Tgrt Haber

Bilim insanları, korkutan Ebola gerçeğini açıkladı

10 Şubat 2022 14:26
Ebola virüsü ilk kez 1976 yılında Sudan'ın Nzara kentinde ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Yambuku kentinde görüldü.

Bilim insanları, vücudun belirli bölgelerinde kalabilen Ebola virüsünün, monoklonal antikorlar tedavisinden çok sonra bile yeniden ortaya çıkabileceğini ortaya koyuyor. Virüs, yıllar sonra ölümcül hastalığa neden olabiliyor.

Ebola virüsü ilk kez 1976 yılında Sudan'ın Nzara kentinde ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Yambuku kentinde görüldü.

ABD Ordusu Bulaşıcı Hastalıklar Tıbbi Araştırma Enstitüsü araştırmacıları, Ebola virüsü hakkında çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkardıkları çalışmalarını Science Translational Medicine dergisinde yayımladı. Araştırma ekibi, Ebola virüsü modelini maymunlar üzerinde denedi.

Çalışmanın lideri Xiankun (Kevin) Zeng, Afrika'daki bazı yeni Ebola virüsü salgınlarının önceki salgınlardan kurtulan hastalarda kalıcı enfeksiyonla bağlantılı olduğunu açıkladı. Örneğin, Gine'deki 2021 Ebola virüsü salgını, en az beş yıl önceki büyük salgında kalıcı olarak enfekte olmuş bir kişide yeniden ortaya çıkmasıyla oluştu.

EBOLA YILLAR SONRA ORTAYA ÇIKABİLİYOR

Zeng ve ekibi, monoklonal antikor tedavisi sonrası bile, ölümcül Ebola virüsüne maruz kalan maymunların yaklaşık yüzde 20'sinde kalıcı hasarların olduğunu buldu. Virüsün, özellikle beyin omurilik sıvısının üretildiği, aktarıldığı ve tutulduğu beyin ventriküler sisteminde yeniden ortaya çıkmak üzere kalabildiği görüldü. Diğer organlarda ise virüs tamamen temizlendi.

Bilim insanları, korkutan Ebola gerçeğini açıkladı

Zeng, antikor tedavisiyle iyileşen iki maymunun, yeniden Ebola virüsü belirtileri gösterdiğini ve hastalığa yenik düştüğünü söyledi. Maymunların beyin ventriküler sisteminde şiddetli inflamasyon ve masif Ebola virüsü enfeksiyonu mevcuttu. Diğer organlarda belirgin bir patoloji ve viral enfeksiyon bulunmadı.

Araştırmayı yapan bilim insanları, Ebola virüsü hastalığından kurtulan insanlarda da daha önce hastalığın yeniden nüksettiğini belirtiyor. Geçtiğimiz yıllarda İngiliz bir hemşire, şiddetli Ebola virüsü hastalığından iyileştikten dokuz ay sonra meningoensefalit (meninkslerin ve beyin iltihabı) geçirdi ve Ebola virüsü kaynaklı olduğu açıklandı.

Araştırmacılar, maymunlarda Ebola virüsünün kalıcılığı konusunda sistematik çalışmalar yaptı. Virüsün organların büyük bir bölümünden temizlenirken, belirli bölgelerde saklanabildiğini buldular. Örneğin, vitreus gövdesinde (gözde), testislerin seminifer tübüllerinde ve beynin ventriküler sisteminde.

Ebola virüsü, insanlığın bildiği en ölümcül bulaşıcı hastalıklardan birine neden oluyor. Afrika'da hala büyük bir tehdit ve araştırmacılar etkili tedaviler üzerinde çalışıyor. Bilim insanları, son yıllarda Ebola virüsü hastalığını önlemek ve tedavi etmek için iki aşı ve iki monoklonal antikor tedavisi geliştirdi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...