Tgrt Haber

DSÖ'den salgın adımı: Yeni önlemler alınacak, aşılara erişim hızlanacak!

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: Anadolu Ajansı
26 Aralık 2022 15:53 - Güncelleme : 26 Aralık 2022 17:47
DSÖ'den salgın adımı: Yeni önlemler alınacak, aşılara erişim hızlanacak!

Tüm dünyada etkisini gösteren Kovid-19 salgınından sonra uluslararası olarak farkındalık oldukça arttı. Ancak bu konuda önemli rol üstlenen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), gelecekteki olası salgınlara karşı hazırlıklı olmak adına birtakım faaliyetlere imza attı.

Kovid-19’un küresel sağlık sistemine yıkıcı etkisinden ders alınması gerektiği ve bundan sonra oluşabilecek salgınlara karşı daha güçlü mücadele verilmesi gerektiği konusunda kilit rol oynayan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), üye ülkelere konuyla ilgili tavsiyelerde bulundu. DSÖ, aynı zamanda Kovid-19​ ve benzeri salgınlara karşı küresel ölçekteki aşılara ulaşımı hızlandırmak için harekete geçti.

YENİ AŞI ÜRETİM TESİSLERİ KURULACAK

Kovid-19​ Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) ve Kovid-19​ ile Mücadele Araçlarına Erişimi Hızlandırma (ACT-A) teşebbüslerinin, ihtiyaç sahibi ülkelere aşı, test ve hijyen malzemeleri tedarikinde beklentileri karşılamaması üzerine DSÖ, aşı üretiminin küresel dağılımını değiştirme ve teknoloji paylaşımını artırmayı hedefledi.

Bu kapsamda DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Afrika ülkelerinden Gana, Nijerya ve Fas’ta aşı üretim tesisleri kurulacağını duyurdu. DSÖ, aynı zamanda düşük gelirli ülkelerin Kovid-19​ ve diğer virüslere karşı mRNA teknolojisiyle üretilen aşılara erişebilmesi için Güney Afrika’da mRNA Teknoloji Transfer Merkezi kurdu. Ghebreyesus, orta ve düşük gelirli ülkelerde de Kovid-19​ başta olmak üzere salgınlara karşı aşıların üretilebilmesi amacıyla aşı firmalarına patent hakkından feragat etmeleri çağrısında bulunuyor.

VİRÜS AİLELERİ HEDEFLENİP LİSTELENECEK

DSÖ, gelecekte salgınlara neden olabilecek öncelikli patojenlerin listesini belirlemek üzere bilimsel süreç başlatacak. Buna göre, öncelikli patojenlerin listesinin güncellenmesi sürecinin, özellikle aşılar, testler ve tedavilerde küresel yatırım ve AR-GE çalışmalarına rehberlik etmesi hedefleniyor.

Uzmanlar, daha fazla araştırma ve yatırım gerektiren öncelikli patojenlerin listesi üzerine tavsiyede bulunacak. DSÖ uzmanları, karşı önlemlerin araştırılması ve geliştirilmesi amacıyla öncelikli patojenleri ve virüs ailelerini hedeflemenin, hızlı ve etkili bir salgınla mücadele için önemli olduğuna işaret etti. Revize edilen öncelikli patojenlerin listesinin 2023'ün ilk çeyreğinde yayımlanması öngörülüyor.

Güncel listede Kovid-19​, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Ebola virüsü, Marburg virüsü hastalığı, Lassa ateşi, Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS), Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS), Rift Vadisi ateşi, Zika virüsü ve Hastalık X yer alıyor.

DSÖ'den salgın adımı: Yeni önlemler alınacak, aşılara erişim hızlanacak!

İLK ULUSLARARASI SALGINLA MÜCADELE ANLAŞMASI YAPILACAK

DSÖ’nün gelecekteki salgınlara karşı küresel hazırlığı artırma yönündeki en büyük projesi ise salgınlarla ortak mücadele için uluslararası anlaşma hazırlamak. Bu konu ilk defa Aralık 2021'deki DSÖ Genel Kurulu toplantısında gündeme geldi.

Genel Kurulda Kovid-19​'dan sonra gelecekteki küresel salgınlara karşı dünyayı daha iyi koruyabilmek amacıyla tüm üye ülkeleri yasal olarak bağlayan uluslararası anlaşma hazırlanması yönünde karar alındı. Konuya ilişkin en son 8 Aralık’ta örgütün Cenevre merkezinde gerçekleşen Hükümetler Arası Müzakere Birimi (INB) 3. toplantısında uluslararası salgınla mücadele anlaşmasının taslağı masaya yatırıldı. Toplantıya katılan üye ülkelerin çoğunluğu, anlaşma taslağının hazırlanma sürecinin başlamasında mutabık kaldı.

27 Şubat 2023'te yapılacak INB’nin 4. toplantısında anlaşma taslağındaki maddeler müzakere edilecek. Bu alanda ilk ve tek olacak anlaşma fikrine ABD ve Çin gibi ülkelerin sıcak bakmamasına rağmen birçok ülke, uluslararası salgınla mücadele anlaşmasının devrim niteliğinde olacağı görüşünü paylaşıyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Sonraki Haber Yükleniyor...