Tgrt Haber

Denge sorunu olanlara yürüyüş tavsiyesi!

03 Kasım 2017 19:26
Denge sorunu olanlara yürüyüş tavsiyesi!

Prof. Dr. Sertaç Yetişer denge sorununun ortaya çıktığı dönemde ilaç tedavisi alanların yatağa yatıp dinlenmek yerine, sokağa çıkmaları gerektiğini söyledi.

Ani hareketlerle ortaya çıkan baş dönmeleri, denge sorunlarına işaret ederek kişinin yaşam kalitesini düşürebiliyor. Denge sorunu yaşayanların, tek başına sokağa çıkmaktan korktukları için sosyal yaşamlarının da olumsuz etkilendiğini belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Yetişer denge sorununun ortaya çıktığı dönemde ilaç tedavisi alanların yatağa yatıp dinlenmek yerine, sokağa çıkmaları gerektiğini söyledi.   Birkaç saniyelik ani baş dönmesi, şiddeti nedeniyle yaşam kalitesini ciddi oranda düşürebiliyor. Prof. Dr. Yetişer hastalığın kronikleşen denge sorunlarına ve psikolojik güvensizliğe yol açtığını vurgulayarak “Hastalar tek başlarına dışarı çıkmak istemeyip yalnız kalmaktan kaçınabiliyor ve sürekli bir endişe hali yaşayabiliyorlar. Günlük yaşamın yanı sıra, çalışma hayatında meydana gelen zorluklar da kişiyi bunaltabiliyor. Bu hastalıkla ilgili ‘Düşecek gibi oluyorum. Yer ayağımın altından kayıyor gibi cümleler, hekimlerin en sık duyduğu şikayetler arasında yer alıyor” dedi.

SÜPERMARKET HASTALIĞI DA DENİYOR

Denge sorununa neden olan etmenlerin genel olarak kulak kaynaklı ve santral olarak ikiye ayrıldığını söyleyen Prof. Dr. Sertaç Yetişer, “Beyin dışı nedenlerin sayısı oldukça fazla olsa da en sık görüleni Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo oluyor. Aniden başlayan, baş hareketleri ile tekrarlanan baş dönmesi olarak özetlenebilecek ve BPPV diye kısaltılan bu neden, halk arasında daha çok ‘Kulak kristallerinin yerinden oynaması’ olarak tarif ediliyor. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu kulak kristallerinin iç kulakta bulunduğunu ve darbe, uzun süreli yolculuklar ya da üst solunum yolu enfeksiyonu gibi nedenlerle yerlerinden oynayabilir. Hastalık yukarıya doğru baktıkça ortaya çıktığı için bu hastalığa ‘süpermarket hastalığı’ da denebiliyor” açıklamasında bulundu.

"DENGE SORUNU OLAN KBB UZMANINA GÖRÜNMELİ"

BPPV hastalığının kişiyi uygun baş hareketleri ile test ederek kolayca tanındığını ifade eden Prof. Dr. Yetişer, tedavinin de benzer manevralarla kolaylıkla yapılabildiğini belirterek “Kendilerinde görülen denge sorunu için her zaman en kötüsünü düşünen hastaların bir kez KBB uzmanına danışılması gerekir” dedi.

TEMİZ HAVADA YÜRÜMEK İYİ GELİYOR

Denge sorununun tedavisinde bazen bir iyileşme sürecine ihtiyaç olabileceğini ve hareket etmenin önemli bir yer tuttuğunu belirten Prof. Dr. Sertaç Yetişer, “Baş dönmesi yaşayan kişiler ‘Işığı kapatmalıyım, dinlenmeliyim, geçer!’ diye düşünse de bu sorunu yaşayan kişilere temiz havada birkaç saat yürümeleri öneriliyor. Hasta, ne kadar çok dışarı çıkar ve yürürse, dengesine kavuşması o kadar kolay oluyor” diye konuştu.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...