Dermatolog Dr. Mustafa Tümtürk: Güneş yanıkları ve deri kanseri arasında güçlü bir ilişki var
Birçok kişi güneş kremini yalnızca yaz tatilinde kullanıyor. Oysa uzmanlar, sadece yazın değil sonbahar ve kış aylarında bile güneş yanığı riskinin bulunduğunu ve bu tehlikenin deri kanserine yol açabileceğini, o nedenle mutlaka her gün koruyucu kullanmak gerektiğini söylüyor. Güneş yanıkları ile deri kanseri arasındaki ilişkiyi Dermatoloji Uzmanı Dr. Mustafa Tümtürk anlattı.
Dermatoloji Uzmanı Dr. Mustafa Tümtürk, güneşe maruz kalan cildin nem dengesinin bozulduğunu ve güneş ışınlarının ciltte kalıcı hasarlara yol açabileceğini dile getirerek önemli uyarılarda bulundu. Dr. Tümtürk, “Derimiz, çevresel faktörlerle direkt teması olan en büyük organımız. Yapılan çalışmalar, özellikle yaz aylarında güneş yanıklarının arttığını, ortalama 2 gün içerisinde 9 yetişkinden 1’inin ve her 6 gençten 1’inin güneş yanıkları ve sonrasında oluşabilen kalıcı lekelerle karşılaşabildiğini gösteriyor. Yaz aylarında sıcakta ve açık havada geçirilen süre arttığında deri çok fazla su kaybediyor ve cildin nem dengesi bozulabiliyor. Güneş ışınlarının dik açıyla geldiği 11:00-15:00 saatleri arasında korunmasız olarak dışarıda vakit geçirilmemesi gerekiyor. Çünkü dik açıyla gelen ışınlar ciltte kalıcı hasarlara neden olabiliyor” dedi.
GÜNEŞ YANIKLARI DERİ KANSERİYLE İLİŞKİLENDİRİLİYOR
Uzm. Dr. Mustafa Tümtürk, güneş yanıkları ve deri kanseri arasında güçlü bir ilişki olduğunu söyledi: “Güneşin olmadığı bulutlu günlerde ya da kış aylarındaki karlı günlerde bile yanık riski olabileceği unutulmamalı. Özellikle UV indeksinin 3 ve üzeri değerde olduğu öğlen saatlerinde güneşten korunmak gerekiyor. Güneş yanıkları, kozmetik olarak rahatsız edici olmasının yanı sıra deri kanserleriyle de ilişkilendiriliyor. O sebeple sadece yazın değil, yıl boyunca güneşten korunmak son derece önemli. UV indeksinin yüksek olmadığı aylarda bile güneşten korunmalıyız. Bu sayede cilt lekeleri ve kırışıklık gibi yaşlanma belirtilerini de önleyip, daha genç ve dinamik bir görüntü elde edebiliriz.”
ÖZELLİKLE BEBEK VE ÇOCUKLARI GÜNEŞTEN KORUYUN
Dr. Tümtürk, güneş ışınlarının deri kanseri gelişmesindeki etkisi hakkında şu bilgileri verdi: “Deri kanserleri, köken aldıkları hücrelere göre ‘melanom’ ve ‘melanom dışı deri kanserleri’ olarak sınıflandırılabilir. Melanom, 15-40 yaş aralığını etkileyen yaygın kanserlerden biridir. Malign melanom, deri kanserinin en tehlikeli olanıdır ve genelde vücudun güneşe çok maruz kaldığı bölgelerde meydana gelir. Güneş ile UV ışınlarına çok fazla maruz kalanlar, malign melonom vakalarının oldukça büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Bazı araştırmalarda, 9 ila 14 yaşları arasında çok fazla güneşe maruz kalmanın da malign melanom ile bağlantılı olabileceği bildirilmiştir. Çocukluk çağındayken derinin güneşe korunmasız maruz kalınması, erişkinlik döneminde malign melanom riskini ciddi ölçüde artırmaktadır. Bunun nedeni, çocukların daha hassas bir cilde sahip olmaları ve bunun da onları güneş ışınlarına karşı daha savunmasız hale getirmesi olabilir. Bu nedenle, bebekleri ve çocukları güneşten korumak özellikle önemlidir.”
GÜNEŞ CİLT HASARINA VE ERKEN YAŞLANMAYA YOL AÇIYOR
Kanserden korunmak amacıyla güneş kremi kullanmayı günlük rutin haline getirmek gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Mustafa Tümtürk, sözlerini şöyle tamamladı: “UV ışınları, en hafif olarak hücresel düzeydeki deri hasarından başlayarak, geri dönüşü olmayan hasarlara kadar ilerleyebilmektedir. Yüzdeki kırışıklıklar, ciltteki ton eşitsizlikleri ve cildin kalitesinin azalması gibi deri değişikliklerine neden olabilmektedir. Ayrıca, deride oluşan yaraların da iyileştirme yeteneği ve süresini olumsuz etkilemektedir. O nedenle mutlaka her gün koruyucu kullanılmalıdır.”