Bomba gibi tarif: Şarküteri ürünlerinden vazgeçemeyenlere en lezzetli ve doğal ev yapımı salam!
Salam, sucuk, sosis gibi şarküteri ürünleri toplulumumuz tarafından en çok tüketilen ve sevilen ürünlerin başında geliyor. Özellikle kahvaltıda tercih edilen bu şarküteri ürünleri içeriğindeki nitrit ve nitrat maddeleri dolayısıyla sağlığımızı tehdit ederek uzun vadede kansere davetiye çıkarıyor. Ancak tadına doyamadığımız bu lezzetlerden vazgeçmek de pek kolay olmuyor. Bu durumda kendi salamınızı kendiniz hazırlayarak sağlıklı bir şarküteri ürünü elde edebilir ve fabrikasyon ürünlerin risklerinden kurtulabilirsiniz.
Sağlıklı ve glisemik indeksi düşük yiyeceklerle yapılan bir kahvaltı kişiye uzun süre tokluk hissi ve enerji veriyor. Ancak bunu çoğu zaman uygulamakta zorlanan insanlar kahvaltıda glisemik indeksi arttıran yüksek karbonhidrat ve şeker içerikli bir beslenme şeklini benimsiyor. Bu da kahvaltıdan kısa bir sonra acıktırıyor ve karşı konulamaz bir tatlı ihtiyacı ortaya çıkarıyor. Bu duruma paketli ürünlerin katkısı büyük. Kahvaltıda satın aldığımız reçel, salam, sucuk, çikolata ve kremalı ürünler glisemik indeksi yükselten ve hastalıkların gelişini hızlandıran ürünlerdir. Bu zararlardan korunmanın ne n iyi yolu ise uzmanların ısrarla önerdiği ev tipi beslenme şeklidir. Ev tipi beslenme şeklinde mümkün olduğunca her ürünü evde kendiniz hazırlayarak vücudunuza gereken sağlığı verebilirsiniz. Bu bağlamda hepimiz için altın öğün olan kahvaltının doğal ürünlerle yapılması son derece önemli olduğundan, kahvaltıda en çok tüketilen bir ürünün tarifini veriyoruz.
SAĞLIKLI VE DOĞAL SALAM TARİFİ
- 1 kilo kuşbaşı merada beslenen dana eti
- 5 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 su bardağı ayıklanmış Antep fıstığı (isteğe göre)
- Tuz.
YAPILIŞI
Etler robotta macun kıvamına gelene kadar çekilir ve sarımsaklar eklenerek çekilme işlemi devam ettirilir. Çıkarılan malzemelere tuz ve karabiber eklenerek iyice yoğurulur. Eğer fıstık konulacaksa fıstıklar kaynar suda birkaç dakika kaynatılır ve kabukları soyulur. Harca fıstıklar eklenerek son kez yoğurulur. Dört parçaya ayrılan malzemeden dört adet rulo hazırlanır ve derin bir tencerede kaynayan suyun içinde 30 dakika boyunca kaynatılır. Haşlanan rulolar sudan çıkarılır ve soğumaya bırakılır. Söğüş olarak yenileceği gibi dilimlenerek salçalı sosla pişirilerek de yenilir. Derin dondurucu da birkaç ay saklanabilir. Kahvaltıda dilimleyerek ya da yumurtayla pişirerek de tüketebilirsiniz.
ŞARKÜTERİ ÜRÜNLERİNİN KANSERLE İLİŞKİSİ
Prof. Dr. Erkan Topuz şarküteri ürünlerinin yaygınlaşması bu hızla devam ederse 5 yıl içinde ülkemizdeki kanser oranının iki katına çıkacağını ve önlem alınması gerektiğini bildiriyor. Topuz, son zamanlarda hileli ürün üreten firmaları teşhir edilmesi gerektiğini ve Sağlık Bakanlığı’nın çalışma sıklığını arttırmasını düşünüyor.
Topuz, şarküteri ürünleri ile ilgili; “firmalara bu ürünlerin tadını iyileştirmek için özellikle soğan, sarımsak, salça ve çeşitli baharatlarla lezzetlendiriyor. Mikrop üremesini engellemek için nitrit ve nitrat gibi kanserojen ve sinir sistemini çökerten, obeziteye yol açan ve bağımlılık yapan maddeler ekleniyor. Ayrıca bu ürünlere eklenen kuyruk yağı ve iç yağı vücut sıcaklığında erime özelliği olmayan yağlardır. Bu yağların insan sağlığı açısından tüketilmesi son derece zararlıdır. Ancak bu ürünlerle vücuda alınan bu yağlar damar tıkanıklığı ve kalp damar hastalıklarına sebep oluyor. Bunu sucuk tavasında kalan yağın hızla donduğunu gözlemleyerek anlayabiliriz.” diyor.
ŞARKÜTERİ ÜRÜNLERİNİN ZARARLAR
- Kilo vermeyi zorlaştırıyor,
- Sindirim sistemini bozuyor,
- Bağımlılık yapıyor,
- Hormonal dengeyi bozuyor,
- Doku hasarına neden oluyor,
- Kalp damar hastalıklarına yol açıyor,
- Kanser riskini ciddi oranda arttırıyor,
- Obeziteye neden oluyor,
- Bağışıklık sistemini olumsuz olarak etkiliyor.
- Çocuklarda hiperaktiviteye sebep oluyor.