Tgrt Haber

Doç. Dr. Murat Köse'den Covid-19 uyarısı: Bulaş oranı 25 kat artacak

14 Eylül 2021 10:20
Doç. Dr. Murat Köse'den Covid-19 uyarısı: Bulaş oranı 25 kat artacak

Türkiye Covid-19 ile mücadeleye hız kesmeden devem ederken bir yandan da vaka sayalarında ve ölüm oranlarında artış gözlemleniyor. Uzmanlar, sonbahar ve kışla beraber Covid-19 vakalarında artış yaşanacağı ve virüsün kapalı alanlarda bulaştırıcılık oranının 25 kat daha aratacağı uyarısında bulundu.

Dünyada milyonlarca insanın ölümüne neden olan Covid-19 ile mücadeleye edilirken diğer taraftan hayatın normale dönmesi içinde adımlar atılıyor. Ancak pek çok önleme rağmen vaka sayılarında ve ölüm oranlarında artış durdurulamıyor. Okulların açılması ve son bahara girilmesiyle beraber Covid-19’un bulaş riski de arttı. TGRT Haber’de Cem Küçük ve Aslı Hünel ile Günaydın Türkiye Programı'na katılan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Köse, salgının seyri ve aşılama ilgili önemil tespitler yaptı.  

2 SİNOVAC 1 BIONTECH

Köse, yoğun bakımda yatan hastalarının yaklaşık yüzde 90’ının aşısız olduğuna dikkat çekti. Aşılı olunsa bile virüse yakalanılabileceğini hatırlatan Köse, “Ancak aşı hastaneye yatış süresini geciktiriyor ve yoğun bakıma yatma oranını düşürüyor. Tam dozda hastalığı 11 kat daha az ölüm riskle geçiriyorsunuz. Bizim için önemli olan ölümleri azaltmak. Şu anda 2 Sinovac ve 1 Biontech idealdir. 2 Sinovac 8 ay koruyor ancak 3. dozu olmak gerekiyor”  dedi.

Doç. Dr. Murat Köse'den Covid-19 uyarısı: Bulaş oranı 25 kat artacak

ÇOCUK HASTALARDA ARTIŞ VAR   

Köse, okulların açılması ile beraber çocuklarda da Covid vakalarının daha yoğun görüldüğünü kaydetti. Türkiye genelinde 200 sınıfın kapatıldığına dikkat çeken Köse, “Eğitim öğretim mümkün oldukça devam ettirilmeye çalışılacak. Kış geldikçe ve kapalı alanlarda vakit geçirildikçe hastalığın bulaş oranı 25 kat artıyor. Vakalarda artış bekliyoruz” diye konuştu. 

Köse, aşı yapıldıktan birkaç gün sonra ortaya çıkan ateş ve kırgınlık gibi belirtilerin Covid-19 belirtisi olabileceğine dikkat çekti. Aşının hastalığın kuluçka döneminde korumadığının altını çizen Köse, özellikle virüsün kuluçka döneminde iken yapılan aşının korumadığını belirterek “Virüs vücuda girdikten 4-5 gün sonra semptom vermeye başlıyor. Kuluçka döneminde yaptırdığınız aşı korumaz. Bizim en çok korktuğumuz durum birinci haftadan sonra virüsün vücudu terk etmesidir. Sitokin fırtınası diyoruz. Virüs, ben vücudu terk ettim ama sana bir fırtına bıraktım, diyor” ifadelerini kullandı. 

BU SEMPTOMLAR 1 YILA KADAR DEVAM EDİYOR

Covid-19 geçiren hastalarda daha sonra bir takım semptomlar görülmeye devam ettiğini belirten Köse, milyonlarca vakanın olduğu dünyamızda ‘post Covid’in üzerinde durulması gerektiğini söyledi. Köse, semptomların bir yıla kadar devam ettiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

“Bu semptomlar psikolojik ve fiziksel olabilir. Hastalığı geçiren kişilerde stres, bellekte zayıflama, konsantrasyon bozukluğu, depresyona eğilimi gelişebiliyor. Yine fiziksel olarak göğüste rahatsızlık, uyku bozukluğu, baş dönmesi, saç dökülmesi, eklemlerde ağrı devam edebiliyor. Covid-19, özellikle damarı tutuyor, hastalar sonrasında kalp krizi geçirebiliyorlar, bu yüzden hastalığı ağır geçirenlere 30-45 güne kan sulandırıcı veriyoruz.”

KAÇ DOZ DAHA AŞI OLACAĞIZ? 

Köse, insanların en çok merak ettiği 'Daha kaç doz aşı olacağız?', sorusunu şöyle cevapladı:

“Şu an toplumda aşılama yüzde 50 civarında. Yüzde 80’ı bulursak bu virüs grip gibi olabilir. Çünkü o zaman mutasyona uğramayacak. Virüs bulaştığı sürece mutasyona uğrayacaktır. Aşılama oranları belli bir orana gelirse doz sayısı bu seviyede kalabilir.”

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...