Tgrt Haber

Dünyaca ünlü nörolog beyni çürüten 7 alışkanlığı açıkladı: Hızlı yaşlanmaya, erken bunamaya ve ani ölümler sebep oluyor!

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
03 Kasım 2022 14:41 - Güncelleme : 03 Kasım 2022 16:11
Dünyaca ünlü nörolog beyni çürüten 7 alışkanlığı açıkladı: Hızlı yaşlanmaya, erken bunamaya ve ani ölümler sebep oluyor!

Yaşam tarzımız beynimizin işleyişinde büyük bir rol oynuyor. Birçok insanın sahip olduğu ve beynimiz üzerinde olumsuz etkiye yol açan birkaç günlük alışkanlık bulunuyor. Dünyaca ünlü Nöroloji Profesörü Hana Burianova, bunamayı hızlandıran ve beyin üzerinde önemli olumsuz etkilere sahip olan 7 alışkanlığı sıralıyor.

Nörolog Hana Burianova, "Düzenli egzersiz​, uyku​, iyi beslenme, stres​ eksikliği, bol zihinsel aktivite ve destekleyici sosyal çevrelerin zihin aktivitesini arttırdığını, Demans​ ve Alzheimer​ riskini azalttığını belirterek “Beyni hızlı yaşlandıran, fonksiyonların hızla ölmesine neden olan alışkanlardan kurtulmak için plan yapmalı ve bir an önce uygulamaya koymalısınız. Aksi takdirde kaliteli ve uzun bir ömür sürmek zorlaşır.” ifadelerine yer verdi.

İşte beyninize zarar veren 7 alışkanlık

ÇOK HAREKETSİZ OLMAK 

Prof. Hana, "Zayıf dolaşım ve zayıf oksijenasyona, hormonların ve nörotransmiterlerin düzensizliğine ve bunamaya yatkınlığa yol açar. İdeal olarak her yarım saatte bir ayağa kalkmalıyız, ancak bu kişinin ne kadar süre ayakta kaldığına bağlıdır. Saatte en az 15 dakika olmalı” diyor. Egzersiz söz konusu olduğunda, Prof.  Hana ideal olarak günde en az 30 dakika hafif ila orta düzeyde egzersize veya günde en az 15 dakika yüksek yoğunluklu egzersize ihtiyacımız olduğunu söylüyor.

ÇOK AZ UYKU 

Düzensiz ve yetersiz uyku alıyorsanız, Hana bunun sinirsel plastisite üzerinde olumsuz bir etkisi olacağını, ayrıca konsantrasyonu ve hafızayı kötüleştireceğini açıklıyor. İdeal olarak, hepimiz her gün aynı saatte uyumayı hedeflemenin yanı sıra gecede yedi ila dokuz saat ayırmaya çalışmalıyız. Sadece bir kötü gece uykusunun beyin sağlığımızı etkileyebileceğini de belirten Hana, “Muhtemelen melatonin ve serotonin hormonlarının düzensizliği nedeniyle çok fazla uykunun bilişsel gerilemeye yol açabileceğine dair bazı kanıtlar var” diyor.

Dünyaca ünlü nörolog beyni çürüten 7 alışkanlığı açıkladı: Hızlı yaşlanmaya, erken bunamaya ve ani ölümler sebep oluyor!

KRONİK STRES

Prof. Hana, "Stres hormonların düzensizliğine, daha hızlı yaşlanmaya ve zayıf konsantrasyon, hafıza ve duygu düzenlemeyi içeren nörobilişsel işlevlerin azalmasına, demans ve sinir iltihabına yatkınlığa yol açar" diye açıklıyor. Yüksek stres altında olan bireylerin stresi azaltmak için acil adımlar atması gerektiğini ve egzersize yönelmelerini belirtiyor.

KÖTÜ BESLENME

Yediğiniz yiyeceklerin beyin sağlığı üzerinde muazzam bir etkisi bulunuyor. Prof. Hana, "Kötü bir diyet, doğrudan bağlantılı olduğu için beyni olumsuz yönde etkileyen bağırsak iltihabına yol açıyor ve bu da sinir iltihabına neden oluyor." diyor. Prof. Hana, bağırsak ve beynin vagus siniri adı verilen bir sinir aracılığıyla birbirine bağlı olduğunu, bu nedenle bağırsaklarımız mutsuz olduğunda beynimizin de mutsuz olabileceğini açıklıyor. Ayrıca bağırsaklarımızı mutlu etmeye yardımcı olan probiyotikler. Yoğurt ve fermente gıdalar gibi probiyotik gıdalar gibi bir probiyotik takviyesi de yardımcı olabilir.

SOSYALLEŞME EKSİKLİĞİ 

Prof. Hana, “Yalnız insanların iletişim eksikliği nedeniyle iki kat daha yüksek bunama şansı var. Zayıf ve destekleyici olmayan sosyal temaslar ayrıca beyin üzerinde olumsuz etkisi olan depresyon, kaygı ve kronik strese yol açar. Yalnızlık duygusu ve sosyalleşme eksikliği beyin sağlığı için sorunlara neden olsa da kaygı ya da depresyona neden olması nedeniyle beyni olumsuz etkiliyor” ifadelerine yer veriyor.

HER İŞE KOŞAN KİŞİLER

Aynı anda birkaç işe uğraşanların da zihinsel olarak zarar gördüğünü ifade eden Prof. Hana, "Bu, parçalanmış bir zihne ve sığ düşünceye, zayıf konsantrasyon ve hafıza yorgunluğuna, kaygıya ve strese neden olur ve bunların tümü beynin zayıf işlemesine yol açar. Bunu yoluna sokmak için bir liste yapın ve günlük işlerinizi birer birer yapmaya çalışın.” diyor.

ZİHİNSEL DURGUNLUK 

Kullanılmayan beyin, bilişsel yeteneklerde düşüşe neden olabiliyor. Hana, bu durumun ayrıca beyin bağlantısının zayıflamasına, daha hızlı yaşlanmayı ve bunamayı hızlandıracağını belirtiyor. Prof. Hana, “Yapbozlar, bulmacalar, tarifsiz yemek pişirmek, eve yeni bir yoldan gitmek, yeni bir dil öğrenmek, kurslar almak ve hatta bir enstrüman çalmayı öğrenmek gibi zorlu, yeni ve konsantrasyonumuzu gerektiren her şey beyninizi geliştiriyor.” diyor.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...