeksiyonun, hücre zarında bulunan ve vücudu kardiyovasküler hastalıklar, kanser gibi karmaşık kronik hastalıklardan koruyan “LRP1” adlı savunma proteininin seviyelerinin azalmasına neden olarak vücudu geçici olarak toksik etkilere karşı savunmasız bıraktığı ortaya çıktı.
180 hasta hastanın izlendiği araşatrma, Covid-19 enfeksiyonuna yakalananların gelecekte kardiyovasküler hastalıklara ve kansere yatkınlığının artıp artmayacağına da ışık tutacak.
Sağlık Bakanlığı ve etik kurul onayı ile Covid-19'un kan yağları, kalp ve metabolizma üzerinde etkilerini inceleyen araştırma, dünyanın en büyük kalp kongresi olan Amerikan Kalp Derneği'nin (American Heart Association) Kongresi'nde, düzenleme komitesi tarafından Paul Dudley White International Scholar Ödülü'ne layık görüldü.
KORONA HASTALARINDA KALP HASTALIĞI VEYA KANSER RİSKİ ARTAR MI?
Fox News-24'ün haberine göre, Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Kardiyoloji Anabilim Dalı ve Göztepe Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Kardiyoloji Kliniği'nde çalışmayı yürüten ekipten Mehmet Ağırbaşlı, konuya ilişkin şunları söyledi:
“Hastanemize başvuran 180 hastanın metabolik verilerini takip ettik. Covid-19 bulaşan kişilerde savunma proteini seviyesi, sanki şalterler kapatılmış gibi çok kısa sürede çok düşük seviyelere düşüyor. Koruyucu protein disfonksiyonu, kalp hastalıkları ve kanserde hastalık oluşumunda büyük etkisi vardır. 'Öğe' kapmış kişilerin gelecekte kansere ve kalp hastalıklarına yatkınlıkları artacak mı, bu çok önemli bir soru.''
VİRÜS KISA SÜREDE VÜCUDU SAVUNMAYA BIRAKIYOR
''Vücudun metabolik stres anlarında kullandığı belli savunma mekanizmaları vardır. Bunlar ayrıca belirli koruyucu proteinler içerir. Bu koruyucu proteinleri hastanemizde acil servise başvuran, koğuşlarda veya yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarda araştırdık. Gördüklerimiz çok şaşırtıcıydı çünkü Covid-19 hastalığı olan kişilerde çok kısa sürüyor.''
''Zamanla koruyucu protein seviyelerini düşürür ve vücudu savunmasız bırakır. Hastalık temelinde gelişen iltihaplanma ve sitokin fırtınası, deyim yerindeyse toksik olma potansiyeline sahip birçok molekülü başıboş bırakır. Hastalık ilerledikçe vücut savunma mekanizmalarını yeniden oluşturmaya çalışır ancak normale dönmez.''