Tgrt Haber

Dünyada bir ilk, ikizinin karnından 8 embriyo çıkarıldı

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: The Sun
05 Kasım 2022 15:00 - Güncelleme : 05 Kasım 2022 16:27
Bebek operasyona alınmadan önce 2 gün boyunca gözetim altında tutuldu.

Hindistan’da yeni doğan bir bebek, karnının gereğinden fazla şiş olması nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Önce tümör olduğu düşünülen bebeğin karnı görüntülendikten sonra gerçek ortaya çıktı. Bebeğin karnında 8 adet embriyo çıkarıldı. 

Bebek operasyona alınmadan önce 2 gün boyunca gözetim altında tutuldu.

Tot adlı bir kız bebeği, 10 Ekim'de Hindistan​'ın Jharkhand Eyaleti, Ramgarh Bölgesi'ndeki özel bir hastanede doğdu. Aile tarafından gereğinden fazla şiş bir karnı olduğu fark edilen bebek​, tümör şüphesi ile hastaneye kaldırıldı. Sağlık görevlileri yenidoğan bebeğe bir BT taraması yaptı ancak gerçek çok farklıydı. Kız bebek daha sonra Ranchi kentindeki Rani Çocuk Hastanesi ve Araştırma Merkezine kaldırıldı.

8 ADET EMBRİYO ÇIKTI, AMELİYAT İÇİN 21 GÜN İZLENDİ

Dr. Muhammed Imran liderliğindeki ekip, bebeğin karnında parazitik ikiz olarak bilinen fetüsler olduğunu ortaya çıkardı.  Tarama sonuçları sonrasında doktorlar kızın karın boşluğundan toplam sekiz az gelişmiş embriyo çıkardı. Çok nadir görülen bu olay karşısında doktorlar bile şoke oldu.Sağlık görevlileri, embriyoları çıkarmak için operasyon yapmadan önce kız bebeğini 21 gün boyunca gözlem altında tuttu. Dr. İmran, operasyonun yaklaşık bir buçuk saatte başarıyla tamamlandığını belirtti. Kız bebeğinin sağlık durumunun iyi olduğu ifade ediliyor. 

Nadir görülen bu tür vakalar bir milyon doğumda birden az görülüyor. Ultrason teknolojisindeki gelişmeler sayesinde vakalar çok nadir olma eğiliminde.  Yaşayan kardeşinde bir ikiz tespit edilirse doğumdan hemen sonra çıkarılıyor.  Ancak bunun gözden kaçırılabileceği ve ikizin yıllarca içindekiyle birlikte büyüyebileceği durumlar da yaşanıyor. 

Ekipte Dr Imran'ın yanı sıra anestezi uzmanı Dr. Vikas Gupta, tıp mezunu Dr Uday ve bir hemşire ekibi de yer aldı. Hindistan'da şimdiye kadar sadece on benzer vaka bildirildiği kaydedildi.  Daha önceki vakalarda sadece 2 veya 3 embriyo çıkarıldığı belirtildi. 

PARAZİTİK İKİZ NEDİR?

Parazitik ikiz, gebelik sırasında gelişimini durduran, baskın ikize fiziksel olarak bağlı olan tek yumurta ikizi olarak tanımlanıyor.  Parazit ikiz asla gelişimini tamamlamaz ve nadiren tam bir beyne veya işlevsel bir kalbe sahip olur.Yapışık ikizler genelde simetriktir, ikiz eşlerinin her biri birbirine benzerdir. Ama parazitik ikizlerde, ikizlerden biri genelde sağlam, normal gelişimini tamamlamış yapıdayken diğer ikizin gelişimi ve yapısı ciddi anlamda anormal ve eksiktir. Bu tam gelişmemiş ikizin genelde dolaşımını sağlayacak kalbi, beyni yoktur ve pek çok organı da eksiktir. Bu nedenle yapışık olduğu sağlam ikizden beslenerek ve ondan kan dolaşımını sağlayarak canlılığını sürdürür.

Kaynak: The Sun

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...