Tgrt Haber

Uzmandan hayati uyarı! Dikkate alınmayan ağız yarası ve diş çürüğü kansere davetiye çıkarıyor

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
16 Ocak 2023 14:15 - Güncelleme : 16 Ocak 2023 14:57
Uzmandan hayati uyarı! Dikkate alınmayan ağız yarası ve diş çürüğü kansere davetiye çıkarıyor

Diş çürüğü ya da diş eti hastalıkları, ağrı olmadığı sürece çoğu zaman insanlar tarafından dikkate alınmıyor. Ancak ciddiye alınmayan diş ve diş eti rahatsızlıkları önemli hastalıklara zemin hazırlıyor. Diş Hekimi Tuğçe Serdaroğlu, ciddiye alınmayan diş ve diş eti rahatsızlıklarında en basit bir çürüğün dahi ağız içi kanserine neden olabileceği uyarısında bulunuyor.

Günümüzün yaygın hastalığı kanserden korunmak için semptomları hakkında da her kişinin genel bilgiye sahip olması gerekiyor. Aft diye adlandırılan lezyonların yapı olarak kansere çok benzediği için hastalar hatta bazı hekimler tarafından ihmal edilebiliyor. Ağız içi kanserlerine en sık yanak içlerinde, dil altında ve dudak içinde rastlandığını belirten Diş Hekimi​ Tuğçe Serdaroğlu, uyarıda bulunuyor.

ALTI AYDA BİR DİŞ HEKİMİNİZE UĞRAYIN

Sadece diş çürüklerini değil, yanak ve dudak içleri, dil ve dudak üstü ile diş etlerinde oluşabilen kanserlerini de önce diş hekimlerinin fark ettiğini söyleyen Dt. Tuğçe Serdaroğlu, “Ağız içi kanserleri tüm kanser​ türleri arasında yüzde 2’lik bir oran oluşturuyor ve çok çabuk fark edildiği için erken tanı konulup başarıyla tedavi edilebiliyor. Ağız içi kanserleri gırtlak bölgesi ve ağız içi (dudak içi, dudak üstü, dil üstü, dil altı, yanak ve diş eti) kanserleri olmak üzere ikiye ayrılıyor. İkinci grupta yer alan kanser türleri, diş hekimlerini yakından ilgilendiriyor. Düzenli olarak diş kontrollerini yaptırmak, ağız içi kanserlerinin en hemen fark edilebilmesini ve tedavinin hızlanmasında oldukça önemlidir. Altı ayda bir diş hekimine uğramak sadece diş çürüklerinden değil, kanserden korunmak açısından da önem taşıyor” dedi.

DİŞ PROTEZİ KULLANANLAR DİKKAT!

Protez kullanan hastaların protezden kaynaklanan vurukları ciddiye almaları gerektiğinin altını çizen Dt. Tuğçe Serdaroğlu, “Vuran bir protez, nasıl olsa alışırım düşüncesiyle diş hekimine gösterilmezse, oradaki mukoza kesiliyor ve protez yavaş yavaş içine oturuyor, dış etkenlerin de tesiri ile zamanla orada tümör oluşuyor. Eğer hastanın bünyesi yatkınsa tümör kötü huylu da olabiliyor. Sigara ve bakımsız bir ağız da riski artırıyor. Ağız içi kanserlerinin erken yakalanma şansı yüksek olduğu için bu kanserlere bağlı ölüm oranları da çok düşük. Ağızda bu tür oluşumlar fark edildiğinde önce diş hekimine başvurmak gerekiyor. Diş hekimi gerekli görürse doku örneği alarak patolojiye gönderiyor. Laboratuvardan gelen sonuç pozitifse hasta uzmanlara yönlendiriliyor. Ağız içi kanserlerinde önce radyoterapi veya kemoterapiye başvuruluyor. Kalıcı iz bırakması nedeniyle cerrahi son seçenek oluyor” diye konuştu.

AĞIZ İÇİ KANSERLERİNİN NEDENLERİ

Dt. Serdaroğlu, “Yeterli ağız bakımı yapmamak, sigara ve alkol kullanımı, tütün çiğnemek, protez vurmaları özellikle karaciğer kanserinin metastazı ağız içi kanserlerinin en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Gözle görülebilen farklı oluşumlar, dille hissedilen şişkinlik veya farklılık, dilde hafif uyuşma, konuşurken sesleri eksik ya da yanlış söyleme, başka bir nedeni olmayan yutkunma zorluğu ve görünürde nedeni olmayan acı veya ağrı hisside ağız içi kanserlerinin belirtileri arasındadır.

Uzmandan hayati uyarı! Dikkate alınmayan ağız yarası ve diş çürüğü kansere davetiye çıkarıyor

AĞIZ İÇİ KANSERİNDEN KORUNMA YOLLARI

Dt. Serdaroğlu, ağız içi kanserlerinden korunma yollarından şöyle bahsetti:“Bakımsız bir ağız, kanser de dahil her türlü hastalığa açık oluyor. Bakıma en çok diş etlerinin ihtiyacı bulunuyor. Bakımın ilk adımı ise diş fırçalama. Günde iki kere, üç dakika ve doğru şekilde diş fırçalamak önemli. Orta sertlikte bir fırçayı 45 derece açı ile önce dişlerinize bastırın ve o fırça liflerinin dişinizle diş etinizin arasına girdiğini hissedin. İçten ve dıştan tüm diş etlerine bunu uyguladıktan sonra dairesel hareketlerle diş etlerinize masaj yapın. Piyasada her rahatsızlığa özel diş macunu bulunsa da öncelikli olan dişi fırçalamaktır. Diş fırçalarının tüm diş aralarına ulaşamaması nedeniyle ayrıca çeşitli formlarda üretilen diş iplerinin ya da ara yüz fırçalarının kullanılması gerekiyor. Aksi takdirde diş ile diş eti ya da iki diş arasında kalan yemek artıkları ağız bakımını olumsuz etkiliyor. Diş etinin en iyi dostu ise C vitamini. Hap olarak almak yerine, limon, portakal, mandalina, maydanoz gibi gıdalarla alınması ya da çiğneme tabletleri kullanılması öneriliyor”

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...