Tgrt Haber

Diş hassasiyetine dikkat

03 Haziran 2015 17:31
Diş hassasiyetine dikkat

Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dr. Emre Harbalioğlu, yaz aylarının gelmesi ile birlikte soğuk, yiyecek ve içecek tüketimi ile diş hassasiyeti problemiyle karşılaşıldığını söyledi.

Diş hassasiyeti hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Emre Harbalioğlu, “Sıcak ya da soğuk yiyecekler ya da içecekler yiyip içtiğinizde hissedilebilen ağrıdır. İki tür hassasiyet mevcuttur. Birincisi dentin hassasiyeti; ikincisi ise pulpa hassasiyetidir. Dentin hassasiyeti olarak nitelendirdiğimiz hassasiyet, dentin tabakası ortaya çıktığında oluşmaktadır. Dentin, tübül denilen minik açıklıklardan oluşur. Her tübülün içinde dişin merkezinden gelen sinir uçları vardır. Bu sinirlerin dış kısımla bağlantısı tübülü dolduran bir sıvı aracılığıyla olur. Dentin ortaya çıktığında, sıcak soğuk ve baskı bu yapıyı etkiler. Bu da hassasiyete yol açar” dedi.

“SIKLIKLA ASİTLİ YİYECEK VE İÇECEK TÜKETMEK DENTİN HASSASİYETİNİN SEBEPLERİNDENDİR”
Dentin hassasiyetinin bir veya birkaç dişi etkilediğini söyleyen Dr. Emre Harbalioğlu, "Dentin hassasiyeti dişin dış koruyucu mine katmanları yok olduğunda ya da diş eti çekilip açığa çıktığında oluşur. Dentin hassasiyetinin sebepleri; çatlak veya aralığı olan eski dolgu, kötü ağız hijyeni yüzünden dişeti çizgisinde tartar birikimi ve bu bölgede oluşan mikrobiyal tabakanın oluşturduğu asidin dentin yüzeyini etkilemesi, dişleri çok sert fırçalayarak mine tabakasına hasar vermek, tedavi edilmeyen çürükler, diş kökünü ortaya çıkaran diş eti çekilmesi (Diş eti çekilmesi genelde sert diş fırçalamaktan veya periodontal hastalıklardan oluşur), dişin kökünü ortaya çıkaran dişeti ameliyatları, diş kökleri zaten ortaya çıkmış insanlarda fazla diş beyazlatma, sıklıkla asitli yiyecek ve içecek tüketmek dentin hassasiyetinin sebeplerindendir. İkinci hassasiyet türü olan pulpa Hassasiyeti ise diş özünün bir reaksiyonudur. Pulpa her dişin merkezindeki damar ve sinir toplamıdır. Pulpa hassasiyeti genelde sadece tek dişi etkiler. Pulpa hassasiyeti sebepleri ise; çürüme veya enfeksiyon, yeni yapılan dolgu, diş sıkma ve gıcırdatmadan doğan fazla baskı, çatlak veya kırık diş pulpa hassasiyetine sebep olabilir” diye konuştu.

“DENTİN VE PULPA ISI DEĞİŞİMİ VEYA BASINCA DUYARLILIKTAN OLUR”
Hem dentin’in hem de pulpa’nın hassasiyeti genelde ısı değişimi veya basınca duyarlılıktan kaynaklandığını söyleyen Harbalioğlu, “Soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassaslık en sık görülen sebeptir. Daha az rastlanmakla birlikte dişler sıcağa da hassasiyet gösterebilir. Eğer bir dişin hassaslığı soğuktan sıcağa geçiyorsa dişin sinirleri ölüyor olabilir. Bu durumda kanal tedavisi gerekli olur. Diş hekiminiz diş geçmişinizi inceleyerek gıcırdatma ve diş sıkma olup olmadığını sorar. Diş gıcırdatma ve sıkma diş hassasiyetini etkileyebilirler. Aynı zamanda çürük, derin dolgu ve ortaya çıkmış kök olup olmadığına da bakılır. Diş hekiminiz dişinizdeki hassasiyeti görmek için detaylı muayene etmesi gerekmektedir" diye konuştu. 

“DİŞİNİZE DOLGU YAPILDIKTAN SONRA DA HASSASLIK OLABİLİR”
Dişlerde dolgu sonrası 2-3 hafta soğuğa ve baskıya karşı hassasiyet olabileceğini söyleyen Harbalioğlu, “Amalgam dolgudaki metaller soğuğu çok iyi ileterek dişin merkezinde hissedilmesini sağlarlar. Diş rengindeki kompozit dolgularda ise bugünkü bonding (yapışma) ve tabakalanarak uygulama teknikleri ile hassasiyet daha az seviyelere inmiştir. Diş hekiminiz yapacağı testlerle kanal tedavisi gerekip gerekmediğini anlayabilir. Dişinize dolgu yapıldıktan sonra da hassaslık olabilir, ancak bu hassasiyet bir kaç haftada geçer. Bazen bu hassasiyet geçmez. Bu durumda ise kanal tedavisi gerekebilmektedir” şeklinde konuştu.

“DENTİN HASSASİYETİ İÇİN ÖNERİLER”
Dentin hassasiyeti ihtimalini azaltmak için önerilerde bulunan Harbalioğlu, şu bilgileri verdi: “Günde 2 defa diş fırçalamak ve düzenli diş ipi kullanmak, yumuşak uçlu diş fırçası kullanmak ve dişleri 45 derecelik açıyla oval hareketlerle doğru fırçalamak, fluoridli diş macunu ve ağız gargarası kullanmak, onaylı ve hassaslığa karşı koruma sağlayan diş macunu kullanmak, diş gıcırdatma ve sıkma için tedavi olarak diş hassasiyetinizi giderebilirsiniz. Evde fluoridli diş macunu ve ağız gargarası kullanmanın hassaslığı azaltmaya yardımcı olur. Sadece hassas dişler için uygun olan diş macunları vardır. Bu konuda diş hekiminize danışabilirsiniz. Bazı durumlarda dolgu yüksek olup hassasiyet oluşturur. Bu durumda diş hekiminiz yüksek dolguyu düzeltir. Diş gıcırdatma ve sıkmadan kaynaklanan hassasiyet ise gıcırdatma bittiği anda kesilir. Eğer hassasiyet birkaç haftadan fazla sürüyorsa diş hekimine başvurmanız tavsiye edilir. Eğer yakın süre içinde diş temizletmeyi düşünüyorsanız, hassasiyet ve olası sebepleri için diş hekiminize danışın. Çoğu hassasiyet kolayca tedavi edilmektedir.”

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...