Tgrt Haber

Domuz kalbi nakledilen hastanın ölüm sebebi açıklandı

Editör: Hilal Bardakcı / Kaynak: The Guardian
07 May 2022 10:29 - Güncelleme : 07 May 2022 10:33
(Foto: University of Maryland Medical Center)

Tıp tarihinde dönüm noktası olarak kabul edilen domuzdan insana ilk kalp nakli ölümle sonuçlanmıştı. Organ transferi geçirdikten iki ay sonra 57 yaşındaki hasta hayatını kaybetmişti. Bilim insanları, ölüm sebebini açıkladı.

(Foto: University of Maryland Medical Center)

Ocak ayında, kalp yetmezliği çeken David Bennett isimli hastaya ABD’deki Maryland Üniversitesi Tıp Merkezindeki doktorlar, bir ilki gerçekleştirerek genetiği değiştirilmiş bir domuz kalbini nakletti. Mart ayında adam hayatını kaybetti. O tarihte hastane tarafından yapılan açıklamada, Bennett’in durumunun son birkaç gününde kötüleştiği ve ölüm nedeninin belirlenemediği ifade edildi. 

Hastanın ölüm sebebine ilişkin yeni bir makale MIT Technology Review dergisinde yayımlandı. Ameliyatı gerçekleştiren cerrah Bartley Griffith, domuz kalbinde domuz sitomegalovirüsü olarak bilinen ve Bennett'in ölümüne yol açmış olması muhtemel bir domuz virüsü bulaştığını açıkladı. 

DOMUZ VİRÜSÜ PANDEMİYE YOL AÇAR MI?

Uzmanlar, organ transferleri için yetiştirilen domuzlarda virüs bulunmasını bir hata olarak değerlendirdi. Bununla birlikte, doktorlar söz konusu donör kalpteki virüs türünün insan hücrelerini enfekte edemeyeceğini düşünüyor. Yani bir pandemiye neden olmayacağını söylediler. 

HAYVANDAN İNSANA ORGAN NAKLİ 

Hayvandan insana organ naklindeki en büyük zorluk, insan bağışıklık sisteminin direncidir. Çünkü bağışıklık sistemi yabancı hücrelere saldırabilir ve nakledilen organı veya dokuyu yok edebilir. Bu nedenle şirketler, dokuları korumak için genetiklerini değiştiriyor. Bennett'in vakasında kullanılan kalp, biyoteknoloji şirketi Revivicor tarafından gerçekleştirilen 10 gen düzenlemesi geçirmiş bir domuzdan alındı.

Free University of Berlin Viroloji Enstitüsü araştırmacısı Joachim Denner ise, ölümün ardındaki tek sebebin virüs olarak gösterilmesi konusunda endişeli. Denner, “Bu hasta çok, çok, çok hastaydı. Bunu unutmayın… Belki virüs katkıda bulundu ama tek sebep bu değildi.” dedi. 

Kalp transferinin ardından Griffith ve ekibi, çeşitli kan testleri ile hastayı takip etti. Bir test sırasında doktorlar, domuz sitomegalovirüsünün varlığını gösteren küçük bir işaret bile buldu. Ancak çok düşük seviyede olduğu için hata olabileceğini düşündüler. Bu arada, özel kan testinin yapılması yaklaşık 10 gün sürdüğü için doktorlar virüsün hızla çoğalmış olabileceğini de düşünüyor. 

Kaynak: The Guardian

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...