Tgrt Haber

DSÖ, maymun çiçeği virüsünün adını 'ırkçılık' gerekçesiyle değiştirdi

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: Anadolu Ajansı
28 Kasım 2022 18:14 - Güncelleme : 28 Kasım 2022 18:38
DSÖ, maymun çiçeği virüsünün adını 'ırkçılık' gerekçesiyle değiştirdi

Dünya Sağlık Örgütü, dünyada etkisini gösteren maymun çiçeği (Monkeypox) virüsünün adını, ırkçı ve yaftalayıcı dilden uzak durmak için "Mpox" olarak değiştireceklerini açıkladı. 

DSÖ'den yapılna açıklamda,  virüsün adının değiştirilmesi amacıyla sağlık uzmanlarıyla yapılan fikir alışverişinden sonra, maymun çiçeğinin 
'Mpox' olarak değiştirilmesi yönünde üye ülkelere tavsiyede bulunulacağı bildirildi.

Açıklamada, "Maymun çiçeği salgını yılın başında etkisini göstermeye başladığında internet ortamında ırkçı ve yaftalayıcı ithamların kullanıldığı yönünde haberler DSÖ'ye iletildi" ifadelerini kullandı. 

İsim değişikliği için başlatılan bir yıllık geçiş sürecindeMpox'un "tercih edilen isim" olarak tavsiye edileceği, daha sonrasında sürekli kullanılacağı bildirildi. 

Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği​, insan bedeninde ilk olarak 1970'te Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde görüldü.

1958'de maymunlarda görülmesi üzerine virüs​, "maymun çiçeği" olarak adlandırıldı.  

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...