Delta'nın bir gizemi daha çözüldü: Bilim insanları modelledi
Bilim insanları, Hindistan'da ortaya çıkan Delta varyantının bir gizemini daha çözdü. İlk defa Delta'nın görünümü modellendi.
Tüm dünyanın iki senedir mücadele ettiği Covid-19 pandemisi 5 milyonun üzerinde kişinin ölümüne neden oldu. Koronavirüsün sıklıkla mutasyona uğraması da virüsle mücadeleyi zorlaştırdı. Son varyantlardan, Hindistan'da ortaya çıkan Delta varyantı ise yıkıcı ölümlere neden oldu. Dünya Sağlık Örgütü'nün 'baskın varyant' olarak değerlendirdiği Delta'nın diğer varyantlara göre daha bulaşıcı olduğu öğrenilmişti fakat hala bilinmeyen birçok gizemi vardı ki bir sırrı daha ortaya çıktı.
California Üniversitesi Profesörü Rommie Amaro, Delta varyantını damlacık (aerosol) formatında modellemeyi başardıklarını duyurdu. Amaro'nun laboratuvarı, CAICE Direktörü Kim Prather'ın deniz spreyi üzerindeki çalışmasını kullanarak aerosollerin nasıl göründüğüne dair bilgisayar modelleri geliştirmeye başladı.
BULAŞICILIĞININ GİZEMİ DE ORTAYA ÇIKABİLİR
Simülasyonlar, Amaro ve ekibinin karmaşık aerosol modellerini oluşturmak, simüle etmek ve analiz etmelerine imkan tanıdı. Amaro, çalışmaları sayesinde virüsün nasıl hareket ettiğini, havadayken nasıl bulaşıcı kalabildiğini görebilmenin mümkün hale geldiğini vurguladı.
Amaro, bu modelleri simüle etmek için Summit süper bilgisayarlarını kullanarak Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından 52 kişilik bir ekiple çalıştı. Söz konusu çalışma her yıl Association for Computing Machinery tarafından verilen Gordon Bell Ödülü için finale kaldı.
Amaro, SARS-CoV-2 virüsünü ve virüsün Başak proteinini modelleme çalışmaları nedeniyle geçen yıl ödülü kazanan ekibe liderlik etmişti.