Deprem bölgesinde radyoaktif madde ve asbest riski! Prof. Dr. Muhammet Emin Akkoyunlu: Enkazı gömün
Kahramanmaraş ve Hatay’daki depremlerin ardından ortaya çıkan asbest, beton ve tuğla tozu ve yıkılan hastanelerdeki radyoaktif maddeler insan sağlığı için ciddi tehlike doğuruyor. Göğüs Hastalıkları uzmanı Prof. Muhammet Emin Akkoyunlu, asbesite uzun süreli maruz kalındığında akciğer kanseri gelişebileceğini belirterek "Enkazı gömmek ve üstünü örtmek gerekiyor" öneresinde bulundu.
Kahramanmaraş ve Hatay’da art arda meydana gelen büyük depremlerin ardından binlerce bina yıkıldı. Enkaz haline dönüşen 11 ilde yıkılan binalardan ciddi oranda asbest ve tuğla ve beton tozu ortaya saçıldı. Öte yandan hastanelerin yıkılması da beraberinde radyoaktif madde tehlikesini ortaya çıkardı. Peki bu maddelerin sağlık için zararları nelerdir ve bu maddelere karşı ne tür önlemler almak gerekiyor? Göğüs Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Muhammet Emin Akkoyunlu, bölgede yaşayan insanlara kritik uyarılarda bulunarak “Enkazlar gömülmeli” dedi.
ENKAZLARDAN UZAK DURUN
Prof. Dr. Muhammet Emin Akkoyunlu, enkazdaki asbestin insan yaşamını tehlikeye attığını söyledi. 2010’a kadar asbestin belli bir oranda kullanıldığına dikkat çeken Akkoyunlu, “Ancak 2010 sonrası tamamen yasaklandı. Çatı, duvar ve boru izolasyonunda kullanıyordu. Esas problem asbest kullanılan binalardaki tozların dağılmasıydı. Deprem bölgesinde yıkımla ve sonrasında enkaz kaldırırken ortaya çıktı” dedi. Asbeste maruz kalmamak için enkazlardan uzak durulması ya da maske kullanılması gerektiğini belirten Akkoyunlu, “Maske kullanımı ciddi bir bariyer, cerrahi değil özel maskeler kullanılmalı. Maalesef çevreye yayılmış durumda” dedi.
“Asbest, maruz kalınan süreye ve doza bağlı olarak akciğer zarında kanser yapabiliyor” diyen Akkoyunlu, “Ne kadar süre maruz kalmanıza bağlı. 30 yıl gibi süre maruz kaldıktan sonra kanser ortaya çıkar, 3 ila 5 günlük maruz kalma büyük sıkıntı doğurmaz. Asbeste ne kadar yakınsak o kadar çok alırız. Asbestin 10 metre mesafede etkileri azalıyor ciddi oranda. Havada duran bir madde değil, enkazların yeniden tozlanmasını engellemek lazım. Enkazdan uzak olmak bile başlı başına bir önlem, uzak durmak lazım” ifadelerini kullandı.
RADYOAKTİF MADDELER ÇOK RİSKLİ
Enkazda asbest kadar diğer zararları maddeleri de sıralayan Akkoyunlu, şunları söyledi: “Hastaneler yıkıldı ve röntgen cihazları enkaz altında kaldı, buralarda radyoaktif maddeler var. Bir de beton ve tuğla tozu var. Bunlar alındığında solunum yetmezlikleri, ölüme kadar giden tablolar oluşur. Molozu bir yere yığıp üstünü kapatılmalı.”
ASBEST TOPLU İĞNE GİBİDİR, DNA'YI PARÇALAR
“Tarımsal ürünlerden asbest bulaşmıyor mu” sorusunu cevaplayan Akkoyunlu, “Asbest toplu iğneye benzer ve akciğer zarına gider yerleşir, nefes alıp verme ile dokuyu, DNA’yı keser. Mekaniktir. Bu yüzden topraktan meyve sebzelere geçip oradan da insanlara geçmez.”