Dilinde oluşan aft sandığı yara kanser çıktı: Bu kanser türü 10 yılda yüzde 46 arttı!
Ağızda oluşan yaralar çoğu zaman zararsız ve kendiliğinden geçme eğilimde olabiliyor. Ancak geçtiğimiz haftalarda ortaya çıkan bir hadise küçük ağız yaralarının önemsenmesi gerektiğini gözler önüne serdi. İngiltere’de yaşayan Charlotte Webster-Salter isimli kabin memuru dilinde oluşan aft benzeri küçük yarayı önemsememişti. Ancak uzun bir süre geçmeyen bu yara için doktora giden genç kadın ağız kanseri olduğu ortaya çıktı. Son 10 yıldır artış gösteren bu kanser türünün ilk belirtileri ise ağız içindeki küçük yaralar…
Son 10 yılda artış gösteren ağız kanseri vakaları, tedbirli olmayı gerektiriyor. Kabin memuru olarak görev yapan Webster-Salter, tipik bir ağız kanseri hastası kalıbına uymuyordu. Herhangi bir kötü alışkanlığı olmayan genç kadın dilinde çıkan yaranın aft olduğunu düşündü ancak hastaneye gittiğinde durumun çok farklı olduğu ortaya çıktı.
" ÖLÜMLER 10 YIL ÖNCESİNE GÖRE YÜZDE 46 ARTTI "
Başta ağzında çıkan yaralar için endişelenmediğini, çünkü yorucu bir hayatın içerisinde olduğu için bağışıklık sistemindeki zayıflamakla ilgili olduğunu düşündüğünü belirtti. İlk aşamada hep aynı bölgede ortaya çıktıklarına ama asla tam olarak geçmediklerini söyledi. Webster-Salter, aslında son yıllarda ağız kanseri teşhisi konan ve sayıları her geçen gün artan gençlerden yalnızca biri. Oral Health Foundation'ın yayınladığı Ağız Kanseri raporuna göre; ağız kanseri vakaları son on yılda üçte birden daha fazla artarak rekor bir seviyeye ulaştı. Ağız kanseri nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da arttı ve hastalığa bağlı ölümler 10 yıl öncesine göre yüzde 46 arttı.
"UZUN SÜRELİ VE GEÇMEYEN YARALARA DİKKAT!"
Uzun süreli ülserler, kırmızı veya beyaz lekeler ve olağandışı şişlikler, ağız kanserinin üç yaygın uyarı işaretidir. Genç kadın, ağız kanseri ameliyatından önce üç ila dört yıl boyunca ülsere sahipti. Çıkan yaraların giderek beyazlaşmaya çevrelerinin ise kırmızı bir hatla çevrildiğini söyleyen Webster-Salter, iltihaplı bir görünümle karşılaştığını anlattı. İlk zamanlar enfeksiyon kaptığını söylese de annesinin ısrarıyla doktora gittikten sonra, doktoru biyopsi sonuçlarını görmek istedi. Biyopsi sonuçları ise genç kadının hayatını değiştirecek olan sonucu sundu. Doktorundan hiç beklemediği bir şekilde "kanser olmuşsun" cevabını duyduğunda şoka uğradı.
"HERKESİ ETKİLEYEBİLİR"
Ağız kanserini, sigara veya alkol gibi kötü alışkanlıklar, HPV virüsü veya papilloma virüsü gibi virüslere maruz kalmak tetikleyen etkenlerdir. Fakat Webster-Salter'ın genç ve sağlıklı olması, kendisinin şaşkınlığa uğramasına neden oldu.