Delta varyantı nedir? Delta varyantına karşı aşının etkisi
Hindistan'da ortaya çıkan ve ardından İngiltere'de de görülmeye başlayan delta varyantı merak ediliyor. Diğer varyantlara göre farklılık gösteren Delta varyantı, Avrupa ülkelerinde telaşa neden oldu. Peki, Delta varyantı nedir? Mutasyonlara karşı aşının etkisi nasıl? Salgında dördüncü dalga mı geliyor?
Her geçen gün koronavirüs mutasyonlarına bir yenisi ekleniyor. Son olarak mutasyona uğrayan salgın, Hindistan’da Delta varyantı olarak ortaya çıktı. Söz konusu varyantın İngiltere’de de görülmesi Avrupa’da endişeye neden oldu.
Bunun yanı sıra ülkelerde aşılama çalışmaları tüm hızıyla devam ederken salgında yeni varyantların ortaya çıkması aşıların mutasyonlara karşı etkisini merak ettirdi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yaptığı yeni açıklamada ilk olarak Hindistan'dan ortaya çıkan Delta varyantının küresel çapta baskın hale gelen koronavirüs olduğunu duyurdu.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 1 Haziran 2021'de koronavirüs varyantları için duyurduğu yeni adlandırma sistemi kapsamında ülke isimleri yerine Yunan alfabesindeki harflere göre sınıflama yapıldı.
Bu kapsamda İngiltere varyantı "Alfa", Güney Afrika varyantı "Beta", Brezilya varyantı "Gama" ve Hindistan varyantı da "Delta" olarak isimlendirildi.
DELTA VARYANTI İÇİN DÜNYA NE DİYOR?
Bilim insanlarına göre diğer varyantlara oranla daha fazla bulaşıcı olan Delta varyantı hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyduğu belirtildi.
İngiltere Halk Sağlığı Kurumu (NHS) ise ilk olarak Hindistan'da görülen "Delta" varyantının, "Alfa" (İngiltere) varyantını geride bırakarak ülkede en baskın tür haline geldiğini açıkladı.
İngiltere'de şubat ayından beri ilk kez koronavirüs vakalarında 11 bin sınırı geçildi. Bunun nedeni olarak da delta varyantı olduğu düşünülüyor.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) direktörü Rochelle Walensky de yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Delta varyantının ABD’de en baskın tür olmasının beklendiğini söyledi.
Ayrıca Walensky, ilk olarak Hindistan’da ortaya çıkan ve İngiltere’de en yaygın virüs haline gelen, Delta varyantının aşırı bulaşıcılığı özelliğinden dolayı endişe verici olduğunu ifade etti.
Walensky, iyi haberin ise Covid-19 aşılarının bu varyanta karşı etkili olduğunu belirterek "ABD’de baskın tür olması beklenen Delta varyantına karşı aşı olanlar korunabilecek." ifadelerini kullandı.
DELTA VARYANTI BELİRTİLERİ
Delta varyantı kendini baş ağrısı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı gibi belirtilerle belli ediyor. Delta varyantı, Gençlerde ağır bir soğuk algınlığı şeklinde ortaya çıkıyor. Dolayısıyla yanlış değerlendirmelere neden olan bu durumda olan kişiler, kendilerini izole etmiyor ve grip olduklarını düşünerek test yaptırmıyorlar. Bu durum koronavirüs delta varyantının hızla yayılmasına neden oluyor.
BBC'ye açıklamalarda bulunan Zoe Covid Semptom Grubu Başkanı Dr. Tim Spector, mayıs ayından bu yana klasik koronavirüs semptomlarının çok daha az kişide rastlandığını belirtti. Ayrıca Dr. Spector, gençlerde hafif seyreden delta varyasyonunda koku ve tat kaybının da belirtiler arasında yer aldığını ifade ediyor.
COVİD AŞISI MUTASYONLARA KARŞI ETKİLİ Mİ?
Yetkililer, Pfizer/BioNTech aşısının delta varyantına karşı yüzde 79 oranında koruma sağladığını belirtti. Bir başka mutasyon olan Alpha varyantına ise yüzde 92 oranında koruma sağladığı ifade edildi.
İskoçya Kamu Sağlığı Kurumu Ulusal Covid-19 Enfeksiyon Direktörü Jim McMenamin ise delta varyantına karşı iki doz aşının çok önemli olduğunu açıkladı.
DÖRDÜNCÜ DALGA GELECEK Mİ?
Investing in Tech konferansına katılan bilim insanı Uğur Şahin, İngiltere'de nüfusun yarısına iki doz aşı yapılmasına karşı COVID-19 vakalarının artması üzerinde durdu. Şahin, eğer dikkatli olunmazsa dördüncü dalganın yaşanabileceğini ifade etti.
"3. doz aşıya ihtiyaç duyulabilir"
Uğur şahin, iki doz aşı yaptıranların sıkça sorduğu, '3. doz aşıya ihtiyaç var mı' konusuyla ilgili olarak ek dozlara ihtiyaç duyulacağını söyledi. Şahin açıklamasında "Antikor sayıları koruma ile ilişkili olduğundan, herhangi bir zamanda güçlendiriciyi kullanmamız mantıklıdır. Bu, bir kişinin tamamen aşılanmasından altı ila dokuz ay sonra gerçekleşebilir, ancak nihai karar hükümetler tarafından verilecek” ifadelerini kullandı.