Sağlık

Dünya Sağlık Örgütü maymun çiçeği planını duyurdu

Dünyanın pek çok ülkesinde hızla görülmeye başlayan maymun çiçeği (M virüsü) için DSÖ stratejik planını açıkladı. Acil durumun ilan edilmesinin ardından hazırlanan planda gereken adımların atılmasının önemi vurgulandı.

Dünya Sağlık Örgütü maymun çiçeği planını duyurdu
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
26.08.2024
saat ikonu 20:12
|
GÜNCELLEME:
26.08.2024
saat ikonu 20:12

Maymun çiçeği virüsü dünyayı korkutmayı sürdürüyor. Semptomları geçmişteki çiçek hastalığını hatırlatan mpox da denilen virüsün önlenebilmesi için Dünya Sağlık Örgütü planı açıkladı.

Acil durum ilan edilmesinden sonra çalışmaları yoğunlaştıran Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, maymun çiçeği virüsünün önlenebileceğinin müjdesini verdi.

Dünya Sağlık Örgütü maymun çiçeği planını duyurdu - 1. Resim

DSÖ MAYMUN ÇİÇEĞİ İÇİN YAZILI AÇIKLAMA YAPTI

Küresel stratejik hazırlık ve müdahale planı DSÖ tarafından hazırlandı. 23 Ağustos'ta ülkelere bilgi verildiği hatırlatarak bu planın, DSÖ'nün 14 Ağustos'ta M çiçeği virüsünü "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" ilan edilmesi sonrası hızlandırıldığı belirtildi.

Hazırlanan planların detayında "Plan kapsamında Eylül 2024-Şubat 2025 dönemini kapsayan 6 aylık dönemde DSÖ, üye ülkeler, Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC) gibi ortaklar, topluluklar ve araştırmacılar gibi kurumların virüse müdahalesi için 135 milyon dolar tutarında bir finansmana ihtiyaç duyulacağı öngörülüyor. DSÖ, plan kapsamında gerçekleştirmesi gerekenler için yakında bir fon çağrısı yapacak." denildi

AŞI VURGUSU

Ghebreyesus tarafından hazırlanan planla önleme stratejileri de duyuruldu. Test ve aşıların çoğaltılması hayvandan bulaşın önlenmesi için çalışmaların yoğunlaşacağı not düşüldü.

M ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIR? BELİRTİLERİ NELER?

M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor.

İlk belirtiler, virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden oluyor.

Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.

DSÖ, "maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)" ismini, 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla "mpox" olarak değiştirmişti.

ETİKETLER
#maymun çiçeği virüsü
#mpox
#Ünlü oyuncu
#dünya sağlık örgütü (dsö)
#tedros adhanom ghebreyesus
#Sağlık
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.